Ezeket látta már?

Vágás, horzsolás

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A vágás a bőrfelület folytonosságának megszakadása. A szakadástól az különbözteti meg, hogy a vágás mentén a bőr nem szakadozott, hanem egyenes. A horzsolás a bőrfelszín megkarcolódása. A kisebb vágások és horzsolások nem tekinthetők súlyos sérülésnek, és elegendő, ha otthon kezeljük.

A vágás, horzsolás tünetei

A bőr folytonosságának megszűnése, melynek során előfordulhat, hogy az alsó szövetek is megsérülnek.Enyhe vérzés, ami magától eláll, ha nyomást gyakorolnak rá.Fájdalom.

A vágás, horzsolás esetleges komplikációi

Nyílt seb.Erős vérzés, ha vastagabb eret ér a vágás (pl. ütőeret vagy főeret).Baktérium okozta elfertőződés (láz, gyulladás, gennyesedés).

A vágás, horzsolás kiváltó okai

A vágást éles tárgy okozza.A horzsolás okozója egy érdes felület és a bőr felszínének összedörzsölődése.

Mit tehet Ön vágás, horzsolás esetén

Ha vágott sebről van szó:Öblítsük ki a sebet folyóvízzel, és itassuk le a nedvességet száraz papírzsebkendővel!Távolítsunk el minden szennyeződést, üveget vagy más idegen testet, ami a vágásba került egy tiszta csipesszel! (A csipeszt először el kell mosni szappanos vízzel, vagy láng fölé tartani, majd újra lehűteni.) Állítsuk el a vérzést úgy, hogy néhány percig rányomunk egy gézpárnát!Kenjük be valamilyen fertőzésgátló folyadékkal!Ne töröljük le a megalvadt vért a sebről, mert esetleg újra megindulhat a vérzés!Ha a vágás kicsi, ne kössük be, így gyorsabban gyógyul!Ha nagy a seb, ragasszuk le sebtapasszal!Ha bármilyen komplikáció merülne fel, azonnal forduljunk orvoshoz! Ha a vérzés erős, azonnal menjünk el a legközelebbi kórházi ügyeletre, például, ha a vér spriccel a sebből, ha a vérzés nyomás hatására sem áll el, vagy ha már egy-két csészényi mennyiségű vért elvesztett a sérült!Ne felejtsünk el kezet mosni, mielőtt vágott sebet látnánk el!Ha horzsolásról van szó:Hűtsük le a horzsolt részt, ezáltal a vérzés lelassul, a fájdalom csökken, és a seb környezete kevésbé dagad be!Ha a karon vagy a lábon van a horzsolás, úgy hűtsük le, hogy a végtagot tartsuk hideg folyó víz alá.Ha a fejen vagy a mellkason van a horzsolt seb, vagy olyan helyen, ahol hosszantartó hűtést kell alkalmazni, használjunk jégpárnát!A legtöbb horzsolás 3-6 napon belül kitisztul.Hogyan készítsünk jégpárnát: Töltsünk meg félig egy nylon-zacskót jéggel! Adjunk hozzá sót, hogy ezzel is növeljük a hűtőhatást, majd szorítsuk ki a levegőt a zacskóból, és jól kössük be a száját! Tekerjük vékony törölközőbe, helyezzük rá a horzsolt testrészre, és hagyjuk rajta kb. 30 percig!Ha nincs módunkban jeget szerezni, vizezzünk be egy összehajtogatott törölközőt vagy egy vattadarabot hideg vízzel, és használjuk ezt jég helyett!

Mit tehet az orvos vágás, horzsolás esetén

Szakszerűen ellátja az erős vérzést, illetve az esetleges gennyesedést.

Forrás: EgészségKalauz