Koronavírus oltási terv:húsvétig minden regisztráltat be akarnak oltani

#koronavírus #oltás #covid #vakcina
2021.03.02.
Koronavírus oltási terv:húsvétig minden regisztráltat be akarnak oltani

A ccél, hogy április 11-ig minden regisztrált megkapja a Covid-19 elleni oltást.

Magyarországon több mint 721 ezren kapták meg az első koronavírus oltásukat, Magyarország a 3. az EU listáján. Mindeközben kiemelték: versenyt futunk az idővel, rohamosan nő a kórházi betegek száma, sem az első, sem a második hullám nem produkált ilyen számokat - hangzott el az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Mivel meredeken emelkedik a kórházban ápoltak száma, a Pfizer és AstraZeneca vakcinák esetében így hosszabb idő fog eltelni a két dózis beadása között. Az előbbi esetében 35 napos, utóbbi esetében 12 hét különbséggel adják be a vakcinákat. Erre van lehetőség az ütemezett szállítások fényében.

A heti oltási terv szerdától szerdáig tartanak, így annak eredményességéről nem vasárnaponként tudnak beszámolni. Az idősek oltását folytatják a most érkezett 250 ezer kínai vakcinával, ami praxisonként 45 főnek lesz elegendő. Érkezett Moderna is, amiből 38 ezer adagot a 65 év felettiek oltására használnak, a fennmaradó adagot pedig az idősotthonok kapják meg. 115 ezer Pfizer vakcina a kórházi oltópontokra megy.

A múlt hét csütörtökön érkezett 74 ezer adag AstraZeneca vakcinát kórházi oltópontokra szállítják, ahol március 6-án és 7-én nagyobb oltási akció keretében fogják oltani a 60 év alatti krónikus betegeket. 74 ezren fognak SMS értesítést kapni az oltás helyszínéről és időpontjáról. Több száz oltópont lesz, 102 kórházban.

Azt a szakemberek itthon is vizsgálják, hogy 60 év felett adható-e az AstraZeneca vakcina.

Ez is érdekelheti:

A harmadik feladat, hogy folytatódnak a második körös oltások: 49 ezer adag beadását igényli ez. A cél az, hogy minden regisztrált túlessen az első oltásán húsvétig, április 11-ig.

Forrás: EgészségKalauz