Ezeket látta már?

A túl sok jód sem tesz jót - golyvát is okozhat

pajzsmirigy, cink, szelén, jód, vas, réz

Mint minden más, a jód esetében is mértéket kell tartani.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a hosszútávú jodidfelesleg bevitel következményeiről egy baleset alapján:

"Létezik hazánkban is jódzabáló szekta más vegyületek/gyógyszerek körül csoportosuló szekták mellett. A múltkor a sugármegelőzésről szóló jodidos poszt alatt páran röhögőjeleket raktak. Szeretném őket szórakoztatni még egy kicsit, így ismertetem az alábbi esetet, amely semmiféle egészségnyereséggel nem járt, de mellékhatásokkal igen.

Történt kb. 24 éve, hogy Nigerben az amerikai Békehadtest 102 fiatal önkéntese a száraz éghajlat miatt napi 5-9 liter olyan vizet ivott, amelybe a szűrőkből jodid szivárgott. Ily módon az önkéntesek legalább 50 mg jodidot vittek a szervezetükbe naponta 32 hónapon át, ami körülbelül 300-szorosa a napi amerikai ajánlott bevitel értéknek. A probléma észlelését követően az ilyen szűrők használatát leállították és az illető személyeket még kb. 30 hónapig figyelték.

Golyva (strúma) az alanyok 44%-ánál volt jelen a túlzott jodidbevitel során, majd 30%-ban a jódfelesleg eltávolítása után. Az átlagos szérum jodidszint a jodidfelesleg fogyasztása során mért 293 mcg/literről 84 mcg/literre csökkent annak megszűnése után.

Az átlagos teljes szérum T4 (tiroxin hormon)-értékek 100,4-ről 113,3 nmol/literre (7,8-8,8 mcg/dl) emelkedtek. Az átlagos szabad T4 szérumszint 32,2-ről 34,7 pmol/literre (2,5-2,7 ng/dl) nőtt.

Az átlagos szérum TSH (pajzsmirigyserkentő hormon)-szint 4,9-ről 1,8 mE/literre csökkent. A szérum pajzsmirigy-peroxidáz antitestek átlagos szintje 33 000-ről 22 000 NE/literre (33-22 NE/ml) csökkent.

A hosszantartó túlzott jodidbevitel esetén a szérum összjodid-koncentrációja jelentősen megemelkedett, és nőtt a golyva előfordulása, emelkedett a szérum TSH-értéke és a pajzsmirigy-peroxidáz antitestszintje. Az összes rendellenesség előfordulása csökkent a jódfelesleg ivóvízrendszerből való eltávolítása után.

Korábbi tanulmányok szubklinikai és klinikai pajzsmirigyműködési zavarokat is leírtak a túlzott jódbevitel következtében. A golyva, a pajzsmirigy alulműködése és/vagy a szérum TSH-értékek emelkedése a jelentések szerint a jódfelesleg olyan gyógyszerekkel való bevételének következménye volt, mint pl. amiodaron, vagy az ivóvíz természetes jodidtartalma, egyes víztisztító rendszerek, jódtartalmú szájöblítők és egyes élelmiszerek (tengeri hínár).

Olvasson tovább! NNK: ezért ne szedjen "sugárvédő" jódtartalmú készítményeket

Kimutatták, hogy az autoimmun pajzsmirigy-betegségben szenvedő egyének, olyanok, akiknek a kórtörténetében szülés utáni pajzsmirigy-gyulladás vagy szubakut pajzsmirigy-gyulladás szerepel, vagy akik részleges pajzsmirigyeltávolításon estek át, hajlamosak jodid által kiváltott golyvára és hypothyreosisra (pajzsmirigy alulműködésre)."

Hivatkozás: Elizabeth N. Pearce, A. Russell Gerber, et al.: Effects of Chronic Iodine Excess in a Cohort of Long-Term American Workers in West Africa, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 87, Issue 12, 1 December 2002, Pages 5499–5502,

https://doi.org/10.1210/jc.2002-020692

https://academic.oup.com/jcem/article/87/12/5499/2823602

Forrás: EgészségKalauz