Ezeket látta már?

Ezek az öregszeműség első jelei: a folyamat a negyvenes éveiben végül mindenkit utolér

rossz látás látásromlás oka presbyopia tünete

Ezért nem látunk jól közelre 45 éves kor felett.

40-45 éves kor felett egyre többen tapasztaljuk meg, hogy a szemünk közeli fókusza nem úgy működik, mint korábban. De mi ennek az oka, és mit tehetünk a szemünk egészségéért?

Ennek leggyakoribb jele, hogy olvasás közben az apró betűk összefolynak előttünk, nem szívesen veszünk a kezünkbe könyvet este, elalvás előtt, fáradtnak érezzük a szemünket, esetleg a fejünk is megfájdul.

A közeli látás romlása a presbyopia, egy olyan fiziológiai folyamat, ami fokozatosan következik be, de a negyvenes éveiben végül mindenkit utolér. A presbyopia kifejezés bár idegenül cseng, és első hallásra rémisztően hangzik, valójában „öregszeműséget” jelent. Ez egy olyan állapot, ami az idő előrehaladtának épp olyan velejárója, mint a bőr ráncosodása, vagy a haj őszülése. Éppen ezért a presbyopia nem tekinthető szembetegségnek. Ennek ellenére akkor is meg fogjuk tapasztalni, ha korábban mindig tökéletesen láttunk.

Mi okozza a presbyopiát?

"Ahogy korosodunk, a szemlencse veszít a rugalmasságából, közelre nézéskor nem tud már megfelelően domborodni, így homályos lesz a látott kép, úgy érezzük, nehezen tudunk fókuszálni a közeli dolgokra. A folyamatot a régebb óta fennálló látási nehézségek, szembetegségek nem gyorsítják fel. Sőt a rövidlátóknál néhány évvel később jelentkezhet a probléma. A presbyopia akár már 35 éves korban jelentkezhet, de legtöbben a 40-es éveik elején, közepén kezdik megtapasztalni a közeli fókuszvesztést. A szemünk öregedésével az is együtt jár, hogy egyre érzékenyebbé válik a fényre és a tükröződésre. A folyamat általában 55-60 éves kor körül zárul, az eddigre kialakult olvasószemüveg dioptriára életünk végéig szükség lesz." – mondja Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

A persbyopia kezelése

  • Progresszív lencsés szemüveg: A progresszív lencsés szemüveg a legnépszerűbb megoldás a presbyopia kezelésére. Ezek a multifokális lencsék visszaállítják a tiszta közeli látást, ugyanakkor megfelelő látóélességet biztosítanak távolra is. 
  • Bifokális lencsés szemüveg: Egy másik presbyopia kezelési lehetőség a bifokális lencsés szemüveg, amiben közelre és távolra élesen látunk, de pl. a monitor távolságra nem biztosít jó látást.
  • Olvasószemüveg: Ha annyira szerencsések vagyunk, hogy a presbyopián kívül nincs más látásproblémánk (rövid- vagy távollátás, cylinderes fénytörési hiba), akkor csak olvasószemüvegre lesz szükségünk a látásunk korrigálásához. Az olvasószemüveg az apró betűk tisztábban látásához elengedhetetlen, illetve megoldást jelent akkor is, ha a távollátáshoz kontaktlencsét hordunk.
  • Dioptria kezelése lézeres szemműtéttel: Ez egy lézeres látásjavító technológia, ami kitolja az olvasószemüveg igényt kb. 55 éves korig, de teljesen nem szünteti meg annak szükségességét. A kezelés során a két szemet különbözőképpen kezelik, a domináns szemen a szaruhártyát úgy formálják át, hogy távolra legyen éles a látás vele, a másik szemet pedig közeli éleslátáshoz alakítják. A két szem különböző látását az agy összerakja és közelre, valamint távolra is jól láthatunk majd egy ilyen műtét után. Ez a típusú kezelés nem mindenkinél működik, érdemes felvenni a kapcsolatot egy látásjavító központtal, hogy kiderüljön, esetünkben alkalmazható-e a beavatkozás.
  • Látásjavító lencseműtét: Az egyik legnépszerűbb presbyopia korrekciós eljárás a látásjavító szemlencse műtét, ami a szürkehályog műtéttel azonos technikán alapul. Ez a szemüvegekkel és kontaktlencsékkel ellentétben nem tüneti kezelés, hanem tartós éleslátást biztosító megoldás. A eljárás során a saját szemlencsét ultrahangos technikával trifokális vagy monofikális műlencsére cserélik. A trifokális lencse tökéletes látást biztosíthat távoli, köztes és közeli távolságra is, vagyis a beavatkozást követően nagy valószínűséggel nem lesz többé szükségünk szemüvegre vagy kontaktlencsére. Ezzel szemben a monofokális lencsék egy adott fókusztávolságra biztosítanak tökéletes látást, a többi távolságra azonban szemüvegre lesz szükség. Vagyis, ha az eljárás során a távoli látást korrigálják, akkor látásunk az utcán, vezetés és tévénézés közben 100%-sá válik, és kizárólag a közel látáshoz (monitor előtt végzett munka, olvasás) lesz szükségünk szemüvegre. Közeli látásra korrigált lencseműtétnél ennek pont az ellenkezője történik és az utcán lesz szükségünk szemüvegre.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Úszkáló foltok a szemben: ez okozhatja

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szembetegség

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához