Ezeket látta már?

Amiről beszélnek: gyermeket szülni negyvenen túl?

2011.09.15. Módosítva: 2015.11.04.

Noha nők egyre többet tesznek azért, hogy valós koruknál fiatalabbnak látszódjanak, biológiai órájukat így sem tudják megállítani. Vagyis hiába néz ki valaki harmincöt évesnek még negyvenöt évesen is, a szervei állapota és a fogamzóképessége elárulják valós korát.

A tény, hogy egyre több híresség – például Julia Roberts, Salma Hayek, Halle Berry vagy Emma Thompson - (Szulák Andrea, Fehér Anna, mások, a szerk.) esik teherbe viszonylag idős korban első gyermekével, bátorítólag hat a negyven feletti nőkre, hogy ők sem késtek el még semmivel.

Amiről beszélnek: gyermeket szülni negyvenen túl?

Pedig a nőgyógyászok arról számolnak be, hogy egyre több negyven év fölötti nő fordul hozzájuk azzal a panasszal, hogy képtelenek teherbe esni.

Valamikor harminc és negyven év között a szervek öregedésnek indulnak, ennek azonban nincsenek látványos külső jelei, ugyanakkor a plasztika sebészetnek hála pedig most már a külsőnk sem feltétlenül árulja el valós korunkat. Ennek következtében egyre több nő hajlamos azt hinni, hogy mivel fiatalabbnak néz ki tényleges koránál, fogamzóképessége is olyan, mint egy fiatalabbé.

Pedig ez nagy tévedés, valójában a fiatalos, üde külső ellenére a petefészkek a valós korukról adnak képet, hiszen a petesejtek a kor előrehaladtával minőségben is mennyiségben is hanyatlást mutatnak. Hiába olvasunk hát nap mint nap a legkülönbözőbb sztárokról híreket, akik negyven vagy akár ötven évesen estek teherbe, bele kell törődni, hogy sem a jóga, sem a botox, sem az egészséges táplálkozás nem képes megállítani a női termékenységnek a kor előre haladtával jelentkező hanyatlását.

A legtöbb orvos egyetért abban, hogy negyven éves korra a nő esélye a teherbe esésre már csupán öt százalék körüli érték.

Forrás: Medipress