Ezeket látta már?

Rövidlátás: legenda vagy igaz, hogy 40 felett szemüveg nélkül is javul a szem?

szembetegségek rövidlátás szemlencse szürkehályog-műtét látásjavítás

Tapasztalta már, hogy a látása egyre rosszabb, amikor könyvet vagy egy szöveget próbál elolvasni a telefonján?

Ez egy természetes változás. A korral járó látásromlás (presbyopia) a 40-es és 50-es korosztályban kivétel nélkül mindenkinél jelentkezik. Ennek oka nem más, mint hogy a testünk, és így a szemlencsénk is öregszik.

Szemlencsénk rugalmasságának csökkenése 40-45 éves korunk körül válik észrevehetővé. A folyamat egyértelmű jele, hogy a korábban megszokott kényelmes olvasó távolságban elhomályosulnak a betűk és egyre távolabb kell tartani a szöveget, hogy ki tudjuk venni a betűket. A presbyopia azoknál is megjelenik, akiknek korábban nem volt gond a látásukkal. Ez a szemben végbemenő folyamat teljesen természetes, az orvosok nem is tekintik szembetegségnek.

Hogyan alakul ki a presbyopia?

„A presbyopia során a szemlencse elveszíti rugalmasságát. Fiatal korunkban a szemlencse lágy és rugalmas, ami lehetővé teszi, hogy a közeli és távoli tárgyakra egyaránt jól fókuszáljon. 40 éves kor után viszont a lencse merevebbé válik, és már nem képes olyan könnyen változtatni az alakját, nehezebben tudunk fókuszálni/zoomolni. Emiatt nem tudjuk elolvasni az apró betűket, nehezebben boldogulunk a tű befűzésével, a hölgyek nagyítós tükröt kezdenek használni a sminkeléshez. Tulajdonképpen nehézkessé válik minden olyan tevékenység, ami közelre éles képet igényel – mondja Dr. Cserháti Zoltán, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

40 felett megjavul a rövidlátók szeme távolra a presbyopiával?

A presbyopia a rövidlátástól független állapot, ezért mindkettőt megtapasztalhatjuk egyszerre. Előfordulhat azonban, hogy rövidlátóként nem vesszük észre azonnal a presbyopia megjelenését. Ha egy rövidlátó elmúlt 40 éves, nála a presbyopia először úgy jelentkezik, hogy a távoli szemüvegében elkezd homályosan látni közelre. Ha a távoli szemüveget leveszi, akkor a probléma megszűnik, a kép kiélesedik.

Ez azért van, mert amikor a rövidlátás éppen nincs korrigálva, akkor a szemlencse izmainak nem kell dolgozniuk, hogy közelre lássanak. „Kisfokú rövidlátók esetében a távoli szemüveg fel- és levétele jól működik, míg az olvasószemüveg igény nem éri el a +2,00 dioptria körüli értéket, ez kb. 48-52 éves kor környékén következik be. Ebben az életkorban a rövidlátóknak is szüksége lesz külön olvasószemüvegre, vagy aki meg tudja szokni, az multifokális szemüveglencsét is csináltathat. Ha minden szemüvegtől meg akar szabadulni az ember, akkor pedig műlencse beültetésben érdemes gondolkodni. Ennél a beavatkozásnál a rugalmatlanná vált szemlencsét egy olyan műlencsére cserélik, amivel akár minden távolságra jó látás érhető el, és megszűnik a szemüveg igény” – magyarázza Dr. Cserháti Zoltán.

Hogyan kezelhető a presbyopia?

Mind a presbyopia, mind a rövidlátás könnyen megállapítható egy rutin szemészeti vizsgálat során. A presbyopiát okozó normális öregedési folyamatot nem lehet megállítani vagy visszafordítani, de olvasószemüveggel, kontaktlencsével vagy műtéttel korrigálható.A presbyopia átmenetileg korrigálható lézeres szemműtéttel, ha erre anatómiailag alkalmasnak bizonyul az ember.

Ez azonban nem végleges megoldás, csupán néhány évvel tolja ki az olvasószemüveg használatának szükségességét. Az, hogy egy ilyen kezeléssel mennyi időt nyerhetünk, függ a kiinduló dioptriáktól, a szubjektív látásigénytől és attól is, hogy mely életkorban vágunk bele a műtétbe.

A hosszútávon tartós megoldást kínáló presbyopia-korrekciós eljárás a látásjavító szemlencse műtét, ami a szürkehályog-műtéttel azonos technikán alapul. Az eljárás során a saját szemlencsét ultrahangos technikával trifokális, nyújtott fókuszú vagy monofokális műlencsére cserélik. A trifokális lencse kielégítő látást biztosíthat távoli, köztes és közeli távolságra is, vagyis a beavatkozást követően nagy valószínűséggel nem lesz többé szükségünk szemüvegre vagy kontaktlencsére.

A nyújtott fókuszú lencsék távolra és monitor távolságba adnak jó látásélmény, a közeli munkához pedig egy kis dioptriás olvasószemüvegre lesz szükség az ilyen lencsével élőknek.

A monofokális lencsék csak egy adott fókusztávolságra biztosítanak tökéletes látást, a többi távolságra szemüvegre lesz szükség. Vagyis, ha az eljárás során a távoli látást korrigálják, akkor látásunk az utcán, vezetés és tévénézés közben 100%-sá válik, de minden 60-80 cm-en belüli munkához (számítógépes monitor, olvasás) szükségünk lesz szemüvegre.

“Városi legenda, hogy a rövidlátóknak 40 felett megjavul a szeme és később nem lesz szükségük szemüvegre. Általános érvényű igazság azonban, hogyha romlást tapasztalunk a látásunkba bármilyen távolságra, akkor menjünk el szemész szakorvoshoz és ellenőriztessük, hogy korral járó folyamat, vagy egyéb szemészeti, esetleg belgyógyászati probléma áll a jelenség hátterében” – zárja Dr. Cserháti Zoltán.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Szemészet

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához