Ezeket látta már?

Karcinoid (tumorok)

2014.05.30. Módosítva: 2015.11.04.

A karcinoid tumorok lassan növekvő daganatok, amelyek a test bármely részén előfordulhatnak. Az ún. neuroendokrin daganatok csoportját képezik, általában az emésztőrendszerben képződnek (gyomor, vékonybél, vastagbél, végbél) vagy a tüdőben.

Általában nem okoznak tüneteket a betegség késői stádiumáig, viszont serkenthetik egyes hormonok elválasztását, amely viszont okozhat tüneteket, mint pl. hasmenés, bőrpír. Kezelésük műtéti úton, vagy gyógyszeres terápiával történik.

Karcinoid (tumorok)

Tünetek

Egyes esetekben egyáltalán nem okoznak tüneteket, vagy csak enyhébb tünetek észlelhetőek, a tumor elhelyezkedésétől függően.

A tüdő karcinoid tumora

 • Mellkasi fájdalom
 • Zihálás
 • Légszomj
 • Hasmenés
 • Bőrpír az arcon
 • Súlytöbblet, főként a derékon, vállövi részen
 • A bőr rózsaszín vagy bíborszín elszíneződése
 • Emésztőrendszeri karcinoid
 • Hasi fájdalom
 • Hasmenés
 • Hányinger, hányás, székletürítési zavar (a bél szűkülete miatt)
 • Vérzés a végbélből, végbélfájdalom
 • Bőrpír az arcon

A karcinoid okai

Nem tisztázott a karcinoid tumorok kialakulásának pontos oka. Daganat általában akkor képződik, ha a sejtekben DNS-mutáció jön létre. A mutáció sejtszaporulatot eredményez, a normál sejtek pusztulása mellett. A daganatsejtek beszűrik a környező egészséges szöveteket, és átterjednek a szervet más szerveibe is.

A mutáció oka nem ismeretes, annyi viszont igen, hogy a karcinoid tumorok fejlődése az ún. neuroendokrin sejtekből indulnak (ilyenek pl. a mellékvesében, az agyalapi mirigyben és a hipotalamuszban találhatóak). Az általuk termelt jellemző hormonok pl. a kortizon, vagy a hisztamin, inzulin, szerotonin. Mind-mind más működés hormonális hátterét biztosítják.

Kockázatok

Idősebb kor

Nem: nőkben gyakoribb

Családi halmozódás. Jellemző az ún. MEN I szindróma (multiplex endokrin neoplázia) halmozódása, ha ez a betegség jelen van, nagyobb a karcinoid kockázat is. A MEN I azt jelenti, hogy több egyidejű tumor található a hormonális rendszer fent említett szerveiben.

Szövődmények

Karcinoid szindróma. Bőrpír, bőrvörösség a fej-nyak területén, krónikus hasmenés, légzési nehézség.

Karcinoid okozta szívbetegség. A tumor hormonokat termelhet, amelyek pl. a szívben a kamrafal, az erek és a billentyűk megvastagodását okozzák. A billentyűzáródás károsodhat, szívelégtelenség alakul ki, a beteg szívbillentyű-műtétre szorulhat. A betegség gyógyszerekkel egyensúlyban tartható.

Cushing-szindróma. A tüdőben lévő karcinoid olyan hormont választ el, amely serkenti a kortizon (mellékvesekéreghormon) elválasztását.

Diagnózis, tesztek

Vérkép. A vérben magasabb lehet egyes hormonok, vagy azok bomlástermékeinek szintje.

Vizeletvizsgálat. Az előbbi pontban említett hormonok bomlástermékei megjelennek a vizeletben.

Képalkotó vizsgálatok. CT, MR, PET, röntgenvizsgálat stb. szintén megmutathatja a szervezetben a tumor helyzetét.

Endoszkópos vizsgálatok (gyomor-bélrendszeri endoszkópia, légutak vizsgálata (bronchoszkópia)

Mintavétel (biopszia). Amennyiben szövetmintavétel szükséges mivel ez invazív beavatkozás, attól függően végzik el, hol helyezkedik el a tumor. A szövetmintát a patológiai laboratórium mikroszkóp alatt vizsgálja, és jelzi a klinikusnak talált-e (rosszindulatú) eltérést.

Kezelés, gyógyszerek

Sebészi beavatkozás

Ha elég korán felismerik, a karcinoid műtéti úton teljességgel eltávolítható. Ha a műtéti megnyitás alkalmával látszik, hogy előrehaladott a daganat, akkor nem lehet teljes egészében eltávolítani.

Gyógyszeres terápia

A daganatsejt hormonelválasztását blokkoló szerek. Csökkentik a karcinoid tüneteit, lassítják a tumor növekedését.

Az octreotid, lanreotid készítményeket injekciós formában alkalmazzák. Mellékhatások: hasi fájdalom, puffadás, hasmenés.

Az immunrendszer működését serkentő szerek. Ilyen pl. az alfa-interferon, amely az immunműködés serkentése révén támad a tumor ellen. Mellékhatása lehet a fáradtságérzés, influenzaszerű tünetek.

Forrás: EgészségKalauz