Ezeket látta már?

Prékancerózis (rákmegelőző állapot)

2010.04.22. Módosítva: 2015.11.04.

Prékancerózisnak nevezzük a rákot megelőző állapotot. Léteznek fakultatív és obligát (kötelező) prékancerózisok. Fakultatív esetben az elváltozás csak meghatározott valószínűséggel fajul rákká, obligát prékancerózisoknál viszont minden esetben, ha nem kezelik megfelelő módon.

Nem tekintjük ennek azokat a betegségeket, melyek hajlamosítanak rákra, de az alapelváltozás, melyből rosszindulatú daganat indulhat ki, nem feltétlenül jelenik meg (Down-szindróma, Xeroderma pigmentosum, AIDS, stb.).

Prékancerózis (rákmegelőző állapot)

Szó szerint a prékancerózis rákot megelőző állapot, de a fogalmat ma már valamennyi rosszindulatú betegségre kiterjesztették függetlenül attól, hogy az rák, fehérvérűség vagy más rosszindulatú daganat.

A prékancerózis előfordulása

Bárkinél, bármely életkorban előfordulhat, de a prékancerózissal kezdődő rákos betegségek idősebb korban jelentkeznek. Gyakoriságukról semmilyen adattal nem rendelkezünk, mert a fakultatív prékancerózisok legtöbbször nem kerülnek felismerésre, az obligát formák pedig már csak invazív rák stádiumban.

A prékancerózis okai

A prékancerózis számos szervben számos betegség gyűjtőneve, tehát egységes okról nem beszélhetünk. Léteznek genetikailag meghatározott rákot megelőző betegségek (pl. vastagbél polipózis), vírusfertőzés eredetűek (a méhnyakrák humán papillómavírus fertőzései), UV-sugárzás által kiváltott (pl. melanóma prékancerózisa), mégis az esetek döntő többségében az ok, csakúgy, mint magának a ráknak az oka, nem ismeretes.

Az alábbiakban, a teljesség igénye nélkül ismertetjük az emberi szervezet prékancerózisait (F = fakultatív, O = obligát)

1.A bőrfelület prékancerózisai:

Bowen-kór: Sárgásbarna, viszkető, hámló kidudorodás ("papula" = foltszerű kiemelkedés) (O)

Qeyrat-féle eritroplázia: élénkpiros, bársonyos felületű folt (O)

Paget-kór: főként az emlőbimbók körül kialakuló erősen viszkető, ekcémaszerű folt (O)

Dubreuilh-kór: a melanoma prekancerózisa (melanosis preblastomatosa circumscripta). Foltszerű pigmentáció karéjozottá (lóherelevél formájú) válik, belőle szurokfekete gombostűfejnyi kiemelkedések indulnak ki (O)

Kraurosis vulvae: a női szeméremtest autoimmun eredetű sorvadása, erős viszketése (F)

Leukoplakia: főként a nyálkahártyákon fehér folt, szövettanilag elszarusodó laphám ott, ahol el nem szarusodó laphámnak kellene lennie (F)

Festékes anyajegyek. A felszínes formák jóindulatúak, a hám és az irha határát érintő ún. junkcionális formák veszélyesebbek. A szeméremtesten csak veszélyes formák fordulnak elő (F).

2.A méhnyak prékancerózisai

Ezeket az állapotokat CIN (cervikális intraepiteliális neoplázia = csak a hámra kiterjedő sejtszintű rosszindulatú folyamat) néven foglalják össze, súlyossági fokukat római számokkal jelölik. A CIN I. inkább fakultatív, a CIN III. obligát prékancerózis. Felismerésük citológiai és kolposzkópos szűrővizsgálatot követően szövettani vizsgálattal történik.

3.A szájüreg prékancerózisai

Ld. leukoplakia (F)

4.A gyomor prékancerózisai

Gyomorfekély (F)

Vészes vérszegénység (oka a gyomorkimenet autoimmun gyulladása és sorvadása (F)

5.A vékonybél prékancerózisai

Ld. Peutz-Jeghers-kór (F)

6.A vastagbél prékancerózisai

Polipok (F)

Örökletes vastagbél polipózis (O)

Fekélyes vastagbél-gyulladás (colitis ulcerosa) (F)

7.A csontvelő prékancerózisai

Polycytaemia rubra vera (Vaquez-Osler-kór). A vörösvérsejtek kóros felszaporodása, mely idővel csontvelő eredetű leukémiába megy át. (O)

Hand-Schüler-Christian-kór. Az agyalap csontjainak csontvelejében bekövetkező örökletes sejtosztódási zavar. (O)

8.Petefészek-ciszták

A petefészek-ciszták közül a savós, belső felszínükön karfiolszerű növedékeket mutató (ún. papilláris) ciszták hajlamosak rosszindulatú elfajulásra. Amennyiben a belső növedékben rosszindulatú átalakulás következik be, "borderline" ("határvonal") daganatról beszélünk. (F)

A prékancerózis diagnózisa

A diagnózis alapja mindig a szövettani vizsgálat. A vizsgálandó szövet nyerhető egyszerű kimetszéssel, endoszkópos vizsgálattal, ritkábban nagyműtét során végzett kimetszéssel. A diagnózis felállításában a képalkotó eljárások csak annyiban segítenek, amennyiben segítenek a kóros szövet felkutatásában. Újabban a kezdődő rosszindulatú daganatok kimutatásában nagyon hatékonynak bizonyult a pozitron emissziós tomográfia (PET), ez viszont már nem prékancerózist, hanem valódi daganatot jelez.

A prékancerózis terápiája

Mivel a prékancerózis kifejezés számos betegség gyűjtőneve, egységes terápia és kórjóslat sem határozható meg.

Egyéb tudnivalók a prékancerózisról

A beteg főként a bőrfelület prékancerózisainak felismeréséért tehet sokat. A legfontosabb bőrdaganat a melanóma, a többi viszonylag jól gyógyítható. A festékes anyajegy, pigmentált folt, stb. rosszindulatú válásának megindulása az alábbi jegyek alapján ismerhető fel:

 • viszketés
 • a felszín egyenetlenné válása
 • A folt alakjának megváltozása, lóherelevél formájú terjedése
 • szurokfekete elszíneződés
 • gyulladás
 • fekély
 • vérzés

vérzés

A prékancerózisok jelentős része rákszűrő vizsgálatok alkalmával fedezhetők fel. Ma öt olyan daganatcsoportot ismerünk, melyek időben hatékonyan szűrhetők. Ezek:

 • Bőrdaganatok
 • Méhnyakrák
 • Emlőrák
 • Béldaganatok
 • Prosztatarák

Prosztatarák

Forrás: EgészségKalauz