Ezeket látta már?

Tourette-szindróma (tic): tünetei, kiváltó oka és kezelése

Tourette-szindróma, tic, Tourette-betegség, Tourette tünetei, Tourette kezelése, Tourette

Akaratlan kényszermozgások, irányíthatatlan hangadások, mondatismétlés, pislogás, szipogás, káromkodás - a Tourette-szindrómában szenvedő betegek tünetei nagyon széles palettán mozognak.

A Tourette-szindróma egy idegrendszeri betegség, mely jellemzői az önkéntelen és nehezen kontrollálható ismétlődő mozdulatok és önkéntelenül kiadott hangok, szavak. Ezeket hívjuk közös néven ticnek (tik).

A Tourette-szindróma tünetei általában gyerekkorban jelennek meg. A betegség nem gyógyítható, de kezelhető. A tic enyhe formái gyermekkorban gyakoriak, 10-20%-ban átmenetileg előfordulhatnak, ez nem azonos a Tourette betegséggel.

A 20 éves Billie Eilish  néhány héttel ezelőtt David Letterman amerikai televíziós műsorvezetőnek mesélt arról, hogy Tourette-szindrómája van. A 20 éves Billie Eilish néhány héttel ezelőtt David Letterman amerikai televíziós műsorvezetőnek mesélt arról, hogy Tourette-szindrómája van. Forrás: shutterstock.com

A Tourette-szindróma főbb tünetei

A betegség főbb tünetei a ticek, melyeknek két fő típusa van: az önkéntelenül megjelenő mozdulatok (motoros tic), illetve egyes szavak vagy hangok kontrollálatlansága (vokális tic). Az első tünetek 2-21 éves kor között jelentkezhetnek, de leggyakrabban 5-15 éves kor között jelennek meg.

A tünetek súlyosságát a stressz, a felfokozott lelkiállapot és a fáradtság rontja, míg nyugodt állapotban, koncentrációt igénylő tevékenység közben enyhülnek. A tünetek felszínes alvás közben is csak csökkennek, mélyalvásban viszont nem jelentkeznek.

A ticek a beteg élete során folyamatosan változhatnak, egyesek eltűnnek, míg mások megjelennek. Korral általában javul, vagy kontrollálhatóbbá válik a betegség, előfordul, hogy felnőtt korra meg is szűnnek a ticek.

Motoros tic

Ezek lehetnek csak egy kis területet érintőek (szimpla tic), mint például pislogás. Léteznek ennél komplexebbek is, amikor a test több területe érintett, például a beteg bólint, felemeli a karját majd felugrik. A variációk száma nagyon nagy, de a betegre általában jellemző egy mozdulatsor, amit akaratlanul végrehajt.

Először általában a mozgásos ticek jelentkeznek, mégpedig a fej és a nyak területén. Kiválthatják a tüneteket egyes fizikai hatások, például nyaknál jelentkező ticet egy szűk ingnyak. Jellemző, hogy külső ingerek miatt is megjelennek a tünetek, például tüsszentés, ha valaki a környezetben tüsszent. Ez külső szemlélő számára akaratlagosnak tűnhet, de nem az.

Vokális tic

A hangadással járó ticek lehetnek szimpla hangok, mint dúdolás, torokköszörülés, de lehetnek szavak is, amelyeket önkéntelenül kiabálva hallat. A kimondott szó akármi lehet.

A nem akaratlagosan végzett ticek nagyon feltűnőek is lehetnek, lehet ez például egy hangosan kimondott káromkodás vagy a fej csapkodása. Jellemző, hogy a komplett mozdulatsort vagy szöveget végig kell követnie a betegnek – néha többször is –, hogy egy időre megszűnjön a késztetés.

A Tourette-szindróma a felfedezőjéről, egy XIX. századi francia neurológusról, Georges Gilles de la Tourette-ről kapta a nevét: 1885-ben írta le a betegséget először önálló kórképnek. A Tourette-szindróma a felfedezőjéről, egy XIX. századi francia neurológusról, Georges Gilles de la Tourette-ről kapta a nevét: 1885-ben írta le a betegséget először önálló kórképnek. Forrás: shutterstock.com

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha azt tapasztalja, hogy gyermeke önkéntelen mozdulatokat végez, vagy akaratlanul hangokat ad ki, forduljon gyermekorvosához, aki segíthet a megfelelő szakember felkeresésében, szükség esetén gondoskodik a szakvizsgálatokra történő beutalásról.

A Tourette-szindróma kiváltó okai

A betegség pontos oka nem ismert, valószínűleg öröklött és környezeti tényezők is szerepet játszanak a kialakulásában. A betegség 3-5-ször gyakoribb fiúknál, mint lányoknál.

Mivel a betegség pontos oka nem ismert, megelőzésére sincs mód.

A tikkek jellemzően 5-10 éves kor között jelentkeznek először. Bármely testrészt érinthetik, a súlyosságuk pedig változó. Atikkek alvás közben is előfordulhatnak, illetve rosszabbodhatnak is, ha a beteg stresszes, fáradt, esetleg valami miatt izgatott vagy szorong. A tikkek jellemzően 5-10 éves kor között jelentkeznek először. Bármely testrészt érinthetik, a súlyosságuk pedig változó. Atikkek alvás közben is előfordulhatnak, illetve rosszabbodhatnak is, ha a beteg stresszes, fáradt, esetleg valami miatt izgatott vagy szorong. Forrás: shutterstock.com

A Tourette-szindróma lehetséges szövődményei

A Tourette-szindrómával járó ticek általában a korral javulnak, vagy könnyebben kontrollálhatóvá válnak. Maga a betegség nem rontja az életkilátásokat, és sok érintett teljes, egészséges életet él.

Egyes ticek kiválthatnak egyéb problémákat, például fejfájást. Szövődmény lehet depresszió és dühkezelési probléma is.

Vannak a betegséggel gyakran együtt járó más rendellenességek, melyek akkor is fennmaradhatnak, ha a Tourette-szindróma tünetei felnőttkorban megszűnnek.

A leggyakoribb, a Tourette szindrómával együtt jelentkező rendellenességek:

A Tourette-szindróma diagnosztizálása

A diagnózis a tüneteken alapul. A gyermeket általában ideggyógyász (neurológus), illetve pszichiáter szakorvosok vizsgálja.

A betegség diagnózisa akkor állítható fel, ha:

  • a ticek vokálisak és motorosak is;
  • 18 éves kor előtt jelentkeztek az első tünetek;
  • naponta, vagy majdnem minden nap jelentkeztek legalább egy éven át;
  • a tüneteket nem gyógyszer vagy egyéb betegség okozza;
  • a ticek idővel változnak.

A Tourette-szindróma kezelése

A betegség nem gyógyítható, de a ticek súlyossága gyógyszerekkel és viselkedésterápiával (lásd még: Pszichoterápia) csökkenthető.

Ha a tic nem akadályozza a mindennapi életet, akkor kezelést nem igényel.

Összetett rendellenességről van szó, amelyet valószínűleg genetikailag öröklött és környezeti tényezők kombinációja idéz elő. a A Tourette-szindróma megállapítására nincs kizárólagos teszt vagy vizsgálat, a diagnózist jellemzően a kórelőzmény és a tünetek alapján állítják fel. Összetett rendellenességről van szó, amelyet valószínűleg genetikailag öröklött és környezeti tényezők kombinációja idéz elő. a A Tourette-szindróma megállapítására nincs kizárólagos teszt vagy vizsgálat, a diagnózist jellemzően a kórelőzmény és a tünetek alapján állítják fel. Forrás: shutterstock.com

Mit tehet a hétköznapokban?

Ha gyermeke Tourette-szindrómában szenved, csatlakozzon támogató csoporthoz, és adjon meg neki minden elérhető támogatást.

A betegségben szenvedő gyerekek sokszor vannak kitéve iskolai zaklatásnak (lásd még: Bullying), ezért fontos, hogy a gyermek környezetében élő és dolgozó felnőttek is bevonásra kerüljenek a befogadó és támogató környezet kialakításába.

Ezeket olvasta már? Még több cikk idegrendszeri betegségek témában:

Forrás: EgészségKalauz/NNK