Ezeket látta már?

B00.8 ICD11: 1F00.0Y

Herpeszes ujjgyulladás: tünetei, kialakulása és kezelési lehetőségei

herpeszes ujjgyulladás, herpeszfertőzés, tünetei, kialakulása, kezelése

A herpeszes ujjgyulladás az ujjakon vagy a körömágynál kialakuló fájdalmas betegség, melynek okozója a Herpes simplex.

Rendkívül gyakori, hogy az érintett saját magát fertőzi meg, vagyis az ajkakon vagy a nemi szerveken kialakuló herpesz piszkálását, kapargatását követően jelennek meg a hólyagok a kézen is.

A herpeszes ujjgyulladás oka és kialakulása

A herpeszes ujjgyulladás fertőző betegség, okozói a Herpes simplex vírusok (HSV1 és HSV2). A vírusok fertőzött nyállal, testnedvekkel terjednek, ezekkel való érintkezéssel jutnak a szervezetbe apró, szabad szemmel nem is látható sérüléseken keresztül. A vírusok ezután megtámadják a bőr, illetve a bőr alatti szövetek sejtjeit, és néhány napos lappangás után jelentkezhetnek a tünetek.

A két leggyakoribb herpeszvírus-fertőzés, mely a bőrön hólyagokat okoz, a herpesz szimplex és a herpesz zoszter (varicella zoszter). A két leggyakoribb herpeszvírus-fertőzés, mely a bőrön hólyagokat okoz, a herpesz szimplex és a herpesz zoszter (varicella zoszter). Forrás: Shutterstork.com

A herpeszvírusok jellemzője, hogy azokat nem lehet kiirtani a szervezetből, vagyis ha valaki egyszer megfertőződik, akkor élete végéig hordozó marad. Az elsődleges, tünetekkel járó betegség után a vírus szunnyadó állapotba kerül az idegsejtekben, és előfordulhat, hogy aktiválódik, a tünetek újra fellángolnak, általában azonban már enyhébb tünetekkel.

A herpeszes ujjgyulladás oka nagyon gyakran önfertőzés, vagyis a beteg saját maga „juttatja el” a kórokozókat az ujjakhoz, egy másik fertőzött helyszínről. Ez a fertőzött hely lehet pl. az ajak, az orr, a szájüreg vagy a nemi szerv is. A herpeszes hólyagok piszkálgatása, kapargatása vagy nyomkodása következményeként a kórokozókkal teli váladék az ujjra kerülhet, és ott a bőr (gyakran a körömágy) sérülésein keresztül újrafertőzi a beteget.

A vírus jelen lehet a bőrben anélkül is, hogy látható hólyagokat okozna; ilyen állapotban a beteg másokat megfertőzhet. A vírus jelen lehet a bőrben anélkül is, hogy látható hólyagokat okozna; ilyen állapotban a beteg másokat megfertőzhet. Forrás: Shutterstork.com

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a herpesz nem kizárólag akkor fertőz, ha a betegnek tünetei vannak, a kórokozók éppen tünetmentes érintett testnedveiben is kimutathatók!

Epidemiológia

Más, herpeszvírus okozta fertőzésekkel szemben a herpeszes ujjgyulladás ritka, a népesség kevesebb mint 0,1 százalékát érinti évente. Mindkét nemnél előfordulhat. A legtöbb eset 8 éven aluli korosztálynál fordul elő.

Kit érinthet a herpeszes ujjgyulladás?

A herpeszes ujjgyulladás gyakori a kisgyermekeknél, akik hajlamosak az ujjszopásra vagy körömrágásra. Ezekről a rossz szokásokról ugyanis általában akkor sem mondanak le, ha az arcukon, ajkukon, orrukban vagy szájüregükben herpesz alakult ki.

Szintén előfordulhat a herpeszes ujjgyulladás azoknál a felnőtteknél, akiknek nemi szervi herpesze van, és a hólyagokat, sebeket piszkálják.

A bőr fertőzését okozó két herpesz szimplex vírus a HSV-1 és a HSV-2. A bőr fertőzését okozó két herpesz szimplex vírus a HSV-1 és a HSV-2. Forrás: Shutterstork.com

A herpeszes ujjgyulladást sokáig „munkahelyi ártalomnak” tartották, gyakran alakult ki a betegség egészségügyi dolgozóknál, akik kapcsolatba kerülhettek a fertőzött páciens testnedveivel, nyálával. Ez azonban a fokozott védekezési módszereknek (pl. a gumikesztyűk használatának) köszönhetően egyre ritkább.

A herpeszes ujjgyulladás tünetei

A herpeszes ujjgyulladás általában a kéz egy vagy több ujját érinti, a legtöbb esetben az utolsó ujjpercet, az ujj oldalát vagy a körömágyat. A leggyakoribb, hogy a hüvelyk-, illetve a mutatóujj az érintett. A betegség tünetei lehetnek:

  • egy vagy több ujjbegy, körömágy bizsergése, égő fájdalma, viszketése vagy fokozott érzékenysége
  • az ujjbegyek, a körömágy duzzanata, kipirosodása
  • az ujjakon, ujjbegyen vagy körömágyon kialakuló 1-3 mm-es, víztiszta vagy sárgás folyadékkal teli hólyagok
  • a hólyagok idővel hegesednek, vastag, érdes felületű, sárgás réteg alakul ki rajtuk
  • a helyi tünetek mellett előfordulhat (különösen a betegség első fellángolásánál) láz, általános rosszullét, gyengeség, valamint a könyökhajlatnál és a hónaljban található nyirokcsomók duzzanata, érzékenysége is

A herpeszes ujjgyulladás diagnosztizálása

A betegség diagnosztizálása általában a klinikai tüneteken és a betegtörténeten alapul. Laboratóriumi vizsgálatokra a legtöbb esetben nincs szükség. Bizonytalan diagnózis esetén azonban rendkívül fontos megerősíteni, hogy valóban herpeszfertőzésről van szó. A más, hasonló tünetekkel együtt járó betegségek terápiája ugyanis nemcsak hatástalan lehet ebben az esetben, de a szövődmények rizikóját is megnövelheti.

Csecsemők és kisgyermekek első fertőzése fájdalmas fekélyekkel járhat. Csecsemők és kisgyermekek első fertőzése fájdalmas fekélyekkel járhat. Forrás: Shutterstork.com

A herpeszes ujjgyulladás lefolyása, kimenetele

Az elsődleges fertőzést követően betegség lappangási ideje akár 3 hét is lehet (általában 2-21 nap), így előfordulhat, hogy az érintett el is felejti, hogy kapcsolatba kerülhetett a herpesszel. Ritkán láz, általános rosszullét, gyengeség, étvágytalanság előzi meg az ujjakon megjelenő tüneteket.

A herpeszes ujjgyulladás tüneteinek megjelenése és a betegség lefolyása az ajakherpesz lefolyását követheti. A bőrtünetek megjelenését jósló tünetek előzhetik meg, például egy vagy több ujjbegy, körömágy égő fájdalma, bizsergő érzés, viszketés. 12-24 órával az első tünetek megjelenése után apró, csoportokba rendeződő, víztiszta vagy sárgás folyadékkal teli, feszes felületű hólyagocskák jelennek meg az érintett ujjon vagy ujjakon. A hólyagok nemcsak erősen viszkethetnek, de igen fájdalmasak is lehetnek. A bőr a hólyagok környékén vörös, duzzadt és érzékeny.

A hólyagok néhány napon belül kifakadnak, majd hegesednek, és vastag, kemény, sárgás színű, durva tapintású réteg alakul ki rajtuk. Ez a réteg az első tünetek megjelenése után általában 7-10 nappal válik le, alatta megjelenik az új bőr.

A beteg állapota az első tünetek megjelenése után 10-14 nappal egyik pillanatról a másikra jelentős javuláson mehet át, a fájdalom és a duzzanat rendkívül gyorsan enyhül vagy elmúlik. A bőr általában egy héten belül teljesen meg is gyógyul.

A herpeszes ujjgyulladás, más herpeszfertőzéshez hasonlóan, képes másokat is megfertőzni, ha kapcsolatba kerül a hólyagokból szivárgó folyadékkal. A herpeszes ujjgyulladás egészen a gyógyulásig fertőzhet!

Általában az első esetben a legsúlyosabbak a tünetek, a későbbiekben kiújuló, fellángoló herpeszes ujjgyulladás jóval enyhébb, és gyorsabban is gyógyul.

A herpeszes ujjgyulladás szövődményei

A herpeszes ujjgyulladás kiújulására az esetek nagyjából 25-50 százalékában kell számítani. Szinte mindig ugyanaz az ujj az érintett, amelyen először kialakult a betegség.

Az ujjon kialakuló herpeszes hólyagok, sebek piszkálása következtében jelentősen megnőhet a bőr sérülésének esélye, ez pedig a bakteriális felülfertőződés rizikójának növekedésével jár együtt.

Nemi herpesz és chlamydia: így ismerheti fel - olvasson tovább!

Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a herpeszes ujjgyulladásból a kórokozók a véráramba jutnak, és azon keresztül más szerveket is megfertőznek. Ez súlyos, életveszélyes állapotot idézhet elő!

A herpeszes ujjgyulladás kezelése

A betegség általában 3-4 héten belül magától is gyógyul. A kórokozók továbbadásának megelőzésére célszerű az érintett ujjat bekötni, befedni.

Antivirális gyógyszerekkel (főként acyclovirral) a gyógyulási idő lerövidíthető. Ezt főként az egyébként is legyengült immunrendszerű betegeknek vagy súlyos fertőzés esetén javasolják, vagy ha a tünetek nem enyhülnek. A gyógyszert szájon át vagy intravénásan adagolják.

A hólyagok kiszúrása, levágása, lekaparása szigorúan tilos! Ez ugyanis nem szünteti meg a betegséget, viszont a felülfertőződés esélyét sokszorosára növeli.

Megelőzhető a herpeszes ujjgyulladás?

A betegség megelőzéséhez a legfontosabb teendő annak megakadályozása, hogy a kórokozók a sérült ujjbegyre kerüljenek. Kerülni kell tehát a herpesszel összefüggő bőrelváltozások, hólyagok megérintését, vagy a herpeszes beteg testváladékaival való kontaktust.

Források:

Medscape https://emedicine.medscape.com/article/788056-overview

Infectious Diseases (Elsevier, 2017.), szerk: Jonathan Cohen, William G. Powderly

Mandell, Douglas, and Bennett’s Principles and Practice of Infectious Diseases (Elsevier, 2020.), szerk: John E. Bennett, Raphael Dolin, Martin J. Blaser

Harrison's Infectious Diseases (McGraw-Hill, 2017.), szerk: Dennis L. Kasper, Anthony S. Fauci

Forrás: egeszsegkalauz.hu