Ezeket látta már?

Dengue-láz

2010.03.01. Módosítva: 2015.11.04.

A vírusos haemorrhágiás lázak közé tartozó betegség. Ezen betegségek közös jellemzője a kiserek károsodása és a következményes folyadék és vörösvérsejt kilépés. A Dengue lázat a moszkító (Aedes aegypti) terjeszti emberről emberre.

A Dengue-láz előfordulása

Dengue-láz

Főképp az 1970-es évek óta terjedt el nagymértékben Délkelet-Ázsiában, valamint Közép-Amerikában és Dél-Amerika északi részén.

A Dengue-láz oka

A fertőzött szúnyog csípése okozza, a tünetek 4-7 napos lappangás után jelentkeznek. A Dengue-vírusnak négy típusa ismert, az okozott tünetekben nincs eltérés. A fertőzés lezajlását követően élethosszig tartó védettség alakul ki, de csak az adott típussal szemben.

A Dengue-láz tünetei, lefolyása

A lappangást követően hirtelen magas láz, arcpír, szemgolyó mögötti fájdalom, kifejezetten erős csontfájdalom jelentkezik. Utóbbi miatt kapta a plasztikus "csonttörő" fertőzés (breakbone disease) nevet. Hányinger, hányás, szívritmus lassulás és kötőhártya gyulladás alakul ki. A láz néhány nap után fél-egy napra elmúlhat, majd újra felszökik. A betegség kezdetét követő 2-6 nap után apró foltos kiütések jelentkeznek elsősorban a törzsön, majd tovaterjednek a végtagokra. További 2-4 nap után a kiütések elmúlnak, helyette a tenyerek-talpak viszketése és hámlása indul meg.

Súlyosabb lefolyást mutathat a vérzéses (haemorrhagiás) megjelenési forma, amely elsősorban kisebb gyermekeknél fordul elő. Széles spektrumú lehet a megjelenése: a néhány apró pontszerű bőrvérzéstől a kiterjedt bőrvérzésig, amelyhez fogínyvérzés, orrvérzés és gyomor-, bélrendszeri vérzések társulhatnak. A beteg akár sokkos állapotba is kerülhet, és intenzív beavatkozás nélkül néhány óra alatt meghalhat. Erre a formára jellemző a kiugró májenzimértékek, neutrophil- és thrombocytahiány, valamint a véralvadási zavar. A lábadozás hetekig tarthat, és gyengeség, levertség, fáradékonyság, depresszió jellemzi.

A Dengue-láz diagnózisa

A tünettan alapján felmerülő gyanút vírus-szerológiával lehet megerősíteni.

A Dengue-láz terápiája

Oki kezelésre nincs mód, tüneti támogatás (folyadékpótlás, lázcsillapítás, szükség esetén intenzív kezelés) lehetséges. A mind a négy vírus elemeit tartalmazó (kiméra) oltóanyag kifejlesztése folyamatban van.

Forrás:

Szalka András, Tímár László, Ludwig Endre, Mészner Zsófia: Infektológia

Forrás: EgészségKalauz