Ezeket látta már?

Az otthonszülés kockázatosabb?

A Hollandiában népszerű otthonszülés sokkal kockázatosabb, mint azt eddig feltételezték: a csak szülész segítségével világra jött csecsemők halandósága jóval magasabb, mint az orvosi felügyelet mellett született gyermekeké.

Holland kutatók csaknem negyvenezer kórházi és otthoni szülést követtek figyelemmel és eredményeiket a British Medical Journal szerdai számában tették közzé. A következtetés sokkoló hatású, hiszen Hollandiában igen népszerű az otthonszülés.

Az otthonszülés kockázatosabb?

A kutatásból az derül ki, hogy azoknak a nőknek, akik otthon kezdik meg a szülést, de komplikáció miatt kórházba kényszerülnek, négyszer nagyobb az esélyük arra, hogy csecsemőjük meghal, mint azoknak, akik eleve kórházban szülnek orvosi felügyelettel.

A komor kép azért is megrázó, mert az első gyermeküket otthon szülő holland anyák fele végül különböző okokból kórházban köt ki. Azoknak a nőknek, akik - akár otthon, akár kórházban - szülésznő mellett szülnek, két és félszer nagyobb esélyük van arra, hogy csecsemőjük meghal, mint akik nőgyógyász felügyeletével szülnek.

Ez az első alkalom, hogy egy nagyszabású tanulmányból az derül ki, hogy a Hollandiában nagy hagyományú otthonszülés nagy kockázatokkal jár. Az eredmény azért is érdekes, mert éppen azok a nők, akik nőgyógyász jelenlétében szülnek, komplikációval járó terhességük miatt választják a kórházat, és körükben lehetne nagyobb százalékban számítani a csecsemő elhalálozására - amire tehát a kutatás rácáfol.

A kórházban orvos mellett szülő anyák nagyobb figyelmet kapnak. A komplikáció nélkül otthon szülő nők viszont, akik mégis kórházba kényszerülnek, egyáltalán nem vagy későn kerülnek a kockáztatott kategóriába. "Az ő esetükben a kórházak visszafogottabban döntenek beavatkozás mellett" - magyarázza a kutatás vezetője, Anneke Kwee, az Utrechti Egyetemi Orvosi Központ nőgyógyásza.

A kutatók nem találtak bizonyítékot arra, hogy a szülésznővel kórházban szülők biztonságosabb helyzetben lennének, mint az otthon szülők. Vagyis - állapítják meg - maga a szülésznői ellátás az, ami különbözik az orvosi ellátástól. "Nem arról van szó, hogy otthon hiba történik, de maga az ellátási lánc vezet késedelemhez" - mondja Kwee. Kollégája, Hens Brouwers szerint "a kórházi orvosok kevésbé hajlanak arra, hogy ezeknél a nőknél megállapítsák a kockázati tényezőket". A kutatók mindezek alapján a szülészeti rendszer alapos felülvizsgálatát javasolják.

Az európai országok közül Hollandia azok egyike, ahol a legmagasabb a csecsemőhalandóság. Egy tavalyi vizsgálat még arra a következtetésre jutott, hogy a negatív eredménynek nincs köze az otthonszüléshez.

Forrás: MTI