Ezeket látta már?

Bigorexia: férfiakat érintő súlyos mentális betegség! Milyen jelekre kell odafigyelni?

evészavar anorexia bulimia fogyókúra diéta mentális betegség

Az étkezési zavar nem csak a nőket érinti, de sok férfi is szenved ebben a betegségben, például a rocksztár Robbie Williams is.

Az énekes pályafutásáról készült dokumentumsorozatban a 49 éves Robbie Williams nemcsak arról beszélt, hogyan tett szert hírnévre, hanem mentális egészséggel kapcsolatos küzdelmeit is nyilvánosságra hozta.

Williams idegi és lelki összeomlása először a sikerek csúcsán következett be, evészavarban és anorexiában szenvedett - írta a The Sunnak.

A rock zenész azonban hangsúlyozta, hogy az anorexia és bigorexia között nagy a különbség. Ez utóbbi olyan táplálkozási zavar, amelyet a túlzásba vitt edzés jellemez, fordított anorexiának is nevezik. Elsősorban a férfiakat érinti, akik ebben a lelki zavarban szenvednek, rendszerint alacsonyak, soványak, ezért órákat töltenek a konditeremben, így rendkívüli módon leterheli a testét. Minden alkalmat kihasznál arra, hogy izmait fejlessze.

A tünetek közé tartozhatnak az edzőteremben eltöltött órák mennyisége, a fogyókúra megszállottsága vagy a szteroidok fogyasztása.

A brit székhelyű, étkezési zavarokkal foglalkozó Beat jótékonysági szervezet társigazgatója, Claire Reynolds elmagyarázta, hogyan segíthetnek olyan prominens személyiségek nyilatkozatai, mint Williams, akik hasonló betegségekben szenvednek.

"E sztereotípia miatt, miszerint az étkezési zavarok nőknél fordulnak elő, a férfiak gyakran nem ismerik fel, hogy evészavaruk van, vagy ha felismerik, akkor megbélyegzést, zavart érezhetnek, ezért inkább nem kérnek segítséget" - mondta Reynolds.

A Beat által az év elején közzétett kutatás szerint az étkezési zavarokkal küzdő férfiak több mint fele soha nem részesült kezelésben. A felmérése szerint 10 evészavarban szenvedő férfi közül hét mondta azt, hogy mielőtt rosszul lett volna, soha nem hallott vagy olvasott étkezési zavarral küzdő férfiról.

Ezért is jó, hogy olyan közszereplő, mint Williams őszintén beszél küzdelmeiről. "Csökkenti ezt a megbélyegzést és a zavartságot, megmutatja, hogy az étkezési zavarok bárkivel előfordulhatnak. Minél több férfi beszél erről, annál nagyobb a figyelemfelkeltés" - nyilatkozta Reynolds.

Az interjúban a rocksztár elmondta: „Bigorexiám volt, ami azt jelenti, hogy azt éreztem nincsenek izmaim, és folyamatosan étvágytalanság gyötört. Ez egy átfogó étkezési rendellenesség volt, amely szinte az egész életemet végigkísérte.”

Súlyos mentális betegség

Az étkezési zavarokkal küzdő férfiak fele nem kap segítséget, pedig támogatásra lenne szükségük. Egy új kutatás szerint az evészavarban szenvedő férfiak több mint fele soha nem részesült kezelésben.

Annak ellenére, hogy jellemzően nőkhöz kötődik ez a betegség, az ezzel küldő férfiak az esetek 25%-át teszik ki.

„Az étkezési zavarok 1,25 millió embert érintenek az Egyesült Királyságban, és becsléseink szerint közülük minden negyedik férfi” – nyilatkozta Tom Quinn, a Beat külügyi igazgatója. „A felmérésben férfiakat kérdeztünk meg étkezési zavarokkal kapcsolatos tapasztalataikról, és riasztó módon azt az eredményt kaptuk, hogy több mint a felük soha nem részesült kezelésben az étkezési zavara miatt, és minden harmadik soha nem próbált meg segítséget sem kérni. Van egy ártalmas tévhit, hogy az evészavarok női betegségek, ami nagy szégyenérzetet okoz a férfiaknál" - teszi hozzá Quinn.

„Tudjuk, hogy rendkívül fontos az evészavarokkal küzdő férfiak tudatosságának növelése, hogy szélesebb körben megértsük, kiket érinthetnek ezek a súlyos mentális betegségek, lehetővé téve, hogy felismerjék magukon és másokon a figyelmeztető jeleket, és kezelést kérjenek.”

A felmérésben részt vevő válaszadók közül sokan bevallották, hogy félnek attól, hogy mások hogyan reagálnának étkezési zavarukra, nincsenek tudatában annak, hogy támogatásra van szükségük, és nem tudták, milyen kezelésre van lehetőség.

„Minél hamarabb lép valaki az evészavar kezelésébe, annál nagyobb az esélye a teljes felépülésre” – hangsúlyozza Quinn. „Szeretnénk megnyugtatni az egészségükért aggódó férfikat, hogy az étkezési zavart nem kell szégyellni. Kérjük, mielőbb forduljon háziorvosához.”

Minden ember másképp éli meg az étkezési zavarokat, azonban vannak olyan viselkedési, pszichológiai és fizikai jelek, amelyekre érdemes odafigyelni.

7 evészavarra figyelmeztető jel

  1. Hangulatváltozások: Az étkezési zavarok súlyos mentális betegségek, amelyek gyakran mindent felülírnak, elszigeteltnek és nyomasztó érzéseket keltenek .A hangulatváltozások az egyik első dolog, amit barátok, rokonok észrevehetnek, vagy ha ismerőse többször panaszkodik arra, hogy nehezen alszik, megerőltetően képes csak koncentrálni, vagy a szokásosnál ingerlékenyebben viselkedik.
  2. Már ettem: Ha megpróbálja eltitkolni, hogy valójában mennyit esznek naponta. Az evészavarban szenvedő személyek kitérhetnek a válasz alól, hogy mit/mikor evett vagy azt mondja, hogy korábban már evett, vagy később fog enni.
  3. Hosszú étkezés, szigorú diéta: A viselkedésre figyelmeztető jelek közé tartozhat a szigorú diéta betartása, az étel kerülése, a más emberek előtti étkezés miatti szorongás, vagy nagyon hosszú idő kihagyása étkezések között. 
  4. Eltűnik az étel: Az étkezési zavar másik formája, hogy az érintett nagy mennyiségű ételt fogyaszt rövid időn belül, amit nem tud kontroll alatt tartani, falási rohamok jönnek rá. Ez a bulimia. Étkezés után azonnal kimegy a mosdóba, és megszabadul az elfogyasztott ételtől, vagy hashajtót szed, esetleg túlzott testmozgással kompenzálja az elfogyasztott étel iránti bűntudatukat. Ezekre a jelekre is érdemes odafigyelni.
  5. Ételek iránti érzékenység: Néhány ember rendkívül érzékeny lehet bizonyos ételek szagára vagy állagára, ami arra utalhat, hogy elkerülő/korlátozó táplálékbeviteli rendellenességben (Avoidant/restrictive food intake disorder - ARFID) küzdenek, amely az étkezési zavarokkal küzdők nagyjából 5%-át érinti. Az ARFID-ben szenvedők elveszítik érdeklődésüket az evés iránt, vagy nehézséget okoz foglalkozni az ételek minőségével és a fogyasztással is.
  6. Szigorúan betartott sportolás: Az étkezési zavarral küzdő túlzott edzéssel megpróbálja elégetni a bevitt kalóriamennyiséget. Ha az edzést kényszeresen szükséges tartják, vagy egy-egy kihagyott időpont miatt szorongást éreznek a betegek, akkor valószínűleg összefügg az evészavarral. 
  7. Fizikai változások: Az evészavar fizikai jelei lehet a fogyás vagy súlynövekedés, a fáradtság és a gyomorfájdalmak, de nem feltétlenül jellemző az alultápláltság. "Tévhit, hogy soványnak kell lennie ahhoz, hogy étkezési zavarban szenvedjen, ugyanis bármilyen súlyú, méretű, életkorú, hátterű és nemű embert érintenek" - hangsúlyozza Quinn. „Míg az evészavaroknak lehetnek fizikai jelei, például fogyás vagy hízás, gyomorfájdalmak vagy hajhullás, fontos, hogy ne feledkezzünk meg arról: az étkezési zavarok mentális betegségek. Kulcsfontosságú, hogy figyeljünk a pszichológiai és viselkedési tünetekre, mivel ezek sokkal gyakoribbak ennél a betegségnél.”

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A rákból gyógyulás nem a böjt ideje! Ezért legyen óvatos a diétás ötletekkel

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

étkezési zavar

Forrás: Independent/Egészségkalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához