Ezeket látta már?

Minket is levadásznak a cicák? Ezek a leggyakoribb okok, ami miatt megharaphat a macskánk

macska, cica, kisállat, viselkedés, harapás, játék közben, agresszió ellen

Ezért haraphatja meg a cicája! A cicák harapdálása gyakori viselkedés, amely a macska természetes ösztöneiben gyökeredzik.

„A macskák természetesen számos okból harapnak – például azért, hogy megöljék a prédát, játsszanak az alomtársakkal, megvédjék magukat vagy harcba szálljanak” – mondja Dr. Mikel Maria Delgado, PhD minősített macskaviselkedési tanácsadó.

Az alábbiakban megvizsgáljuk a harapás különböző típusait, és azt, hogy miért viselkedik így a macskánk.

Játék közben

A játékharapás a harapás nagyon gyakori típusa, és leginkább az energia felszabadítására szolgál. Ez akár a vadászösztönökhöz is kapcsolódhat, ha például pálcával vagy más macskajátékkal játszik, amely megmozgatja cicája vadászösztöneit.

Ez a fajta harapás azonban annak a jele is lehet, hogy kedvencünk unatkozik és növelnünk kell a minőségi játékidőt a macskával.

„A macskák természetüknél fogva ragadozók, a bennük lévő feszültségeket így vezetik le” – mondja Dr. Delgado. "Ha nem játszunk velük eleget, előfordulhat, hogy a ragadozó viselkedést a kezünkön vagy a lábunkon élik ki" – teszi hozzá a szakértő.

Szeretet harapás

Amikor a macskánk bensőséges kapcsolatot alakít ki velünk, ragaszkodását, szeretetét finom, gyengéd harapással fejezi ki. Ilyenkor óvatosan harap, vigyáz, hogy ne okozzon fájdalmat és sérülést. Ebben a helyzetben a macska nem mutatja az agresszió egyéb jeleit – nem fúj, nem karmol. Az ilyen fajta harapással kedvencünk azt is jelezheti, hogy megunta a társaságunkat és nyugalmat, egyedüllétet szeretne.

Harapás a figyelemért

Gyakran azért harap a macska, mert a figyelmünket szeretné felhívni. Szinte azt mondja: helló, itt vagyok, foglalkozz velem!

„A macskák megtanulhatják, hogy ha megharapják a gazdájukat, akkor valamilyen reakcióra számíthatnak és figyelmet szentelünk nekik” – mondja Dr. Delgado. A legtöbb negatív figyelemfelkeltő viselkedéshez hasonlóan a legjobb, ha nem jutalmazzuk ezt a viselkedést. Ne reagáljunk rá, próbáljuk meg egy játékával elterelni a figyelmét.

Túlstimuláció vagy szorongás

A legtöbb macskának vannak olyan testrészei, amelyek érintését nem szeretik. Ilyen például a hasuk vagy a farkuk.

„A legtöbb macska jobban szereti ha a fején vagy az álla alatt simogatjuk, kevésbé kedveli, ha a farka tövéhez vagy a hasához nyúlunk” – mondja Dr. Delgado.

Minden macska más és más, ezért fontos, hogy megismerjük, hogy kitapasztaljuk, mit szeret. Ha idegen macskával találkozunk, legjobb ha a fejét vagy a pofáját simogatjuk.

Félelmi harapás

Félelemből is haraphat egy macska.

„A macskák akkor is haraphatnak, ha fenyegetve vagy sarokba szorítva érzik magukat. Ilyenkor a füleit hátracsapja, fúj, karmol, ezzel próbálja megvédeni magát a vélt fenyegetéstől” – mondja Dr. Delgado.

Az átirányított agresszió leginkább akkor fordul elő, ha a macska például meglátott valamit az ablakon kívül, de nem tud kimenni, így agresszíven „átirányítja” ezt az izgalmat ránk (vagy egy másik háziállatra). A macskáknál büntetéssel nem érünk el eredményt, ezért a legjobb elkerülni a helyzet súlyosbodását.

Így akadályozhatjuk meg a macskánk agresszív viselkedését

Néhány trükkel elkerülhetjük a macskaharapásokat. Dr. Delgado a következőket ajánlja:

  • Ügyeljünk arra, hogy sok játéka legyen a macskának, ne unatkozzon egyedül a lakásban, például szerezzünk be kaparófát, búvóhelyet és egyéb izgalmas játékot.
  • Minden nap játszunk macskánkkal interaktív játékokat, ezzel kiélheti vadászszenvedélyét.
  • Óvatosan bánjunk a macskával, soha ne okozzunk neki fájdalmat, mert ez agresszív reakciót válthat ki belőle.
  • Ha aggódunk a macska viselkedése vagy agresszivitása miatt, keressük fel állatorvosunkat vagy kérjünk tanácsot viselkedési szakembertől.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mikor és hogyan fürdessük meg macskánkat? Itt az állatorvos válasza

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kisállat

Forrás: Dr. Mikel Maria Delgado
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához