Ezeket látta már?

A terhességi cukorbetegség ismétlődhet!

A terhességégi cukorbetegség nagy valószínűséggel ismétlődik a következő terhességek során, derült ki az online megjelent American Journal of Obstetrics and Gynecology aktuális számából.

A kutatók 1991 és 2008 közötti 65 132 szülés elektronikusan mentett adatait elemezék a Kaiser Permanente Egészségügyi Központ dél-kaliforniai intézményeiben. Amikor összehasonlították azokat a terheseket, akinek sem az első, sem második terhessége során nem alakult ki cukorbetegsége, azokkal, akik első terhességük során betegek, míg második során normál vércukorszintűek voltak, azt tapasztalták, hogy harmadik terhességük során azok, akiknél már előfordult cukorbetegség 630-szor gyakrabban lettek betegek.

A terhességi cukorbetegség ismétlődhet!

A különbség még nagyobb volt abban az esetben ha nemcsak az első, hanem a második terhesség során is kifejlődött a kór. Az ismétlődés kockázata különösen magas a spanyolaljúak és az ázsiai származásúak között. Gyakrabban alakult ki a 30-on túli korosztályban, különösen abban az esetben, ha két terhesség között az átlagosnál hosszabb idő telik el.

A terhességi cukorbetegség (GDM) tipikusan a terhesség második vagy harmadik harmadában fejlődik ki. Az Egyesült Államokban a terhesek 7 százaléka érintett. Kezeletlen esetben gyakran okoz koraszülést, gyakoribb a császártmetszés és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása, míg az újszülöttek esetében megemeli a cukorbetegség és a túlsúly valószínűségét.

"A cukorbetegség egy néma kór. Fontos, hogy korán diagnosztizáljuk és szorosan kövessük a betegeket" - nyilakozta Dr. Darios Getahun vezető kutató. "Ha idejében kezeljük az esetek, csökkentjük mind az anyai , mind a magzati kockázatot - csökken a terhességi magass vérnyomás, a húgyúti megbetegedések, a császármetszések aránya, kevesebb lesz az óriásbaba, így csökken a szülési sérülések száma, de kevesebb lesz a cukorbeteg is, csak hogy a leggyakoribb szövödményeket említsük."

Ez az első olyan felmérés, amely a származást is figyelembeveszi a cukorbetegség ismétlődésénél. Hangsúlyozni kell, hogy fontos a minél koraibb felismerés és az ismeretanyag minél szélesebb körű terjesztése, hogy a kismamákat és magzataikat megvédhessük. A közlemény része egy kísérletsorozatnak, mely a cukorbetegség megismerését, megelőzését és kezelését szolgálja.

Ennek során derült ki az is, hogy azok a kismamák, akik terhességük során sokat híznak, különösen terhességük első harmadában, sokkal gyakrabban lesznek terhességi cukorbetegek (1145 terhes adatát elemezve). Egy másik hasonló elemzésből, mely Hawaiin készült és 16 ezer terhes adatát elemezte, kiderült, hogy a kínai és koreai származásúak 10 százalékkal gyakrabban lesznek cukorbetegek. 10000 terhes és gyerek adatát elemezve pedig arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy ha kezelik a terhességi cukorbetegséget, a betegek gyerekei között sokkal kevesebb lesz a túlsúlyos.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához