Ezeket látta már?

Vulva rák

2010.06.11. Módosítva: 2015.11.04.

A vulva (szeméremtest) rákos betegsége az összes nőgyógyászati rákos megbetegedések kb. 4%-át teszik ki. Az Egyesült Államokban évente kb. 3.700 új eset kerül felismerésre és 880 haláleset következik be vulva karcinóma miatt. A betegség tehát hosszú ideig hatékonyan gyógyítható. A későn felismert esetek azonban beszűrik a hólyagot és a végbelet, először a lágyéki nyirokcsomókba, később távolabbi szervekbe is áttéteket képezve halálos lehet.

A vulva rákja az esetek döntő többségében laphámrák, melyet sok esetben rákmegelőző állapotok (kraurosis, leukoplakia, Paget-kór, Bowen-kór, Queyrat-féle eritroplázia – ld. prékancerózisok) előzik meg.

Vulva rák

A vulva rák előfordulása

A vulva rákja elsősorban idős nők betegsége. Korábban akár gyermekkorban is előfordult magzati ártalom következtében. Ez utóbbi ma már nem fordulhat elő.

A vulva rákja az esetek 5%-ában festékes rák (melanoma), mely jóval fiatalabb korban is előfordul.

Egyéb típusú rosszindulatú daganat a női szeméremtesten ritka.

A vulva rák okai

A vulva rákjának oka az esetek többségében ismeretlen. Hajlamosító tényező lehet a humán papillómavírus fertőzés, bizonyos hormonhatások (akár gyermekkorban a méhen belül elszenvedett dietilstilbösztrol expozíció – erre utaltunk pár sorral feljebb), a szeméremtest autoimmun eredetű sorvadása (kraurosis). A többi prékancerózis valójában már hámra lokalizálódó valódi ráknak felel meg.

A vulva rák tünetei

A tünetek legtöbbször csak akkor nyilvánvalóak, amikor már a tájéki nyirokcsomókban áttétek találhatók. A vulva rákja lehet "fungózus" (karfiolszerű növedék), "exulceratív" (fekély), vagy a kettő kombinációja (kifekélyesedő karfioszerű növedék). A rák, mint általában, porckemény, környezetével összekapaszkodott, alapján el nem mozdítható növedék.

Késői stádiumra jellemző az akaratlan vizeletcsorgás vagy széklettávozás. Ez akkor következik be, ha a vulva karcinómája már mélyen beszűrte a környezetét és sipolyokat képezett.

A vulva rák lefolyása

A vulva rákjának lefolyását klinikai stádiumok meghatározása útján lehet nyomon követni. A vulvarák stádiumai:

I.A daganat nagysága a 2 cm-t nem haladja meg, nyirokcsomóáttét nincs
I/AA kötőszöveti invázió mértéke 1 mm-nél kisebb
I/BA kötőszöveti invázió mértéke 1 mm-nél nagyobb
II.A daganat nagysága a 2 cm-t meghaladja
III.A daganat ráterjed a húgycsőre, a hüvelyre vagy a végbélnyílásra és/
vagy egyoldali regionális nyirokcsomó áttétet okozott
IV/AA daganat ráterjed a hólyag nyálkahártyájára, a húgycső felső
szakaszára, a medencecsontra, a végbélnyálkahártyára, és/vagy
kétoldali regionális áttéteket okozott

Mint a többi női rák esetén itt is elmondható, hogy valódi gyógyulást a II. stádiumig lehet elérni, a III. stádiumban a betegség végzetes.

A vulva rák diagnózisa

A diagnózis céljai

  1. A rák diagnózisának felállítása
  2. Szövettani típusának meghatározása
  3. A klinikai stádium meghatározása – jellemzően ettől függ a kezelés megválasztása.

A klinikai stádium meghatározása – jellemzően ettől függ a kezelés megválasztása.

A 1-2. pontnak eleget tenni a daganat kimetszésével és szövettani vizsgálatával lehetséges.

A stádium meghatározásában leghatékonyabb az MRI, mellyel az egész szervezet feltérképezhető az áttétek felismerése végett.

A nyirokcsomó áttétek kimutatására ma még gyakorta végzik a nyirokerek kontrasztanyaggal való feltöltését és röntgenvizsgálatát (limfográfia) is.

A vulva rák terápiája

A terápia gerincét a szeméremtest teljes eltávolítása adja a kötőszövetekkel, bőr alatti zsírszövettel és lágyéki nyirokcsomókkal együtt. A jellemzően előrehaladott életkor miatt a hashártya mögötti és kismedencei összes nyirokcsomó eltávolítására általában nincs lehetőség.

A műtétet külsőmezős sugárkezeléssel és citosztatikus kemoterápiával egészítik ki.

A betegség teljes ötéves túlélési aránya 75% körül van. I-es stádiumban ez a 90%-ot is meghaladja, nyirokcsomó áttétek esetében a várható ötéves túlélés azonban legfeljebb 20%. Mindez a korai diagnózis és mielőbbi beavatkozás fontosságát támasztja alá.

A vulva rák megelőzése

Megelőzéshez nagyon fontos idős korban is a rákszűrő vizsgálat a rákot megelőző állapotok korai felismerése érdekében. A legkisebb gyanú is szövettani vizsgálatot indokol.

A megelőzés fontos eleme a kraurosis szakszerű gondozása.

A vulva a testfelületnek mindössze 1%-a, míg az összes melanoma 5% erről a területről indul ki. Ennek oka az, hogy a szeméremtest VALAMENNYI festékes anyajegye a magas kockázatú szövettani csoportba tartozik. A festékes anyajegyeket tehát a szeméremtestről el kell távolítani, olyan szakintézetben, ahol ennek szabályait jól ismerik és a beavatkozást naponta gyakorolják.

Forrás: EgészségKalauz