Ezeket látta már?

Ájulás

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Ájulásnak a rövid ideig tartó eszméletvesztést nevezzük, mely általában nem tekinthető komolyabb betegség tünetének. Fontos azonban, hogy meg tudjuk különböztetni az epilepsziás rohamtól, kisebb agyvérzéstől, vagy egyéb komoly betegségektől, melyek szintén okozhatnak eszméletvesztést. Ez utóbbiak esetén azonban a beteg nehezen nyeri vissza eszméletét.

Az ájulás tünetei

Hirtelen elsápadás, szédülés, émelygés.Hideg verejtékezés, hideg kezek, nyirkos tenyér. Az eszméletvesztés csak rövid ideig áll fenn (általában nem tovább, mint 5-10 percig) és a beteg magától visszanyeri eszméletét.

Az ájulás kiváltó okai

Az ájulás annak a következménye, hogy a fej felé tartó véráramlás hirtelen lecsökken. Ez a következők miatt jöhet létre:- hirtelen felállás ülő vagy fekvő helyzetből;- hosszú ideig törénő helybenállás (pl. katonai díszszemle);- érzelmi stresszhatások (pl. félelem, harag);- fizikai stresszhatások (pl. éhség, nagy meleg, nagy hideg, intenzív fájdalom).

Mit tehet Ön ájulás esetén

Ne tegyen semmit, ha az ájulás során nem történt baja az érintett személynek.Fektessük le vízszintesen a beteget az ágyra vagy a földre úgy, hogy a feje oldalt nézzen! (Ne emeljük meg a fejét!)Ha a beteg széken ül, nyomjuk le a térde közé a fejét amennyire csak lehet!Lazítsuk meg a szoros ruházatot!Ha szükséges, szagoltassunk repülősót, vagy spricceljünk hideg vizet a homlokra vagy a nyakra, hogy ezáltal is meggyorsítsuk a beteg eszméletre térését. (Semmit ne etessünk-itassunk vele, amíg teljesen magához nem tér)!Hívjunk azonnal orvost vagy mentőt, ha azt gondoljuk, hogy többről van szó, mint egyszerű ájulásról!

Mit tehet az orvos ájulás esetén

Megállapítja, hogy nincs-e valami komoly oka az eszméletvesztésnek.Ha komoly okról van szó, oki kezelést végez.

Az ájulás megelőzése

Ha sokáig kell mozdulatlanul egy helyben állnunk, állandóan mozgassuk lábujjainkat.Ne álljunk fel hirtelen, ha fekszünk vagy ülünk.Rendszeresen étkezzünk.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához