Ezeket látta már?

Terhességi diabétesz

A terhességi diabétesz a cukorbetegség azon típusa, amelyet első alkalommal a terhesség során ismernek fel, függetlenül attól, hogy kialakulása a terhesség alatt, vagy azt megelőzően történt.

A terhességi diabétesz előfordulása

Az összes terhességek mintegy 3-7%-ában fordul elő. Hajlamosító illetve kockázati tényezői az alábbiak: cukorbetegség előfordulása az elsőfokú rokonok között; korábbi glükózanyagcsere-zavar (IFG, IGT) a terhes kórelőzményében; korábbi terhességek során kora-, illetve halvaszülés, méhen belüli elhalás, nagy súllyal (>4000g) vagy fejlődési rendellenességgel született gyermek; cukorvizelés (glykosuria), magas vérnyomás, elhízás, ikerterhesség, és az idős kor (>35 év).

A terhességi diabétesz oka

A hasnyálmirigy béta-sejtjeinek inzulintermelése elégtelenné válik, mivel a terhesség során fokozódik az inzulinnal ellentétes hatású hormonok (pl.: az ösztrogének, a kortizol, a human choriogonadotropin) termelődése. Emiatt a normális mértéket meghaladó vércukorszint emelkedés következik be, kezdetben csak az étkezések után, később már éhomi állapotban is.

A terhességi diabétesz tünetei

A kórkép az esetek zömében semmilyen panaszt nem okoz, egyes esetekben fáradékonyságot, levertséget tapasztal a terhes, esetenként pedig felismerhetőek a cukorbetegség kórjelző tünetei, mint például a megnövekedett folyadékigény, gyakoribb vizeletürítés, bőrviszketés, gyakoribbá váló húgyúti fertőzések, gombafertőzések.

A terhességi diabétesz lefolyása

Felismerés és megfelelő kezelés híján súlyos következményekkel jár a magzat fejlődésére a terhességi diabétesz. A fejlődési rendellenességek gyakorisága 46-szorosa az átlagpopulációban észleltnek és gyakoribb a koraszülés illetve a diabéteszes óriásmagzat előfordulása is.

A terhességi diabétesz diagnózisa

A betegség gyakori előfordulása és igen gyakran jellegtelen tünettana miatt nagy szerepe van a terhesség 24-28. hetében megejtett szűrésnek, amit minden terhesnél kötelező elvégezni. A szűrést elsőként eseti vércukor meghatározással, majd ha ez nem utal már kialakult cukorbetegségre, akkor az úgy nevezett orális glükóz terheléssel (OGTT) kell elvégezni.

Ha az eseti vércukor meghatározás során a terhes nő éhomi vércukor értéke ≥ 7 mmol/l, vagy ha a nap folyamán mért bármely vércukor értéke ≥ 11,1 mmol/l, akkor már ennek alapján felállítható a terhességi diabétesz diagnózisa.

Amennyiben a meglévő (manifeszt) cukorbetegség nem zárható ki az eseti méréssel, akkor el kell végezni az orális glükóz terheléses tesztet. Ennek során 75 g szőlőcukrot adnak a betegnek szájon át, majd 120 perc elteltével megmérik a vércukor értéket. Ha ez ≥ 7,8 mmol/l, akkor felállítható a terhességi diabétesz diagnózisa. Eszerint tehát terhesség alatt a csökkent glükóztolerancia is terhességi diabéteszként értékelendő!

Amennyiben a terhesség megállapítását követő részletes beszélgetés során fény derül az előzőekben ismertetett hajlamosító- és kockázati tényezők fennállására, akkor a szűrést már a terhesség első harmadában (1. trimeszter) el kell végezni, és negatív eredmény esetén 6-8 hetente meg kell ismételni!

A terhességi diabétesz terápiája, gondozása

Terhességi diabétesz

A terhességi diabéteszben mind az anyai, mind a magzati károsodás veszélye fokozott, ezért veszélyeztetett terhességnek minősül, amely rendszeres ellenőrzést és intenzív diabetológiai szakellátást igényel.

Az ellátásnak alapvetően interdiszciplináris diabetológiai centrumban kell történnie, ahol belgyógyászból, szülészből, szemészből, neonatológusból és dietetikusból álló képzett munkacsoport irányítja a beteg kezelését, diabetológiai járóbeteg szakellátás keretében.

A gondozás kezdetén szükséges a terhes anya állapotának megfelelő személyre szabott étrend összeállítása is, amelyet a dietetikus végez, aki a gondozás során végig nyomon követi az előírtak betartását.

A terhességi diabétesz diagnózisát követően hetente belgyógyászati és kéthetente – illetve a harmadik trimesztertől kezdve hetente – szülészeti ellenőrzések szükségesek, amelyek során a beteg panaszait, fizikális állapotát, anyagcserehelyzetét, szülészeti és szemészeti állapotát mérik fel.

Forrás:

Dr. Winkler Gábor, Dr. Baranyi Éva: Gyakorlati Diabetológia, 19. fejezet – Diabetes és terhesség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához