Ezeket látta már?

Gyermekkori fejfájások

A gyermekkori fejfájás általában gyakran előforduló panasz, és legtöbbször nincsen mögötte súlyos betegség. Több csoportba sorolható, akárcsak a felnőttkori fejfájások (migrén, tenziós fejfájás, cluster). Gyermekkorban is előfordulhat krónikus, naponta jelentkező fejfájás.

Bizonyos esetekben fertőzés okozza, erős szorongás, vagy fizikai trauma, pl. kisebb fejsérülés. Fontos a gyermekorvos felkeresése, ha gyermekünk fejfájása erősödik, vagy gyakran fordul elő. A gyermekkori fejfájás gyakran kezelhető vénynélküli gyógyszerekkel, vagy akár életmódi változtatásokkal is.

Gyermekkori fejfájások

Tünetek

A gyermekkori fejfájás típusai tehát hasonlóak a felnőttkoriéhoz, viszont a tünetek eltérőek. A felnőttkori migrén pl. általában kora reggel kezdődik, gyermekeknél inkább késő délután vagy este. Gyermekeken eleve rövidebb lefutású, általában 4 óránál hamarabb lezajlik, felnőtteknél sokkal elhúzódóbb. Azért is nehéz a pontosabb diagnózis, mert pl. 1 éves kor alatt még a baba nem tudja elmondani saját tüneteit.

A migrén tünetei

Pulzáló, robbanásszerű, igen erős fejfájás

A fejfájás terhelés hatására nő

Hányinger, hányás

Hasfájás, hasi fájdalom

Fény-és hangekerülés

Migrén csecsemőkorban is előfordulhat! A baba erős sírása és fejtartása jellemző lehet a súlyos fájdalomra.

Tenziós fejfájás

A fej- és nyakizmok megfeszült állapota

Enyhe-középsúlyos, nem pulzáló, mindkét oldali fejfájás

A fájdalom fizikai aktivitásra nem erősödik

A fejfájást nem kíséri hányinger vagy hányás

Csecsemő- és kisgyermekkorban a fejfájás miatt abbahagyják a játékot, aluszékonnyá válnak. A tenziós fejfájás 30 perctől akár több napig is eltarthat...

Cluster fejfájás

12 éves kor alatt ritkán fordul elő. A jellemző tünetek:

A tünetek csoportosan, epizódokban jelentkeznek, napi 1-8 epizód is előadódhat.

Éles, szúró jellegű a fájdalom, a fej egyik oldalán jelentkezik, 15 perctől 3 óráig terjedhet.

Könnyezés, orrfolyás, orrdugulás, nyugtalan viselkedés is kísérheti

Krónikus, naponta visszatérő fejfájás

Ezt a kifejezést, diagnózist akkor használják, ha a fejfájás (migrén, tenziós fejfájás) havonta 15 alkalomnál többet fordul elő, és 3 hónapnál hosszabb ideig fennmaradnak a visszatérő epizódok. Okozhatja fertőzés, kisebb fejsérülés, vagy fájdalomcsillapítókkal való túl gyakori kezelés.

A fejfájás okai

Betegség, fertőzés: megfázás, influenza, fület érintő, vagy arcüregi fertőzés ezek a leggyakoribb háttértényezők. Figyelem! Súlyos fertőzések, pl. agyhártyagyulladás vagy agyvelőgyulladás is okozhat fejfájást, de ott pl. jellemző a láz, és nyaki merevség megléte is.

Fejsérülés: ütődések, zúzódások is okozhatnak fejfájást. Bár a legtöbb fejsérülés csekélyebb, ha a kisgyermek elesése súlyosabb, vagy nagyon megüti a fejét, azonnali orvosi ellátás szükséges. Akkor is keressük fel az orvost, ha fejsérülést követően gyermekünk fejfájása tartósan súlyosabbá válik.

Érzelmi problémák: a gyermekkori stressz és szorongás sok esetben fontos tényező a fejfájás kiváltásában, sokszor a szülőkkel, nevelőkkel, tanárokkal kapcsolatos. A depressziós gyermek is panaszkodhat fejfájásról, főként ha szomorúnak és magányosnak érzi magát.

Genetikai prediszpozíció: jellemző lehet a fejfájás családi halmozódása, főként a migrén esetében.

Élelmiszerek: a húskészítmények, felvágottak tartósítására alkalmazott nitrátok provokálhatnak fejfájást, vagy egyéb adalékanyagok. Egyes üditők, kávé, csokoládé magasabb koffeintartalma szintén.

