Ezeket látta már?

Barnás folyás a terhesség alatt - ok a pánikra?

barna folyás, terhesség, várandósság

A hüvelyi folyások minden nő életében előfordulnak, még a legnagyobb higiénia mellett is. Ezek közt is igen gyakori a “barnázás” névvel említett jelenség, mikor barnás folyás, pecsételés jelentkezik egy nőnél. Ez pedig már problémás lehet, különösen akkor, ha a terhesség során jelentkezik!

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Normális vagy sem a "barnázás"?

A barnázás - említsük így az egyszerűség kedvéért - a terhességen kívül is jelentkezhet. A színt egy kis mennyiségű vér kölcsönzi a folyásnak, melyek okozhat egyszerűen a hüvely nem megfelelő pH-értéke. Ezen felül azonban lehet szó fertőzésről, valamint hormonális eltolódásról is. Amíg a terhesség nem áll fenn, a fertőzés kellemetlen ugyan, de jellemzően nem jelent nagyobb veszélyt, a hormonális eltolódással azonban mindenképpen érdemes szakorvost felkeresni.

Ennek a haszna nem csak az, hogy a rendszeresen jelentkező barnázástól megszabadulunk (hormonális gond esetében a barnázás többé-kevésbé rendszeresen jelentkezik), hanem az is, hogy a várandósság kialakulásának esélyét is növeljük, hiszen a barnázás hátterében igen gyakran a nem megfelelő progeszteron szint húzódik meg, mely hormon elengedhetetlen az egészséges női nemi működéshez!

Barna folyás terhesség alatt

Ha a terhesség során barnázás jelentkezik, az már problémás lehet, de pánikra ekkor sincsen ok! Abban az esetben, ha a pár tudatosan készül a családalapításra, és figyelik a menzesz elmaradását, a barnázás megjelenése még jót is jelenthet. Ez a jelenség ugyanis akkor is előfordul, mikor a beágyazódás megtörténik, ilyenkor a méh fala erősen vérbő. Ez azonban csak a várandósság legelejére, tulajdonképpen a kialakulására igaz.

A babavárás alatt is ugyan azok az okok válthatnak ki barnázást, mint előtte. A hormonális gondok ebben az esetben veszélyesebbek, hiszen a progeszteron nem megfelelő szintje sajnos kezelés nélkül könnyen vezethet a terhesség megszakadásához is – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Abban az esetben, ha fertőzés okozza a barnázást, most nem “csak” kellemetlenséggel nézünk szembe. A felszállóvá váló fertőzések okozzák ugyanis a vetélések és koraszülések mintegy 70%-át és tekintve, hogy a várandósság alatt az immunrendszer visszafogodtabban működik, a fertőzések kialakulására is fogékonyabbak a nők.

Mi a teendő folyás esetén?

A barnázás jelentkezése a terhesség során problémás lehet, éppen ezért érdemes beszélni a kezelőorvossal, ha másért nem is, azért mindenképpen, hogy teljesen megnyugodhassunk.

A hormonális gondok is kezelhetőek, a fertőzések ellen pedig mi magunk is sokat tehetünk! Az első lépés a szervezet normál működésének biztosítása, hiszen még a csökkent immunműködés mellett is, a normál működésű szervezet a fertőzések ellen hatékonyan képes fellépni. A tápanyagok megfelelő pótlása azonban a várandósság során nem is olyan egyszerű. Egyrészt ilyenkor jelentősen megnő a tápanyagigény, ráadásul nagyobb lesz a stressz, ami tovább növeli a tápanyagszükségletet. A kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás ilyenkor is alapvető, de egy jól megválasztott várandósvitamin komoly segítség lehet – nem véletlenül javasolja ma már a szakemberek zöme ilyen termék szedését a terhesség alatt.

A megfelelő várandósvitamin mindenképpen jól tagolt, azaz képes figyelembe venni az eltérő trimeszterek eltérő igényrendszerét, emellett pedig komplex (sok összetevőt tartalmaz), és szerves kötésben található benne a lehető legtöbb anyag. Ez praktikusan citrát és glükonát kötési típusokat jelent, melyekkel a felszívódás akár 80%-kal is javul! A termék esetében fontos, hogy cinket és rezet is tartalmazzon, a felszálló fertőzések ellen ez a két anyag igencsak hatékony, a szervezetben ugyanis antivirális, antibakteriális és fungicid, azaz gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

Nagyanyáink is tisztában voltak azzal, hogy a fertőzések kivédése fontos, és bár akkoriban az élelmiszerek beltartalma még magas volt, azaz sokkal ritkábban volt szükség vitaminkészítményekre, az elővigyázatosság ilyenkor is jelen volt. A kismama lehetőleg ne üljön le hideg kőre, vagy olyan helyre, ahol előtte sokan ültek. Ilyenkor legyen alatta egy párna, pulóver, hosszú tunika, bármi, ami védőréteget képezhet a felület és a kismama közt. Az intim mosakodók használata sokszor többet árt, mint használ, így erről érdemes egyeztetni a kezelőorvossal. Emellett érdemes figyelni a megfelelő, réteges öltözködésre, a jó szellőzésre (vagyis inkább pamut alsóneműt válasszunk), illetve a megfelelő alsónemű típusra. Bár a tanga kifejezetten szexis, sajnos tulajdonképpen hidat képez a végbél és a hüvely között, ami a fertőzéseknek kedvez, így várandósság alatt ezt a ruhadarabot inkább hanyagoljuk.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Lombikprogram: ennyire fontos a D-vitamin pótlása

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához