Ezeket látta már?

Biztonságos a D-vitamin a kismamáknak

Korábban sokáig óvatosan kezelték a terhességi D-vitamin-pótlást, de a Journal of Bone and Mineral Research című folyóiratban megjelent jelentésből az derül ki, hogy még nagy adagban is biztonságos és hatékony az egyébként egészséges kismamák számára. Nem találtak mellékhatást még a legmagasabb adagolás mellett sem.

A charlestoni Dél-Carolina Egyetem orvosi karának kutatócsoportját Dr. Bruce Hollis vezette. Véletlenszerű kontrollált kísérletet végeztek egészséges kismamák bevonásával, hogy megvizsgálják, a D-vitamin kiegészítés dózisának változtatásával miként tartható fenn a vitamin 32 nanogramm/ml szintje a vérben biztonságosan.

Biztonságos a D-vitamin a kismamáknak

"A D-vitamin pótlása a terhesség során elég ellentmondásos a magzatra gyakorolt lehetséges káros hatásokkal kapcsolatos félreértések miatt. Meglepő módon a tudományos vita csekély mértékben haladt előre azóta, hogy Dr. Gilbert Forbes 1963-ban 200 IU-ban határozta meg a napi javasolt adagot, nagyjából a hasára ütve."

A D-vitamin rizikója terhességben kevéssé ismert, de megállapították, hogy szerepet játszik a homeosztázisban, a szervezet belső szabályozásában. Hiánya érintheti az immunrendszert, a hasnyálmirigy és a keringés rendszerének működését.

Dr Hollis csapata 350 terhességet kísért figyelemmel, a résztvevők változatos etnikai, társadalmi, gazdasági háttérrel rendelkeztek. A terhesség 12-16. hetében jártak a kísérlet kezdetekor. Véletlenszerűen osztották őket három csoportra, melyek közül az egyik 400 IU, a második 2 000 IU, a harmadik 4 000 IU D-vitamint kapott naponta. A 4 000 IU vitaminpótlásban részesülő nőknél maradt meg leginkább a vitamin ajánlott szintje a vérben.

"A tanulmány résztvevőinél a napi 4 000 IU volt elegendő ahhoz, hogy fenntartsa a normális anyagcserét. A biztonságot illető több évtizedes spekulációt követően pedig kimutattuk, hogy a D-vitamin pótlása biztonságos és hatékony is egyben." – mondta Dr. Hollis.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához