Ezeket látta már?

A szoptatás jótékony hatású - az anyai magas vérnyomásra!

2011.11.04. Módosítva: 2015.11.04.

Kisebb valószínűséggel alakulhat ki magas vérnyomás a későbbiekben azoknál a kismamáknál, akik a szakemberek által ajánlott ideig - legalább hat hónapig - kizárólag szoptatással táplálják a csecsemőiket - állapította meg egy amerikai tanulmány.

Az American Journal of Epidemiology című folyóiratban megjelent tanulmány készítői a szoptatás és későbbiekben jelentkező magas vérnyomás közötti összefüggést vizsgálták. Ehhez a régóta tartó Nurses' Health Study II elnevezésű nagyszabású közegészségügyi felmérésbe bevont 56 ezer amerikai nő adatait dolgozták fel. A résztvevők mindegyikének legalább egy gyermeke volt.

A szoptatás jótékony hatású - az anyai magas vérnyomásra!

Az eredmények szerint a csecsemőiket legalább hat hónapig szoptató édesanyáknál kisebb valószínűséggel alakult ki magas vérnyomás a vizsgált 14 év alatt, mint azoknál a társaiknál, akik cumisüvegből etették a gyermekeiket. Nagyjából 8900 nőnél diagnosztizáltak magas vérnyomást. Az első gyermeküket egyáltalán nem szoptatóknál 22 százalékkal volt magasabb a betegség előfordulásának aránya, mint a legalább fél évig kizárólag szoptató kismamáknál.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a szoptató anyák esetében kisebb a kockázata a későbbiekben kialakuló cukorbetegségnek, a magas koleszterinszintnek és a szívbetegségnek. A szakemberek azt ajánlják a kismamáknak, hogy az első hat hónapban kizárólag szoptatással, majd egyéves korig anyatejjel, valamint szilárd ételekkel táplálják a csecsemőiket.

Annak ellenére, hogy a mostani tanulmány során a kutatók figyelembe vették a résztvevők étkezési-, és dohányzási szokásait, valamint fizikai aktivitását, mégsem találtak olyan bizonyítékot, amely egyértelműen igazolta, hogy a szoptatás önmagában képes hosszú távú védelmet nyújtani a magas vérnyomás ellen. Mint azt a tanulmány vezető kutatója, az Észak-Karolinai Egyetemen dolgozó Alison Stuebe elmondta: az is lehetséges, hogy ugyanazok a tényezők - mint például a stresszes munkakörnyezet - tartják vissza a nőket a szoptatástól, amelyek hozzájárulnak a magas vérnyomásukhoz.

Állatokon végzett kísérletek szerint a szoptatás során felszabaduló oxitocin nevű hormon hosszú távon csökkenti a magas vérnyomást. A szakember továbbá hozzátette, hogy közvetlenül a szoptatást követően a nőknél gyakori a rövid idejű vérnyomáscsökkenés.

Forrás: MTI