Ezeket látta már?

Combnyaktörés

2010.03.16. Módosítva: 2016.12.08.

Combnyaktörésről beszélünk, ha a combcsont feje és a nagytompor (Trochanter major) közötti vékony csont eltörik. A sérülés jelentőségét az adja meg, hogy az ízületi fej és a nagytompor közötti combcsontnyak törésével sérülhet a combcsont fejét ellátó artéria, ezzel az ízületi fej elhalhat.

Tovább komplikálhatja a helyzetet az a tény, hogy combnyaktörés a csontritkulásban szenvedők jellegzetes sérülése, ezáltal nehezen gyógyítható, és a hosszú gyógyulás miatt a sérülés halálozása jelentős. A halálozási arányt tovább fokozza a combnyaktörés során fellépő tartós mozdulatlanság, ami a tüdőembólia, valamint tüdőgyulladás fokozott kockázatával jár.

Combnyaktörés egészséges csontozat esetén főként biztonsági öv használata nélkül használt, ill. légzsákkal el nem látott személyautók frontális ütközése alkalmával következik be.

A combnyaktörés előfordulása, okai

Magyarországi pontos adatokkal nem rendelkezünk. Az Egyesült Államokban évente mintegy 320.000 combnyaktörés következik be. Különösen hajlamosak combnyaktörésre az alábbi betegségekben szenvedők:

  • Csontritkulás,
  • csontanyagcsere-betegségek: D-vitamin hiány, Paget-kór, márványkór (osteopetrosis), veleszületetten elégtelen csontképződés (osteogenesis imperfecta),
  • csontfertőzések,
  • rákos daganatok (főként emlő-, ill. tüdőrákból) csontáttétei,
  • minden olyan állapot, mely az elesés fokozott kockázatával jár (Parkinson-kór, időskor, sclerosis multiplex, stb.).

minden olyan állapot, mely az elesés fokozott kockázatával jár (Parkinson-kór, időskor, sclerosis multiplex, stb.).

A betegek több mint fele 50 év feletti, ami jelzi a hajlamosító tényezők szerepét. A sérülést elszenvedők kb. 80%-a posztmenopauzában lévő (ld. menopausa) nő, ami jelzi a csontritkulás hajlamosító hatásának kiemelkedő szerepét.

A combnyaktörés tünetei

Az elsődleges tünetek nem különböznek a combcsonttörés jellemző tüneteitől: erős fájdalom, a csontok mozgatására fellépő finom recsegő hang (krepitáció), Vérömleny miatt a törés területének sötétvörös elszíneződése, duzzanata. A törésre jellemző a lábfejek "cadaver tartása" (cadaver = holttest). Ebben a helyzetben a lábfej, a test hanyattfekvő helyzetében kifelé fordul.

A másodlagos tünetek a köhögés, légszomj, vérköpés, keringési és légzési elégtelenség, stb. már a legfontosabb szövődmény, a tüdőembólia bekövetkeztét jelezheti.

A combnyaktörés lefolyása

Amennyiben a sérült személy egészséges, és a tüdőembólia megelőzése eredményes, a sérülés gyógyulása 12 hét alatt bekövetkezhet. Csontritkulás esetén ez az idő az alapbetegség súlyossága szerint megnyúlhat. Amennyiben a combcsont fejének elhalása bekövetkezne, csípőízületi protézis beültetésére lehet szükség, ami, a rehabilitációval együtt, a gyógyulást 1-3 évvel is kitolhatja.

A fejlett intenzív terápia és véralvadásgátló kezelés ellenére, 65 év felett a combnyaktörés halálozási aránya ma is 10-30%, ezzel semmivel sem veszélytelenebb állapot, mint az agyvérzés, vagy a szívinfarktus.

Tüdőembólia bekövetkezte esetén a sérülés kimenetelét és lefolyását az élet szempontjából veszélyesebb keringési és légzési elégtelenség lefolyása szabja meg.

A combnyaktörés diagnózisa

A pontos diagnózis felállítása kétirányú hagyományos csípőízületi röntgenfelvétellel is könnyű. Ahol erre lehetőség van, mégis érdemes nagy felbontó képességű radiológiai eljárásokat alkalmazni (CT, MRI) az anatómiai viszonyok tisztázására ezzel a műtét megkönnyítésére.

A tüdőembólia kizárására mellkasi CT és EKG vizsgálatra is szükség van. Az elektrokardiográfia tüdőembólia során is jellegzetes eltéréseket mutat.

A combnyaktörés terápiája

A terápia célja

  1. A törött csontvégek egyesítése. Ez csavarokkal, lemezekkel velőűr-sínezéssel, stb. végzett speciális sebészeti eljárásokkal ("oszteoszintézis") lehetséges.
  2. Amennyiben az ízületi fej elhal, csípőízületi protézis beültetésére lesz szükség ("oszteoplasztika").
  3. A tüdőembólia megelőzésére alacsony molekulasúlyú heparin injekciók alkalmazása szükséges.
  4. Bekövetkezett tüdőembólia intenzív belgyógyászati ellátást igényel.
  5. Amennyiben a sérülés hajlamosító alapbetegség talaján alakul ki, létfontosságú az betegség azonosítása és célzott kezelése.

Amennyiben a sérülés hajlamosító alapbetegség talaján alakul ki, létfontosságú az betegség azonosítása és célzott kezelése.

A combnyaktörés megelőzése

A megelőzés lényegében a csontritkulás megelőzésével azonos. Nőknél fontos a változókori hormonpótló kezelés, különösen a változókortól a napi 1,5 g kalcium és 600 NE D-vitamin bevitele, a fizikai aktivitás fenntartása.

Kialakult csontritkulás mellett legfontosabb a betegség kezelése csont-újraépítő gyógyszerekkel (biszfoszfonátokkal), kalciummal, C-vitaminnal és gyógytornával.

Fontos továbbá a baleset fokozott veszélyével járó helyzetek tudatos kerülése, így pl. a csúszós szőnyegek, küszöb, stb. eltávolítása a lakásból, téli időszakban, különösen ónos eső idején az utcai séta kerülése – a fizikai aktivitás fenntartása ekkor is fontos, de ezeket lehetőleg otthon, pl. szobakerékpár segítségével, vagy balesettel kevésbé veszélyeztető testgyakorlással (talajtorna, úszás) kell biztosítani (úszás esetén nem megfeledkezve a csúszós uszodapadlókról).

Forrás: EgészségKalauz