Ezeket látta már?

Babavárás, szülés,betegbiztonság egy szakmabeli kismama szemével

babavárás, szülés, betegbiztonság, csekklista, terhességi diabétesz

Vajon máshogy készül a szülésre az első babáját váró kismama, ha szakterületéből adódóan rendszeresen találkozik olyan esetekkel, ahol a betegekkel úgynevezett nemkívánatos esemény történik?

Léteznek a hétköznapi ember számára fel sem tűnő problémák? Ma van a WHO Betegbiztonsági Világnapja, amely apropóján Baranyi Ivett, a Semmelweis Egyetem Minőségügyi és Betegbiztonsági Tanszékcsoport munkatársa beszélt saját élményeiről beszélt.

Babavárás terhességi diabétesz hátérrel

Ivett kislánya, Eliána a napokban lett egy éves. Annak idején, amikor férjével, Barnival már készen álltak a gyermekvállalásra, fél évre rá fogant meg a babájuk. Bevallotta, a 6 hónap alatt többször megfordult a fejében, hogy gond lehet, amiért még nem esett teherbe, pedig tisztában van vele, hogy általában egy év után érdemes ezen elgondolkodni. Az inzulinrezisztencián kívül nem tudott más problémáról, de neki ez is elég volt ahhoz, hogy aggódjon. Terhességi diabétesze is lett, ezért nagyon oda kellett figyelnie a táplálkozásra. Nem ehetett csak úgy azt, amit éppen megkívánt, vagy akár „kettő helyett”. Szigorú diétát kellett tartania. Nagy önfegyelemre volt ehhez szükség, de a férje mindenben mellette állt. Sőt! A pandémia ellenére titkon reménykedtek az apás szülés lehetőségében. Együtt szerették volna megélni a születés csodáját a férjével.

Abban is bíztak, hogy hagyományos úton születik meg a kislányuk, ezért is választottak olyan orvost, aki a természetesen úton történő szülés híve a lakóhelyükhöz közeli, magyarországi kistelepülésen található kórházban. Tisztában volt azzal is, hogy a diabétesz miatt gyakran idő előtt el kell indítani a szülést. Igyekezett felkészülni mindkét eshetőségre, az esetleges császármetszésre is. Az élet azonban váratlan forgatókönyvet tartogatott számukra. Azzal nem számoltak, hogy Eli farfekvéses lesz. Mikor ez kiderült, a választott orvos csak császárral vállalta a szülést, az intézményben is ez a protokoll ilyen esetben.

Ez a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között - olvasson tovább!

Már csak az időpont volt a kérdéses, de nem sokáig, mert az egyik éjszaka megindultak a fájások. Reggel bementek a kórházba, attól fogva felpörgött minden. Bár a járvány miatt nagy volt a bizonytalanság a szabályokat illetően, a műtéti előkészületekig a férje mellette lehetett, ez megnyugtató volt számára.

Alaposan felkészült a szülésre, de így is érte olyan váratlan esemény, amire nem, vagy nem úgy számított, ahogy az történt. A szúrásra igen, de magára az epidurális érzéstelenítés érzésére nem készült fel. Sokkoló volt számára, amikor ugyan látta a saját lábát a műtős fiú kezében, de egyáltalán nem érezte. Az eszével persze tudta, hogy mi történik, de megélni megdöbbentő élmény volt számára. A műtét alatt fázott egy ideig, de megnyugtatták, hogy ez normális. Fájdalmat nem érzett, de nyomkodást, lökdösést és egyéb mozgatásokat azonban igen.

Szülés-születés: túl az első érzelmi hullámokon

Mindent feledtetett vele, amikor végre a karjában tarthatta a pici lányát. Túl az első érzelmi hullámokon, amikor végre lenyugodott egy kicsit és tudta, hogy Eli már jó helyen, az apukájánál van, egyszer csak megszólalt egy vészharang a fejében:

remélem nem hagynak bennem semmi olyan eszközt, törlőt, ami nem oda való.

A családjukban ugyanis előfordult ilyen eset és munkájából adódóan több hasonlóról hallott, olvasott. Bevallotta, hogy félelem lett úrrá rajta.

A műtét után 6 órával az őrzőben segítettek neki felállni, aztán egy keveset mozogni is kellett, eltávolították a katétert és támogatták zuhanyzás közben is. Ezt követően átkerült a betegszobába, ahol Eli ott feküdt mellette a kiságyban, ami egyrészt fantasztikus élményt jelentett számára, ugyanakkor az első pár óra nagyon kemény megpróbáltatást jelentett, sok mindent egyedül kellett megoldania A járvány miatt a férje nem lehetett mellette, nem tudott kialakulni az a családias, meghitt érzés, mint ahogy azt a filmekben szoktuk látni. A szülésznővel sok mindent átbeszéltek, de számos császármetszés utáni fontos tudnivalót egy letölthető applikációból tudott meg: hogyan kell felülni az ágyban először, hogyan kell beülni a kocsiba.

Felelőtlen és felületes tanácsokat adhatnak egymásnak a kismamák

A kórházban többen orvosi konzultáció nélkül szedtek saját maguk által behozott fájdalomcsillapítót. Ivett alapvetően nem tartja problémának a saját gyógyszerek bevitelét, ha a használat is kontrollált körülmények között történik. Csakhogy megdöbbenve tapasztalta, hogy a közel azonos időben szülő anyukák online csoportjaiban a javasolt kórházi csomag listáján is szerepelt a fájdalomcsillapító.

„Saját magam győződhettem meg így arról, hogy mennyi munkám van szakemberként még ezen a területen ahhoz, hogy a felelőtlen tanácsok helyett hiteles információk jussanak el a kismamákhoz. Arra biztatom őket, hogy vegyék kezükbe a sorsukat és tegyenek meg mindent a saját és gyermekük biztonsága érdekében. Keressék a hiteles információforrásokat, olvassák a tudományos és egyetemi oldalak híreit, publikációit, az általuk lektorált cikkeket, hazai és európai egészségügyi szervezetek kiadványait. Mindig ellenőrizzék a tanácsok helyességét és merjenek kérdezni.” - tanácsolja Ivett.

WHO csekklisták

A csekklista a pilótáknál már bevált

- érzékelteti egy szemléletes képpel Dr. habil Belicza Éva, egyetemi docens, Betegbiztonsági Tanszéki Csoport vezetője (Semmelweis Egyetem).

"Mielőtt felszáll egy repülőgép, teljesen szokványos és kötelező gyakorlat, hogy a pilóta egy csekklista alapján ellenőrzi a felszálláshoz szükséges paramétereket. A műtétekre és a szülésre vonatkozóan is rendelkezésünkre állnak a WHO által kidolgozott csekklisták, amelyek egyelőre nem épültek be sem az oktatási, sem a műtéti folyamatokba. Fontos küldetésünknek érezzük, hogy változtassunk ezen a gyakorlaton: egy egyszerű csekklista segítségével kizárhatunk számos, emberi hibából adódó, elkerülhető problémát. A kismamákat pedig arra ösztönözzük, szerezzenek információt a választott kórházuk gyakorlatáról, vajon ők használják-e ezeket a csekklistákat."

Szülés:

  • Hasznos informciók, csekklista itt.

Műtéthez hasznos csekklisták

  • Sebészeti betegbiztonsági ellenőrző lista itt.
  • Műtéti ellenőrző lista itt.
  • WHO csekklistát itt talál.

Saját gyógyszer a kórházban?

A beteg által a kórházba vitt saját gyógyszer sok esetben a kórházi mindennapok része, így foglalkozni kell azok helyes használatával. Ebben fontos és aktív szerepe van a betegeknek is. Betegbiztonsági szempontból akkor csökkenthető a kockázat, ha a beteg tájékoztatja a kezelőorvosát vagy/és az ellátó személyzetet a bevitt gyógyszereiről, ha arra van lehetőség.

- mondta el Dr. Lám Judit, egyetemi docens, általános dékánhelyettes (Semmelweis Egyetem)

Forrás: WHO
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához