Ezeket látta már?

Az orvos reagál: megdöbbentő ultrahang fotót mutatott babájáról Hilary Swank

Hilary Swank, terhesség, várandóság, ultrahangvizsgálat, szűrővizsgálat

Ezt árulja el az ultrahang a 48 éves Hilary Swank millió dolláros babájáról - nem mindig a legdrágább vizsgálat a legjobb.

Hilary Swank 48 évesen lesz először édesanya, ráadásul ikreknek ad életet áprilisban. Nemrégiben megosztott egy ultrahangos képet, amin egyik babája látható igen különös és megmosolyogtató pózban. Az ultrahangvizsgálat során nem csupán social média kompatibilis fotók készíthetők, több olyan magzati fejlődési rendellenesség kimutatására is alkalmas, amelyre a manapság igen felkapott méregdrága várandós szűrések egyike sem.

Akkor miért választják a kismamák inkább ez utóbbiakat?

A témával kapcsolatban szakértőnket, Dr. Csermely Gyula, az RMC Clinics auditált ultrahang specialistáját, szülész-nőgyógyász szakorvosát kérdeztük.

Az átütő sikert jelentő Millió dolláros bébi 2005-ben meghozta a színésznő második Oscar-díját, így nem meglepő, hogy a film boxoló címszereplőjeként hivatkozik egyik ikerbabájára, aki a róla készült ultrahang fotón épp „izmos” karját mutogatja.

Az ultrahangvizsgálat nem csak babamozi

Természetesen nem arról van szó, hogy a 48 éves Hilary Swank születendő gyermeke rendellenes izomzattal vagy csontozattal rendelkezne, egyszerűen csak jókor készült a felvétel. A leendő szülők többsége csupán babamozinak tartja, pedig a terhességi ultrahang vizsgálattal a szakorvosok a magzat fejlődését és a méhlepény állapotát is figyelemmel kísérhetik, továbbá a genetikai ultrahangnak hatalmas szerepe van a magzati betegségek, deformitások kiszűrésében.

„A nemzetközi statisztikák szerint a terhességek 4,7 százalékánál jelentkezik valamilyen fejődési rendellenesség. Ezen belül 43 százalékban alaki deformitások és egyéb fejlődési rendellenességek fordulnak elő” – ismertette a számokat Dr. Csermely Gyula, szülész-nőgyógyász szakorvos.

Dr. Csermely Gyula, az RMC Clinics auditált ultrahang specialistája, szülész-nőgyógyász szakorvosa Dr. Csermely Gyula, az RMC Clinics auditált ultrahang specialistája, szülész-nőgyógyász szakorvosa Forrás: EgészségKalauz

Az orvos felhívta a figyelmet arra, hogy számos olyan magzati fejlődési rendellenesség van – például az Edwards-kór, Patau-szindróma, velőcsőzáródási rendellenesség - amit egy alapos és átfogó ultrahang vizsgálat azonnal kimutat, míg más, gyakran több százezer forintos szűrés nem.

Nem attól hasznos egy terhességi vizsgálat, hogy drága

Sokan gondolják úgy, ha egy terhességi vizsgálat drága, akkor az mindenre kiterjedő és feltétlenül indokolt is, az ár azonban semmire sem garancia.

Erre lehet példa a gyakran 200 ezer forintot is meghaladó szabad DNS, vagyis NIPT teszt, amivel az első trimeszterben nagy pontossággal szűrhető a Down-szindróma esélye. Azonban ha csak ezt a vizsgálatot végeztetjük el, a fejlődési rendellenességek nagy részére nem derülhet fény. Egy széles körű NIPT vizsgálat ára háromszorosa is lehet egy biokémiai- és átfogó ultrahang vizsgálattal kombinált első trimeszteri kiterjesztett szűrésnek, ami szintén képes felismerni a Down-szindrómás esetek 98 százalékát. Kevesen beszélnek róla, de a Down-szindrómánál jóval gyakoribbak a magzati szívhibák, amelyek csak szívultrahanggal észlelhetők.

A költséghatékony és legszélesebb lefedettséget nyújtó megoldásnak mindenképp az tekinthető, ha az első trimeszteri szűrés elvégzése után döntünk a NIPT vizsgálatról.

Ilyen szűrőcsomagot ajánl az orvos a terhes kismamáknak

Mi alapján bizonyosodhatnak meg a kismamák arról, hogy a rendelőben javasolt vizsgálat valóban a legátfogóbb képet adja-e a várandósságuk és magzatuk állapotát illetően?

Az RMC Clinics auditált ultrahang specialistája, szülész-nőgyógyász szakorvosa szerint, ha az adott szűrőcsomagban – mint például az első trimeszteri kiterjesztett szűrésben - van első trimeszteri szívultrahang vizsgálat, biokémiai kockázatbecslés, teljes anatómiai szűrés és a koraszülés kialakulási esélyének meghatározása, akkor jó helyen járunk.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ingyenes SMA-szűrés a babánál: leendő anyukák közül ennyien vennék igénybe

Forrás: EgészségKalauz