Az agy egyes betegségei: gyermekkorban igen ritkán, agytumor, vagy agyállományi vérzés is okozhat krónikus, egyre rosszabbodó fejfájást. Ilyen esetekben kísérőtünet lehet a látászavar, szédülés, koordinációs zavar is.

Kockázatok

Serdülő lánygyermekeken, ha már megkezdődött a menstruáció

A migrénes – fejfájós hajlam családi halmozódása esetén

Gyermekkori fejfájások

Diagnosztika

A fejfájás kórtörténete. Az orvos részletesen kikérdezi a gyermeket és a szülőt is a fejfájással kapcsolatosan, főként azért, hogy lása, van-e valamilyen kiváltó ok, és hogy milyen a fejfájás mintázata (epizódok gyakorisága stb.) Lehet, hogy az orvos kéri az ismétlődő fejfájások "naplózását", mikor fordul elő, milyen gyakran, milyen erős a fájdalom, mi lehet a kiváltó tényező stb.

Fizikális vizsgálat. Az orvos elvégzi a szükséges méréseket (tetstmagasság, testsúly, fejkörfogat, vérnyomás, a gerinc állapota, megvizsgálja a szemet, a fej-nyaki területet, a vállakat és a gerincet.

Neurológiai vizsgálat. Az orvos megvizsgálja a gyermek mozgását, érzékelését, koordinációs képességeit.

Ha a gyermek egyébként egészséges, és a fejfájás az egyetlen tünet, egyéb vizsgálat általában nem szükséges. Képalkotó, és egyéb vizsgálatok pontosíthatják a diagnózist, főleg abban, hogy mit kellene kizárni. Ilyen lehet a CT- vagy MRI-vizsgálat, és szükség esetén a likvor (gerincvelői folyadék) vizsgálata.

A fejfájás kezelése

Sok esetben elegendő gyermekeknél a pihentetés, a zajok csökkentése, a megfelelő folyadékpótlás, kiegyensúlyozott étkezés, és ha szükséges, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók alkalmazása. Nagyobb, fejfájós gyermek már megtanulhatja a relaxáxiós módszereket, a stresszhelyzetek menedzselését stb.

Gyógyszerek

Vénynélküli fájdalomcsillapítók. Ezek általában különösebb megkötés nélkül alkalmazhatóak fejfájás esetén.

Jó (ellen)példa az aszpirin. Nálunk 12 év alatt nem adható, és annál idősebbeken is csak nagyon meghatározott dózisokban, és időtartamig. Az igen ritka de akár életveszélyessé váló Reye-szindrómát okozhatja, tehát alkalmazását fokozott óvatosság kell kísérje.

Vényköteles gyógyszerek. Az ún. triptánok, kimondottan a migrén kezelésére alkalmazott gyógyszerek, de nálunk (megfelelő klinikai adatok hiányában) gyermekkorban, pontosabban 18 év alatt nem adhatóak.

Hányinger, hányás esetén az orvos hányáscsillapítót is rendelhet.

Figyelem! Bizonyos gyógyszerek túladagolása ronthatja a fejfájást. Egy bizonyos idő után a fájdalomcsillapítók veszítenek hatékonyságukból. A gyógyszerek mellékhatásai is óvatosságra intenek. Ha a gyermek rendszeresen kap/szed vénynélküli szereket, ezt is meg kell beszélni az orvossal.

Egyéb kezelés

Nem gyógyszeres kezelésként felmerülhet, ha a gyermek meg tudja tanulni, néhány hasznos technika, ilyen a relaxáció, a biofeedback és a kognitív viselkedésterápia.

Sokat számít a gyermekkori fejfájásnál a stressz, depresszió, vagy más mentális zavarok megléte.

Relaxációs tréning. Nagyobb gyermek már meg tudja tanulni a mély légzést, a jógát, a meditációt, az izomzat ellazítását, a relaxációt.

Biofeedback tréning. Megtanulható egyes testi funkciók kontrollja. Megfelelő eszközzel, pl. monitorral látható, követhető, hogyan alakul pl. az izomfeszülés, a pulzus, a vérnyomás. A relaxált gyermek jobban meg tud küzdeni a fájdalomérzéssel.

Kognitív viselkedésterápia. A tanácsadóval folytatott beszélgetés révén javul az életeseményekkel való megküzdés, az események átlátása, csökkenthető a fejfájásos epizódok gyakorisága és súlyossága.

Forrás: MSD Orvosi Kézikönyv, Mayo Clinic

Forrás: EgészségKalauz