Kalcium (Ca²⁺): szerepe a szervezetben, normál értékek, hiány és túladagolás.
A kalcium (Ca²⁺) egy létfontosságú ásványi anyag és elektrolit, amely számos biológiai folyamatban vesz részt. A szervezetben a csontok és fogak alkotóelemeként van jelen a legnagyobb mennyiségben, de jelentős szerepe van az idegrendszer, az izomműködés és a véralvadás szabályozásában is.
A laborvizsgálatok során a kalciumot összkalcium és ionizált kalcium formájában is mérhetik:
A kalciumszintet több tényező is befolyásolhatja, például a D-vitamin szintje, a parathormon (PTH) működése és a vesék állapota.
Az emberi szervezet nem képes kalciumot előállítani, így a szükséges mennyiséget az elfogyasztott táplálékból kell fedezni. A kalcium megfelelő felszívódásához D-vitaminra van szükség: hiába fogyaszt valaki kalciumban gazdag ételeket, D-vitamin hiányában annak csak egy töredéke képes felszívódni.
A vér kalciumszintje függ a csontok, a máj, a vesék és a pajzsmirigyek működésétől. A vér kalciumszintje normális esetben 2,2-2,6 mmol/l között van.
A kalciumban gazdag ételek fogyasztása az elsődleges megoldás, például tejtermékek, halak és zöld leveles zöldségek beépítése az étrendbe. A D-vitamin megfelelő szintje szintén fontos, mivel segíti a kalcium felszívódását. Napfény hatására a szervezet képes D-vitamint termelni, de szükség esetén étrend-kiegészítők is segíthetnek.
A leggyakoribb tünetek közé tartoznak az izomgörcsök, a végtagok zsibbadása, a fáradékonyság, a memóriazavarok és a szívritmusproblémák. Súlyosabb esetekben akár görcsrohamok vagy csontritkulás is kialakulhat.
Egészséges táplálkozás esetén a szervezet megfelelően szabályozza a kalciumfelszívódást, így túladagolás ritkán fordul elő. Azonban a túlzott étrend-kiegészítő fogyasztása és a D-vitamin túladagolás hiperkalcémiához vezethet, ami hányingert, vesekőképződést és neurológiai problémákat okozhat.
A kalcium kulcsszerepet játszik a csontok szerkezetének fenntartásában, és elegendő bevitele segít megelőzni a csonttömeg csökkenését. Idősebb korban a csontok gyengülése miatt nő a törések kockázata, ezért a megfelelő kalcium- és D-vitaminbevitel kiemelten fontos.
A túlzott koffein- és alkoholfogyasztás csökkentheti a kalciumfelszívódást és növelheti annak kiválasztását a szervezetből. Ez hosszú távon hozzájárulhat a csonttömeg csökkenéséhez és a csontritkulás kialakulásához.
Az angolkór (rachitis) elsősorban a D-vitamin-hiány következtében alakul ki, és a kalcium-anyagcserét is befolyásolja. D-vitamin-hiány esetén a bélből történő kalciumfelszívódás csökken, így a vérben a kalciumszint általában alacsony vagy a normál alsó határán van. A szervezet kompenzálásként parathormon (PTH) szintet emel, ami a kalciumot a csontokból mobilizálja, hogy fenntartsa a vér kalciumszintjét. Emiatt a laborban a szérum kalcium gyakran normális vagy enyhén csökkent, de a csontokban kalciumhiány és csontlágyulás alakul ki.
Felhasznált források: