Ezeket látta már?

Korai magömlés(Ejaculatio praecox)

2010.04.06. Módosítva: 2015.11.04.

A korai magömlés a férfiak leggyakoribb pszichoszexuális zavara. Lényegében annyit jelent, hogy a magömlés még az előtt bekövetkezik, hogy a nemi együttlét során a férfi örömet tudott volna szerezni párjának.

A korai magömlést nem lehet időben kifejezni. Egy viharos együttlét ui. tarthat akár másodpercekig is úgy, hogy az mindkét fél számára teljes gyönyört okoz. Máskor órák sem elegendőek ahhoz, hogy a női partnert a csúcsra jusson. A korai magömlés definícióját tehát inkább a fixáltságában kell keresni – korai magömlésről beszélünk akkor, ha a férfinél az ejakuláció mindenféle kontroll nélkül igen rövid idő alatt, legfeljebb pár perc alatt bekövetkezik – külső körülményektől függetlenül.

Korai magömlés(Ejaculatio praecox)

A korai magömlés előfordulása

A korai magömlés civilizációs betegség, a szorongásos kórképek egyik megjelenési formája. Mint ilyet, egyébként nem sorolják a szorongásos kórképek közé. Az európai emberek csaknem 40%-ánál időlegesen, vagy tartósan bekövetkezik idő előtti magömlés. A férfi populációban tehát a gyakoriságát legalább 50%-ra tehetjük, ebből fixált (konzekvensen bekövetkező) esetek aránya legalább 50% is lehet. Mindent összevetve ma az európai ember kb. 25%-a szenved az ejaculatio praecox betegségétől.

A korai magömlés okai

Az okok pontos megértéséhez vissza kell nyúlnunk az állatvilághoz – mind biológiai etalonokhoz. Korai magömlés (legalábbis emberi értelemben) minden prédaállatra jellemző. Egy szarvasbika közösülése kb. 3-5 másodpercig tart. Az ok kézenfekvő. Az állatok közösülésének kizárólagos célja a szaporodás és nem az örömszerzés. A prédaállatok (a tápláléklánc legalját képező bőhúsú) állatok pl. nem engedhetik meg maguknak a tartós együttlétet, mert így a ragadozók áldozatává válnának. Csúcsragadozóknál, pl. az oroszlánoknál a közösülés 10-12 óráig is eltart. Nekik nincs mitől félniük, megvédik magukat "szex közben is".

A magasan fejlett élőlényeknél a stressz letiltja a szaporodást. A női egyedeknél ez peteérési zavarokban, a hímeknél merevedési zavarokban, enyhébb esetekben korai magömlésben nyilvánul meg. A merevedés ui. a szervezet szaporodását és táplálását biztosító, ún. paraszimpatikus idegrendszer, a magömlés és a szervezet menekülése, és létéért folytatott küzdelme pedig a szimpatikus idegrendszer ellenőrzése alatt áll. Ha egy egyed pl. stresszmentesen a dús fűben legelészik, vize van bőven, a szaporodási ciklusa is be fog következni. Amennyiben ellenségei űzik, a szárazság miatt szomjazik és éhezik, akkor a szervezet vegetatív idegrendszere a reléjét az önfenntartástól a fajfenntartásra fogja kapcsolni. Amint a szervezetet egzisztenciális támadás éri akár egy aszály, akár az embereknél a munkahely elvesztésének vélelme miatt, a relé átkapcsol az önfenntartásra –mely stresszt generál így a korai magömlés forrásául szolgál.

A vegetatív idegrendszerrel bíró egyedeknél tehát a vegetatív idegrendszer vagy önfenntartási, vagy fajfenntartási pontra kapcsol. Pontosabban érthető ez magyar nyelven: a szervezetnek van menekülési fázis és szaporodási fázisa. Az emberek "reléje" sokkal többször van menekülési fázisra kapcsolva, mint fajfenntartási fázisra.

A korai magömlésre hajlamosító tényezők: mindazon állapotok, melyek a szexuális együttlétből öröm helyett gondot tudnak kreálni. Ilyenkor válik az örömszerzésből megvívandó csata, vagy teljesítendő sportkövetelmény. Leggyakrabban az alábbi esetekben találkozunk korai magömléssel kapcsolatban:

Túl kicsi (pontosabban túl kicsinek vélt) pénisz. Ekkor a férfi valóban teljesíteni próbál, a teljesítési kényszer pedig stresszt eredményez a már ismertetett módon. Ezeket a férfiakat tehát nemcsak "anatómiai", de pszichés kisebbrendűségi komplexus is zavarja. A pénisz méretének fontosságára itt nem célszerű kitérni. Talán csak annyira, hogy van szűk vagina és kis pénisz is, de mindenki megtalálhatja a párját, ha elegendő ideig keresi és nem zuhan megváltozhatatlan sorscsapás ördögi körébe. Egyébként a pénisz mérete megfelelő gyógyszerekkel befolyásolható.Családban dúló hatalmi harcok. Sok esetben a nő dominál, ami férjben kisebbrendűségi komplexust kreál. Ez pedig teljesítménykényszer.A családban zajló féltékenységi problémák. Mint említettük, a férj akkor "teljesít", ha nincs versenyhelyzetben. A normális ejakuláció feltétele a normális párkapcsolat.Megfelelően begyakorlott együttlét. A szeretkezésnek számos gyakorlata van, melyet a feleknek egymás igényeihez kell alakítaniuk. Minden kapcsolat más és más. Itt nem lehet egyértelmű javaslatot tenni. Minden párnak meg kell találniuk az együttlétnek azt a formáját, amiben valóban örömüket lelik- ha ez pl. szexuális segédeszközt jelent, akkor azt kell kiválasztaniuk.Minden esetbe törekedni kell a másik fél tökéletes kielégítésére. A csalódás, vagy csalódások sorozata a kapcsolat temetője.Annyiszor éljünk házaséletet, ahányszor a párunk kívánja. A "fáradt vagyok, vagy "fáj a fejem", stb., stb. kifogások a kapcsolat betegségének jelei.Egyéb tudnivalók a korai magömlésrőlA korai magömlés lelki betegség, melynek legjobb gyógyszere egy egészséges és intenzív párkapcsolat. Mindazonáltal a korai magömlés leghatékonyabb gyógyszere a rendszeres nemi élet, főként akkor, ha az nem a konvencionális ("hát-has") pozícióban, és nem a szokványos behatolással történik (hanem pl. lovagló pózban).Az emberek állandóan összekevernek két dolgot:Erotika (érzékiség), mindazon tevékenységek összefoglaló neve, mely a nemi örömszerzés kiváltását célozza

Erotika (érzékiség), mindazon tevékenységek összefoglaló neve, mely a nemi örömszerzés kiváltását célozza

Szex: maga a hüvelyi közösülés

Akinél korai magömlés fordul elő, vagy azzal élni nem tud, vagy az erotikát nem tanulta meg kellően, (tulajdonképpen szeretkezni nem tud, de a szexuális aktust szeretné), vagy eleve kisebbségi komplexusai vannak.

A korai magömlés terápiája

Kisebbségi komplexus esetén a hűséges, és anatómiailag is jól illeszkedő partner megtalálása a legfontosabb

A partner megválasztásánál külön figyelni kell az egyéni nemi szokások kialakításához, vagy az ahhoz való alkalmazkodásra

Fontos a gyakori együttlét (akár naponta is)

Fontos a partner megértése, ami csak úgy érhető el, ha az ő összes kívánsága is teljesül. SZERETET NÉLKÜL NEM MEGY!

A gyógyszeres kezelési lehetőségek meglehetősen szegényesek, itt ui. nem egy valódi betegségről, hanem agy archaikus önfenntartó reflex testi megnyilvánulásáról van szó. Bizonyos depresszió és szorongás ellenei gyógyszerek az ejakuláció idejét (nem mindenkinél) képesek kitolni (pl. fluoxetin), Alkalmazásuk azonban távolról sem veszélytelen. A hasonló hatású gyógyszerek többségét a forgalomból már kivonták.

Az interneten számos cég kínálja gyógynövény-alapú termékeit kínálni a probléma megoldására –ezekről kellő tapasztalatokkal még nem rendelkezünk.

A különböző újabb keletű, közismert potencianövelő szerek hatása bizonyosan jó abból a szempontból, hogy általuk a férfi további "menetekre" képes. Ha ezeket meg is tapaszalja, nyilvánvaló, hogy a korai megömlés alapját, a szorongást, a kudarctól való félelmet csökkenteni lesz képes.

Az ejaculatio praeecox egyelőre még a legkevésbé kiismert és gyógyítható pszichoszexuális zavarok közé tartozik. Ennek legfőbb oka azonban nem az orvostudomány tehetetlensége, sokkal inkább a "férfiúi szemérem". Hasonló esetekben ui., az erősebbik nem" képviselőit sokkal nehezebb gyógyítani.

Forrás: EgészségKalauz