Ezeket látta már?

Kólika csecsemőknél

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A csecsemők vagy újszülöttek kólikája gyakran használt fogalom a kisbabák olykor szívszorítóan keserves sírásának magyarázatára. Ezt a jelenséget néha "3 hónapos hasfájásnak" is nevezik. A kólika elnevezés olyan görcsös típusú hasi fájdalmat jelöl, mely hullámokban jelentkezik és múlik el. Őszintén szólva - mivel a babák nem tudnak beszélni - senki sem tudja százszázalékos bizonyossággal, miért sírnak a kisbabák. Ám ha semmilyen más ok nem valószínűsíthető - úgymint éhség, nedves pelenka vagy láz - a kétségbeesett sírást a hasfájáshoz rendelik.

A kólika csecsemőknél tünetei

Hangos sírás, elsősorban az esti órákban etetés után vagy ébredésnél. (A baba a nap többi részében boldog és eleven.)A "roham" időtartalma alatt nehezen nyugtatható.- Kivörösödhet és felhúzza a lábát.A has feszes lehet.

A kólika csecsemőknél kiváltó okai

Nem teljesen ismertek. Feltevések szerint a bélfal izomgörcse, a szelek (bélgázok) és a rossz emésztés játszhatnak szerepet a jelenségben.

Mit tehet Ön kólika csecsemőknél esetén

Ellenőrzi, hogy a baba nem éhes, nedves, hideg vagy lázas-e. Szükség esetén kielégíti a különféle igényeket, ellátja a babát.Próbálja büfiztetni a babát, ha szelek bántják!Ha ez nem segít, nyugtassa meg a kicsit az Önöknél bevált, megszokott módon, pl. öleléssel, ringatással, fürdetéssel, cumival, énekkel!Adjon orvosságot, ha a doktor úgy rendeli!Menjen el a gyermekorvoshoz, ha a kólika állandósul (és nem csak este jelentkezik), vagy az ismétlődő esti rohamok gyötrelmesen súlyosak!

Mit tehet az orvos kólika csecsemőknél esetén

Kizár minden egyéb betegséget.Tanácsokat ad, és görcsoldó gyógyszereket rendel.

A kólika csecsemőknél megelőzése

A megelőzésnek nincs biztos útja, de a szülők megkísérelhetik megszüntetni a lehetséges kiváltó okokat.Győződjön meg arról, hogy a cumisüveg cumijának lyuka megfelelő átmérőjű-e, tehát biztosítva van-e, hogy a gyermek ne nyeljen túl sok levegőt az etetés alatt!Büfiztesse meg jól a gyereket minden etetés után!Ne hagyja, hogy a baba megéhezzen, vagy, hogy túl sokáig várakozzon az etetésre!A szülőknek felváltva kell gondoskodniuk a kicsiről, és megfelelően kipihentnek kell lenniük. A kisbabák érzékenyek a szülőkben dúló feszültségekre és megmagyarázhatatlan sírással reagálhatnak.

Forrás: EgészségKalauz