Ezeket látta már?

Terhesség

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Egy terhesség a nőt mind testileg, mind lelkileg igénybe veszi. Hogy a terhesnő örömteli eseményként, boldogan, vagy terhesnek, félelmettelinek éli-e meg a terhességet, az nagyrészt függ a személyes helyzetétől és a terhesség lefolyásától. Egyrészt fontos szerepet játszik a terhességhez való lelki hozzáállás, másrészt pedig a test megváltozása nagyon fontos. Igy a panaszok, mind a "terhesség élményébe" kerülnek.

A terhesség tünetei

Émelygés és hányás, különösen a terhesség elején.Pszihés változások, hangulati változások jellemzők.Duzzadt lábak és kezek (ödémák), sok vizet tart vissza a szervezet, jellemző az utolsó harmadra.Hátfájás, a növekvő gyermek fokozott terhelést jelent az anya gerinoszlopára. Puffadás, székrekedés. Visszér Vérszegénység (anaemia) lép fel vashiány miatt. Rózsaszínes, lilás terhességi csíkok jelenhetnek meg a hason, fenéken, combon, melleken. Ezenkívül gyomorégés, vádligörcs és aranyér is kialakulhat.

A terhesség esetleges komplikációi

A tünetek álatalában nem járnak komplikációval. Azonban fel kell híni a figyelmet, hogy az anya egészségének elhanyagolása a gyermek számára is veszélyes lehet.

Mit tehet Ön terhesség esetén

A terhesség alatt soha ne szedjen be gyógyszert az orvos engedélye nélkül! A reggeli hányás elkrülhető, ha az ágyban reggelizik és még utána is fekve marad. A megdagadt lábatpolcolja fel, amint lehet és masszírozza meg naponta!Hátfájáskor könnyű gyakorlatok, oldalonfekvés hosszú ideig vagy egy keményebb matrac segítenek. Makacs hasmenéskor rostdús tápálkozás segít! Visszérhajlam esetén a hosszú ideig tartó ülésről és állásról mondjon le! Megelőzésre egy kis mozgás is kedvezően hathat (úszás, gyaloglás, kerékpározás)

Mit tehet az orvos terhesség esetén

Az orvos felvilágosítja a kismamát, hogy milyen intézkedéseket tegyen a különböző tünetek megjelenésekor, panaszok enyhítésére. Sok esetben vas- és vitaminkészítményeket ír fel, a vsa- és a vitaminhiány pótlására. Más gyógyszerek csak ritkán használatosak a terhsség során.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához