Ezeket látta már?

Miért sír a baba? 10 dolog, amit tudni kell a kólikáról

A kólika sok szendvedést okozhat a kisbabáknak

A kisbabás szülők egyik rémálma a kólika, a szűnni nem akaró hasfájás, az állandóan síró újszülött, akit nem lehet megnyugtatni. Mit érdemes tudni erről, mikor számíthatnak a helyzet javulására az aggódó szülők?

1. Nem tudjuk, mi okozza a kólikát

Bár a hasfájás és az azzal összefüggő sírósság az egyik leggyakoribb panasz, mellyel a kisbabás szülők orvoshoz fordulnak, még mindig nem tudjuk pontosan, mi okozza a kólikát (és így persze azt is nehéz egyértelműen megmondani, hogy milyen módszer válik be ellene). A feltételezések szerint a kólika és a hasfájás kialakulása az emésztőrendszer fejletlenségével van összefüggésben.

2. A hasfájás nem csak a kisfiúk betegsége

A vizsgalatok szerint a kólika a csecsemők nagyjából 20-40 százalékát érintheti, és a korábbi vélekedéssel ellentétben a kisfiúk nem hajlamosabbak rá, mint a kislányok, a két nemnél megközelítőleg azonos a kólikás kisbabák aránya.

3. A kólika diagnosztizálásának komoly kritériumai vannak

Hajlamosak lehetünk azonnal hasfájósnak nevezni egy sírósabb kisbabát, azonban az, hogy valóban kólikásnak nevezhessünk egy csecsemőt, több kritériumnak is meg kell felelni. Kólikás, hasfájós egy baba, ha egyébként egészséges és jól fejlődik, de naponta három óránál többet sír (többé-kevésbé folyamatosan), ez hetente legalább három napon jellemző rá, legalább három héten keresztül.

Ez is érdekelheti:

4. A kólikának jellegzetes tünetei vannak

A csecsemő vigasztalhatatlanul sír, nem lehet megnyugtatni, az arca kipirul. A sírás általában nagyjából ugyanabban az időszakban jelentkezik minden nap (a legtöbbször késő délután vagy este). A kisbaba teste megfeszül, a térdét felhúzza a hasához, a háta ívelt, a kezecskéit ökölbe szorítja. A sírás idején többször is szellenthet a baba, ám ez nem hoz megkönnyebbülést. Az alvást és az evést is megzavarhatják a sírással töltött epizódok. A hasfájás, illetve a tünetek intenzitása azonban nagyon különböző lehet az egyes kisbabáknál.

5. Amit kólikának hiszünk, súlyosabb betegség is lehet

Sok szülő aggódik, hogy az állandó sírás hátterében valamilyen súlyosabb, nehezen kezelhető krónikus probléma áll, és ez valóban igaz, ám jóval ritkábban, mint hisszük. A kutatások szerint csak a csecsemők néhány százalékánál okozza a kólikaszerű tüneteket a refluxbetegség, a laktózérzékenység vagy a csecsemőkori migrén. Nem árt azonban ezeket kizárni egy alapos orvosi vizsgálattal!

6. A hasfájás nem függ össze a személyiséggel

Sokáig tartotta magát az az elképzelés, hogy a sírós, hasfájós kisbabák „erősebb” személyiségűek, „hisztisebbek”, mint a kortársaik, mások szerint pedig az anyuka, apuka bizonytalansága vagy szorongása okozza a kólikát. Ezeknek a megállapításoknak nincs tudományos alapja. Az azonban igaz, hogy az állandó sírás, és az azzal összefüggő idegesség és kialvatlanság rendkívüli módon megviselheti a szülőket, és növelheti a szorongás vagy a szülés utáni depresszió kialakulásának rizikóját.

7. Mindegy, hogy anyatejes vagy tápszeres a baba

Természetesen, az anyatejes táplálásnak és szoptatásnak megszámlálhatatlanul sok előnye van, de a kólika szempontjából nincs nagy különbség a tápszeres és anyatejes táplálás között, mindkét esetben kialakulhat a hasfájás.

8. Segíthet a tehéntej elhagyása

Az egyik legelső módszer, amelyet a kólika ellen bevetnek az anyukák, a tehéntej elhagyása.Ez az anyatejes babák esetén az anya étrendjéből, tápszeres kisbabáknál pedig a tápszerből való elhagyást jelenti, vagyis úgynevezett hipoallergén tápszert adnak a babának. Ez azonban nem válik be mindenkinél!

9. Bizonyos gyógyszerek enyhíthetnek a tüneteken

A laktázenzimet, illetve a szimethikont tartalmazó gyógyszerek enyhíthetik a tüneteket. Az előbbi segít lebontani a szervezetbe kerülő laktózt, vagyis tejcukrot, míg az utóbbi a túlzott gázképződés ellen hat, és segíti a gáz kiürülését a szervezetből és a hasi fájdalmakat is csökkenti.

10. A kólika nem okoz problémákat a kisbaba későbbi fejlődésében

Bár az első hónapokat rettenetesen nehéz lehet túlélni egy állandóan síró hasfájós babával, a szülőknek nem kell aggódniuk amiatt, hogy ez bármilyen negatív hatással lesz majd a kicsi fejlődésére, növekedésére vagy akár arra, hogy mit és mennyit eszik majd. A kólikás csecsemőket később semmi nem különbözteti meg azoktól a kisbabáktól, akik nem voltak hasfájósak – legfeljebb csak a szülők által mesélt történetek emlékeztethetnek majd a nehéz hetekre. A legtöbb esetben a hasfájás hat hónapos korra elmúlik, ritka, hogy egyéves babáknál is jelen legyen a kólika.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához