Ezeket látta már?

Botulizmus

2016.10.07. Módosítva: 2016.10.07.

A botulizmus (a latin botulus, "kolbász" szóból) egy ritka, de veszélyes paralitikus (bénulásos) betegség. A botulizmus a Clostridium botulinum Gram-pozitív, spórás, anaerob baktérium által okozott súlyos különleges formájú ételmérgezés. A spórákból kikelt kórokozó csak szigorúan oxigénmentes környezetben képes szaporodni, és magát a betegséget az általa termelt méreg (neurotoxin) okozza.

A botulinum toxin az egyik legerősebb ismert méreg. A bél fehérjebontó enzimei nem bontják. A szervezeten belül a vér útján terjed. Az étel okozta botulizmust olyan étel fogyasztása okozza, amely botulinum toxint tartalmaz. Sebbotulizmus sérülés során alakul ki, ilyenkor a seb Clostridium botulinum baktériummal fertőződik. Gyermekbotulizmust a baktérium spórájának elfogyasztása okozza, amely azután tenyészni kezd a belekben és toxint termel.

Botulizmus

A botulizmus előfordulása

A baktériumok megtalálhatók a zöldségek levelén, talajban, állati bélcsatornában, természetes élőhelye mindenhol a föld, a trágya, friss és főzött mezőgazdasági termények. Mérgezés forrása általában a konzervek, szennyezett zöldségfélék, füstölt állati húsok, méz. Előidézhetik a nyersen elfogyasztott húsipari készítmények, de a lelkiismeretlenül, vagy rossz technológiával készült házi készítmények is.

A botulizmus okai

A baktérium által termelt méreg (toxin) neurotoxin, az acetilkolin felszabadulását gátolja, így testszerte jelentkeznek szimmetriás petyhüdt, bénulásos tünetek. A lefelé terjedő bénulás az agyidegekben kezdődik. A botulizmusnak mindig együttjáró tünetei az agyidegbénulások.

A botulizmus tünetei

18-36 órával az étel elfogyasztása után kezdődnek, de ez az idő lehet 2 óra vagy akár 8 nap is. Az ételbotulizmus esetek egyharmadában eleinte emésztőrendszeri tünetek, hányás, hasmenés jelentkezik. Láz csak a seb-botulizmusban fordul elő, a lappangási idő ilyenkor 4-14 nap. Sebbotulizmus esetén nincsenek emésztőrendszeri tünetek. Eleinte étvágytalanság, nyáladzás, gyenge sírás, gyors izomkifáradás és a szemmozgató ideg bénulása mellett egész testre terjedő izomgyengeség észlelhető. Többnyire székrekedés (obstipáció) is fellép. Gyakori tünetek a homályos látás, kettőslátás, szemhéjcsüngés, szájszárazság, nyelési nehezítettség (dysphagia), légzési zavar. Az öntudat tiszta marad, de a beszédzavar (dysarthria), elkent beszéd miatt sokszor nehéz megítélni a beteget. A botulizmus előrehaladott stádiumában légzésbénulás és szívelégtelenség vezethet halálhoz.

A botulizmus lefolyása

Bármely életkorban előfordulhat. A betegség lefolyása széles határok között mozoghat: lehet enyhe, alig észrevehető, amikor csak a faciális(arc-, arcideg) bénulás észlelhető. Máskor nagyon gyors, halálos lehet a kimenetel légzési és keringési elégtelenség miatt. A beteg nem fertőző, elkülöníteni nem kell.

A botulizmus diagnózisa

Kóroki diagnózis a baktérium és toxin kimutatására székletből, hányadékból, a gyomormosó folyadékból, ételmaradékból. Elektromyographia (EMG), szemészeti és neurológiai vizsgálat a bénulások megítélésében játszanak fontos szerepet.

A botulizmus terápiája

Mivel a betegséget kizárólag a toxin okozza, nincs értelme antibiotikumot adni. A cél az emésztőrendszerből még fel nem szívódott toxin eltávolítása; illetve a sejtekhez még nem kötődött méreg közömbösítése ellenszérummal.

A botulizmus megelőzése

A spórák a több órás főzést is kibírják, így képesek túlélni az élelmiszer-konzerválási technikákat. Maga a méreg (neurotoxin) hőérzékeny 80°C-on 5-10 perc alatt megsemmisül, így jól megfőzött, sütött ételekben nem kell mérgezéssel számolni.

A konyhai higiénés szabályok betartása, házilag készített konzervek, húsételek megfelelő, fogyasztás előtti forralása, hőkezelése.

Kolbászkészítésnél ügyelni kell a belek alapos átmosására és a földdel történő szennyeződés kizárására. Mivel a botulinum toxin - a legtöbb bakteriális toxinhoz hasonlóan - hőérzékeny, a betegség az ételek megfelelő hőkezelésével megelőzhető.

Élet a botulizmussal

Gyógytorna, neurológiai gondozás teljes rehabilitációt eredményez.

Egyéb tudnivalók a botulizmusról

A botulizmus, mint biológiai fegyver: az ENSZ ellenőrei már a 90-es évek közepén találtak Irakban olyan robbanófejeket, amelyek botulizmus-toxint tartalmaztak. Irak elismerte a toxin előállítását."

Forrás: EgészségKalauz