Ezeket látta már?

Vénafalgyulladás (tromboflebitisz)

2010.01.18. Módosítva: 2015.11.04.

A felületes vénás rendszerben létrejövő vénafalgyulladás.

A vénafalgyulladás előfordulása

Leggyakrabban a láb felszínes vénáit érinti (90%-ban vena saphena magna vagy parva), de előfordulhat az ágyék vénáinál is. Általában visszeres (varicositasos) vénákon fordul elő, de megjelenhet egészséges vénákon is.

A vénafalgyulladás okai

Helyi sérülés, bakteriális és gombás fertőzések, intravénás gyógyszerbeadás okozhatja.

A vénafalgyulladás tünetei

Hidegrázás, hőemelkedés, rossz közérzet, az érintett véna lefutása mentén a bőr kipirosodott, duzzadt, nyomásérzékeny, valamint fájdalmas, kemény kötegezettség (megalvadt vér) tapintható. A mélyvénás trombózissal ellentétben az érintett végtag nem duzzadt.

A vénafalgyulladás diagnózisa

Az érintett terület fizikális vizsgálatával megállapítható.

A vénafalgyulladás terápiája

Rövidre nyújtható nagy munkanyomású, alacsony nyugalmi nyomású kompressziós pólya alkalmazása, fájdalomcsillapító-, gyulladáscsökkentő szerek (nem szteroid gyulladásgátlók) adása, fertőzéses eredet esetén szükség szerint antibiotikumok, gombaellenes szerek. Friss esetben a vérrög helyi érzéstelenítés mellett sebészileg eltávolítható; ez a beavatkozás sürgősséggel elvégzendő ágyéki tromboflebitisz esetén, mivel az ilyen vérrög átterjedhet a mély vénákba és tüdőembóliát okozhat.

A vénafalgyulladás gondozása

A beteget mobilizálni kell, mivel fektetés esetén nagyobb az esélye a mélyvénás elzáródásnak és a tüdőembóliának. Ágyhoz kötött beteg esetében szükséges lehet az alacsony dózisú heparinkezelés a mélyvénás trombózis megelőzésére.

A vénafalgyulladás megelőzése

A visszerek gondozása, injekciók adásakor, infúzió bekötésekor az előírások betartása, kanülök, branülök alkalmazása csak a lehető legrövidebb ideig.

Forrás:

Dobozy Attila, Farkas Beatrix, Horváth Attila, Hunyadi János, Schneider Imre: Bőrgyógyászat

Gerd Herold: Belgyógyászat

Mark H. Beers: MSD Orvosi kézikönyv a családban

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához