A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Bürger-kór

#Bürger-kór #érbetegségek
2009.10.08. Módosítva: 2017.03.16.

A Bürger-kór az artériák év a vénák együttes gyulladása következtében kialakuló vérrögösödéssel és progresszív érelzáródással jellemezhető betegség. Főként 20-40 éves korú férfiakban jelentkezik.

Hirdetés

A Bürger-kór tünetei

Főként az alsó végtagokon jelentkező zsibbadás, hidegérzés, mozgással provokálható fájdalom. Gyakori a vándorló vénafal-gyulladás. Amikor a keringés teljesen elégtelenné válik, a végtag kifekélyesedik, elhal, gangrénás lesz. Más lokalizációban ritkább, ilyenkor a tünetek attól függenek, hogy melyik artériákban következett be az érelzáródás. Ennek megfelelően különböző szervek elhalásával kapcsolatos tünetek színezik a klinikai képet.

A Bürger-kór esetleges komplikációi

A belszervekben bekövetkező keringési elégtelenség bélelhalást, hashártyagyulladást, bélelzáródást, a vesék elhalását, szívinfarktust, stroke-ot válthat ki a betegség.

A Bürger-kór kiváltó okai

Kizárólag dohányzóknál fordul elő genetikai hajlam talaján. A betegség kialakulásának pontos mechanizmusa azonban nem ismert.

Mit tehet Ön Bürger-kór esetén

Bármely tünet észlelésekor haladéktalanul forduljon orvoshoz. Fontos, hogy a rossz vérkeringésű végtagjait védje a traumáktól, használjon kényelmes, puha lábbelit, szivacsból készült csizmát.

Mit tehet az orvos Bürger-kór esetén

A Bürger-kór ellen hatékony gyógyszerrel nem rendelkezünk. Sajnos az orvos feladata legtöbbször már csak a sorozatos amputációk elvégzése.

A Bürger-kór megelőzése

A dohányzás teljes mellőzése biztonságos védelmet nyújt a betegség kialakulásával szemben. A dohányzásról való lemondás sohasem késő. Hatására a progresszió lelassul és sokáig kielégítő keringés biztosítható az érszűkítő idegek sebészi átmetszésével ("szimpatektómia"). Amennyiben a beteg a dohányzásról nem mond le, állapota nem befolyásolható.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.