Ezeket látta már?

Amiről beszélnek: az idei nagy szúnyoginvázió

Magyarországon az utóbbi évek legkomolyabb szúnyoginváziója zajlott ezen a nyáron. A szúnyogok idén, különböző időjárási okok következtében meglehetősen nagy számban keserítették meg az emberek életét.

A szúnyogcsípések pedig az embert mindig arra ingerlik, hogy a csípő, égő kis sebhelyet vakargassa, így enyhítve a fájdalmat. Pedig az igazság tényleg az, hogy a szúnyogcsípéseket jobb nem piszkálni. A szúnyogcsípés vakarásával arra ingereljük a szervezetünket, hogy a sebhelyre még több hisztamint juttasson el, ami nemhogy a viszketés enyhüléséhez vezet, de még tovább is erősíti azt, és a vakarás következtében a csípés helye is bedagad.

Amiről beszélnek: az idei nagy szúnyoginvázió

A piros, viszkető sebhely ugyanis nem más, mint egy allergiás reakció - azok, akik nem allergiásak semmilyen mértékben a szúnyogcsípésre nagy valószínűséggel észre sem veszik, hogy a vérszívók megcsípték őket, ugyanis erre sem sebhely, sem a jellemző viszkető érzés nem fogja emlékeztetni őket.

De nem csupán az allergiás reakció erősítése miatt nem érdemes vakarózni. A szúnyogcsípések elvakarásával más veszélynek is kitesszük magunkat, nevezetesen a másodlagos bakteriális fertőzés kockázatának.

A szakemberek szerint, ha nincsenek modern készítmények kéznél a csípés kezelésére, akkor a jeges vagy a vizes borogatás a legjobb módszer, a jég, vagy a hűs nedves felület gyulladáscsökkentő hatásának következtében ugyanis jelentősen csökken a viszkető, égő érzés.

Forrás: Medipress