Ezeket látta már?

A házorvosi praxisjogokat és a szakrendelőket is átvenné az állam

koronavírus, PCR-teszt, járvány, karantén

Eddig az önkormányzatokhoz tartoztak, most az állam átvenné őket.

Átvenné az állam az önkormányzatoktól a háziorvosi praxisjog kezelését és a szakrendelők fenntartását – írja a Népszava az egészségügyért felelős államtitkár, Takács Péter egy egészség-gazdaságtani konferencián elhangzott szavai nyomán.

Pintér Sándor belügyminiszter is beszélt már arról korábban, hogy az alapellátási praxisok számának észszerűsítésére készülnek.

Az államtitkár most azt mondta, hogy a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok a jövőben írhatnak majd beutalót közfinanszírozás terhére, kiállíthatnak receptet, kérhetnek labor vizsgálatokat; ezek olyan jogosítványaik, amelyeket még a Bokros-csomag idején veszítettek el.

Elmondta azt is, hogy jelenleg „a széttöredezett háziorvosi rendszernek” az önkormányzatok az urai, és van olyan pontja az országnak, ahol pénzhiány miatt gyakorlatilag elérhetetlen az alapellátás. Ezért módosítanák a körzethatárokat, a feladatellátási szerződések megkötése átkerülne az önkormányzatoktól az Országos Kórházi Főigazgatóságon (OKFŐ) belül létrehozott úgynevezett praxiskezelőhöz. Emellett a praxisjogot valódi koncessziós és vagyonértékű joggá alakítanák át.

Olvasson tovább! Koronavírus: Kínában még évekig korlátozhatják az utazást a zéró covid miatt

Forrás: EgészségKalauz