Ezeket látta már?

A stressz meddőséget okozhat

2018.05.25. Módosítva: 2018.05.25.
meddoseg_2

Nagyon sokszor lehet olvasni az interneten különböző cikkekben, hogy mennyire ártalmas a stressz. Ráadásul a meddősége egyik összetevője is lehet. Miért is árt nekünk annyira a stressz? Miért nehezíti, vagy lehetetleníti el a családalapítást?

A témában Dr. Angyal Géza van a segítségünkre.

Miért baj, ha stresszelek?

Mindenképpen érdemes tisztázni, hogy létezik pozitív stressz is, ami motiváló az emberre, és létezik a negatív – ezzel sokkal gyakrabban találkozunk -, ami komoly rombolást visz véghez a szervezetben. Könnyű azt mondani, hogy ne stresszelj, hiszen ez olyan, mintha azt mondanám, ne aggódj a gyerekedért, vagy nem aggódj, hogy egy munkahelyi hibádnak milyen következményei lehetnek.

Sajnos azonban a stressz útját állhatja az áhított babának. Ráadásul nem is akárhogyan, hanem öngerjesztő módon. Az ember stresszes munkakörnyezetben dolgozik, de családot szeretne. A stressz gátolja a teherbeesést, emiatt az illető frusztrált lesz, a végén, akár a munka felfüggesztése mellett is, olyan stresszszinten tartja magát, mint előtte, így a baba nagyon sokáig várat magára.

Na jó, de mi a baj a stresszel?

Hogy egy kicsit megfoghatóbbá tegyük a dolgot: a rendszeres, tartós idegeskedés beleszól a hormonháztartásba. Többek között hatással van a szervezet prolaktin termelésére.

Ez a hormon a férfiakban és a nőkben is megtalálható. Igen sokrétű szerepet tölt be, de talán a legismertebb a hölgyek esetében a tejtermelés lehetővé tétele, és fenntartása. Ehhez magas prolaktin szint kell, ami normál esetben csak a harmadik trimeszterben emelkedik meg, hogy a szülést követően a szoptatást a kismama gond nélkül meg tudja kezdeni.

meddoseg_2

A stressz hatására a prolaktin szint emelkedik, sőt tartósan magasan is marad. Ez pedig több dolgot is eredményez: férfiak esetében a libidó jelentős csökkenését, illetve impotenciát válthat ki, míg a hölgyeknél a családalapítást akadályozza. Kissé ironikus, hogy az a hormon, mely a kisbaba táplálását teszi lehetővé, ha túl korán jelentkezik megemelkedett szinttel, akkor bizony gátolja a peteérést, a normál ciklust, illetve a megtermékenyült petesejt beágyazódását.

Ezen kívül a stressz fokozza a tápanyagok felhasználását is, ezzel szépen lassan kiürítve a raktárakat. Ez azért gond, mert a terhesség kialakulása biztonsággal akkor jön létre, ha a test fel van készülve egy új élet kihordásával járó kihívásra. Ez praktikusan azt jelenti, hogy ha a test képes fedezni a megnövekedett vitamin, ásványi anyag és nyomelemigényeket a bevitelből, illetve a raktárakból, akkor a várandósság lényegesen könnyebben alakul ki. Ha a raktárak üresek, akkor vagy egyáltalán nem jön létre a terhesség, vagy drasztikusan nő a vetélés és a koraszülés kockázata.

Pajzsmirigy: mennyi TSH érték az ideális a teherbeeséshez? Kattintson tovább!

A szakemberek többsége a kiegyensúlyozott étkezés mellé várandósvitamin szedését javasolja. Itt nagyon fontos a jó hasznosulás, amit elérhetünk, ha szerves kötésű anyagokkal rendelkező készítményt keresünk, aminek komplex az összetétele. Emellett azt is tisztázni kell, hogy a terhesség alatt nem végig ugyan olyanok a test igényei. a különböző fejlődési szakaszok eltérő vitamin, ásványi anyag és nyomelemszükséglettel rendelkeznek, vagyis minden trimeszterben más kell a babának és a mamának. A trimeszterek eltérő igényeit is tartsuk szem előtt, és olyan készítményt válasszunk, mely ezt is képes tökéletesen követni, kielégíteni.

Forrás: ratkotunde.hu

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához