Ezeket látta már?

Szokványos vetélés

Szokványos vetélésről (Abortus habitualis) akkor beszélünk, ha két vagy több spontán vetélés követi egymást.

A szokványos vetélés tünetei

Ld. spontán vetélés címszó alatt.

A szokványos vetélés esetleges komplikációi

A méhfal árfúródása (perforatio uteri), kismedencei gyulladásos betegség (PID = pelvic infalammatory disease), a méhnyálkahártya pusztulása (Asherman-szindróma), végleges meddőség.

A szokványos vetélés kiváltó okai

A habituális vetélés nem önálló betegség, hanem számos betegség következménye lehet. Az alapbetegségeket 5 csoportba sorolhatjuk:1. Sárgatest-elégtelenség. A magzat beágyazódásáról a megrepedt tüsző helyén keletkező sárgatest gondoskodik progeszteron termelése révén. Amennyiben a progeszteron termelése elégtelen, a méhnyálkahártya alkalmatlan lesz a beágyazódásra, és a magzat a terhesség 6-10. hete között tünetek nélkül elhal ("missed ab.") 2.Fertőzött ondó. A nyakcsatorna a fertőzött ondót felismeri heveny nyakcsatorna-gyulladás (ld. akut cervicitis) alakul ki. A méhszájat lezáró genny megakadályozza a méhüreg fertőződését. Rendszeres óvszerhasználat esetén a nyakcsatorna immunrendszere gyanútlanná válik, a fertőzött sperma méhüregbe jutásának vetélés lesz a következménye. E jelenségnek tudható be, hogy a rendszeresen óvszert használó párok esetén gyakoribb a habituális vetélés. Hasonló okok miatt a férj ondójával végzett mesterséges megtermékenyítési kísérletek többsége is eredménytelen.3.Nőgyógyászati betegség, többnyire méhfejlődési rendellenesség (kétszarvú méh, egyszarvú méh, méhüregi sövény, a méh erős fejletlensége, stb.), méhizom-daganat (ld. még leiomyoma uteri), a méhszövetek burjánzása (hypertrophia uteri), méhizomba terjedő endometriosis (adenomyosis), nyakcsatorna elégtelenség, A méhüreg falainak szállagos összenövései, stb..4. Valamelyik szülőnél fennálló kromoszóma rendellenesség. Előfordul, hogy az egyik kromoszómából letörik egy darab és ráragad egy másikra ("transzlokáció"). A génhiba hordozó nem beteg, mert sem génhiánya, sem génfeleslege nincs. Az ivarsejtek osztódásakor azonban előfordul, hogy az utód géntöbbletet vagy génhiányt mutató kromoszómát örököl. Génhiány esetén a magzat biztosan elhal. Géntöbblet esetén a terhesség végződhet spontán vetéléssel, de többnyire súlyos, az élettel ritkán összeegyeztethető többszörös fejlődési rendellenességgel is. A kórelőzmény ilyekor meglehetősen tarka, mert a tünetmentes génhordozónak születhet egészséges, egészséges génhordozó, súlyos fejlődési rendellenességgel sújtott gyermeke és a terhesség végződhet spontán vetéléssel is. A kromoszómahiba mind a nőnél, mind a férfinél előfordulhat. A tünetmentes génhordozás kizárására az egyébként egészséges korábban született gyermekeket is ki kell vizsgálni.5. Immunológiai összeférhetetlenség. Amikor a férj és a feleség humán limfocita antigénjei (HLA) nagyon hasonlóak, a terhes asszonynál megkésik és gyenge lesz a magzatot védő, ún. blockoló antitestek képződése. A magzattal szemben agresszív fehérvérsejtek számára a lepényszövet hozzáférhetővé válik és a magzat elpusztul. A kórelőzményre jellemző, hogy rendes szülést koraszülés, majd egyre koraibb spontán vetélések követik. A méhlepény vizsgálatával kiterjedt meszes elhalások, bevérzések láthatók.

Mit tehet Ön szokványos vetélés esetén

Nőgyógyászati, a férjnél andrológiai kivizsgálás indokolt a következő esetben:1. Első spontán vetélés.2. Havivérzés rendellenessége.3. Hüvelyi folyás, viszketés, fájdalom. A kivizsgálás elvégzése érdekében forduljon speciálisan képzett nőgyógyászhoz. Az okok kiderítése és célzott kezelése lehetővé teszi az egészséges fogamzás és egészséges gyermek kiviselésének lehetőségét. Ellenkező esetben a vetélés ismétlődési kockázata minden egyes vetélést követően fokozódik

Mit tehet az orvos szokványos vetélés esetén

Az orvos feladata a kiváltó ok azonosítása és célzott kezelése. Szerencsés, ha a gyógyulásra a következő fogamzás előtt kerül sor. Terhesség alatti kezelés hatékonysága kérdéses.

A szokványos vetélés megelőzése

A megelőzés leghatékonyabb módja a fogamzás körüli (perikoncepcionális) gondozás. Erre családtervezési központok, járóbeteg szakrendelések szakosodtak. A perikoncepcionális gondozás lényege a fogamzást és a terhesség kiviselését megzavarni képes betegségek, állapotok kiszűrése és célzott gyógyítása.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához