Ezeket látta már?

Angolkór, csontlágyulás

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Az angolkór vagy rachitis a fiatal, gyorsan növekvő szervezet kalcium- és foszforanyagcseréjének összetett zavara, melyet elsősorban a D-vitamin hiánya okoz. Ritkább formája a kalcium- vagy foszforhiány okozta rachitis. A betegség felnőttkorban jelentkező formáját oszteomaláciának (csontlágyulásnak) nevezzük.

Az angolkór, csontlágyulás tünetei

Az angolkór (rachitis) jellemző tünete az, hogy a testsúly állandó terhelő hatása miatt a nem kellően mineralizálódó végtagcsontok meghajlanak. A D-vitamin hiánya maga után vonja a kalcium hiányát is, a fenti tünetek a csontok csökkent kalciumtartalma következtében alakulnak ki. Súlyos esetekben a vér csökkent kalciumszintje görcsrohamokat okozhat. Az angolkór könnyen megelőzhető gyermekkori betegség.

Az angolkór, csontlágyulás esetleges komplikációi

A kezeletlen betegség idővel törpenövéshez, a mellkas alakváltozásaihoz, pókhashoz, görbe lábakhoz, a medence deformálódásához vezet.

Az angolkór, csontlágyulás kiváltó okai

Elégtelen D-vitamin képződés és bevitel.Táplálkozási, emésztési vagy felszívódási zavarok, a zsíranyagcsere zavarai fokozzák a betegség kialakulására való hajlamot.Egyes görcsoldó vagy epilepszia elleni szerek (fenobarbitál, fenitoin) csökkenthetik a szervezetben a D-vitamin termelést, az ilyen szereket szedő gyermekek fokozottabban veszélyeztetettek az angolkórral szemben.

Mit tehet Ön angolkór, csontlágyulás esetén

Az anya szempontjából a megelőzés fontos tényezője a terhesség utolsó 12 hetében és a szoptatás alatti D-vitamin szedés. Az első életévben a csecsemő vitaminigényét is fedezhetjük (akár az évszaktól függetlenül) mesterséges bevitellel. A D-vitamin adagolásának ma már leginkább elterjedt módja a szájon át, folyadék (olaj) formában történő bevitel.

Mit tehet az orvos angolkór, csontlágyulás esetén

Vérvétellel igazolja az (általában alacsony) kalcium- és foszforszintet, magas alkalikus foszfatáz szintet, előrehaladott esetben röntgenvizsgálat segítségével alátámasztja diagnózist.

Az angolkór, csontlágyulás megelőzése

Anyatejes csecsemőtáplálás.Természetes napfényen való tartózkodás, testmozgás.D-vitamin-bevitel.

Forrás: EgészségKalauz