Ezeket látta már?

Az elvált szülők leggyakoribb hibái

2013.07.29. Módosítva: 2016.06.29.

Gary Neumann család- és válásszakértő egyik kiadványában rámutat arra, hogyan lehetne a válást anélkül lebonyolítani, hogy érzelmileg bármiféle kárt okoznánk gyermekeinkben.

A szakítás rendkívül nehéz dolog, a gyerekek számára pedig különösen nehezen viselhető lehet. Az elvált szülők gyerekei számára talán a szülők kapcsolatának fokozatos romlása a legelviselhetetlenebb. Némelyiküknek egy szülő váratlan elköltözésével kell megküzdeniük. Olyan eset is előfordulhat, hogy a megmaradt szülővel mindennapi feladatok megoldása válik nehézzé, például a vacsorakészítés, vagy segítségkérés a házi feladatban.

Az elvált szülők leggyakoribb hibái

A válás számos gyermeken mély sebet hagy, ami felnőttkorukban is megmaradhat. Ám ezek a sebek könnyen elkerülhetőek, ha az elvált házastársak odafigyelnek a saját viselkedésükre ebben a szituációban.

1. Ne csináljunk a gyerekből hírvivőt...

"Túl sok szülő próbál a gyereken keresztül kommunikálni egymással," mondja Neumann, "ami indokolatlan érzelmi stresszt okozhat és arra kényszerítik a gyereket, hogy intézzen el egy olyan szituációt, amit a szülők nem tudnak kezelni. Manapság az e-mail segítségével kiválóan tudunk kommunikálni az ex-házastársunkkal. Sokkal kézenfekvőbb például a gyereknevelés megvitatására, így kevesebb az esélye, hogy negatív irányba fordulna a beszélgetés. Ha muszáj az ex-partnerünkkel élőben, vagy telefonon keresztül beszélni próbáljunk a feladatra koncentrálni és kerüljük el a konfliktus kialakulását. A gyermekünk érzelmi egészsége függhet ettől."

2. ...se terapeutát

"A válás a tinédzserek életét a feje tetejére fordíthatja. Ne beszéljünk idősebb gyermekünknek a válás részleteiről és ne neki említsük meg ex-társunk hibáit. Nekik a saját aggodalmaikkal is foglalkozniuk kell, próbáljuk meg saját magunk kezelni a helyzetet, ha szükséges keressünk fel valódi családterapeutát.

3. Maradjunk közel gyermekünkhöz

"A gyereknek szüksége van arra, hogy érezze: mi megértjük az ő helyzetét" - említi Neumann "ráadásul válás után az érzéseik felkavarodhatnak. " Hallgassuk meg őket. Ne mondjuk meg nekik mit gondoljanak. Talán ez lesz a legnehezebb, de ne kritizáljuk ex-partnerünket, mivel ez részben a gyerekünk kritizálását is jelenti, hiszen 50%-ban ex-férjünk vagy feleségünk tulajdonságait viszi tovább. Tanácsoljuk gyermekünknek, írja le az érzéseit és ossza meg az ex-társunkkal is, de csak akkor, ha ezt a gyerek is meg akarja tenni. Gyermekünk érzései legyenek előbbre valóak a sajátjainkénál."

4. Kerüljük a faggatózást

" A szülőnek úgy kellene kezelni a gyerek ex-házastársnál töltött hétvégéjét, mintha egy nagybácsit, nagynénit látogatna meg. Gyerekünk nem kém, nem azért engedjük ex-társunkhoz, hogy minden szót megjegyezzen és nyomozzon. Így tehát amikor az ott töltött időről érdeklődünk, kérdezzünk inkább általános és vidám kérdéseket, amelyek elhessegetik a benne lévő feszültséget."

5. Javítsuk ki hibáinkat

Számos elvált szülő ezeket a javaslatokat olvasva döbbenhet rá, hogy akaratlanul árthatott a gyermekének. Soha sem késő, hogy helyrehozzuk a hibáinkat. " A gyerekek rendkívül megbocsátóak," mondja Neumann," legalábbis amíg el nem érik a tinédzser éveik végét, mikor a düh már megszilárdult bennük."

Ha hibákat követett el, próbálja meg az alábbi lépéseket megtenni:

- Kérjen bocsánatot. A gyerekek számára ez sokat jelenthet.

- Magyarázza meg nekik részletesen mit is hibázott valójában, és ígérjen viselkedésbeli változást számukra.

- Adjon neki különleges jelzésrendszert – például, ha éppen az ex-partnerünket kritizálná, akkor ő csak nyújtsa fel a kezét, ezzel jelezve, hogy ezt a cselekvést fejezzük be.

http://www.webmd.com/parenting/features/top-5-mistakes-divorced-parents-make?page=2

Forrás: EgészségKalauz