Ezeket látta már?

Éretlen koraszülöttek - és a felnőttkori asztma

2011.03.24. Módosítva: 2015.11.04.

Felnőttkori asztma fenyegeti a nagyon éretlen koraszülötteket! Fiatal felnőttkorban jelentkező asztma fenyegeti az extrém mértékben koraszülött gyermekeket - figyelmeztetnek a szakemberek.

A Pediatrics című folyóirat hétfői számában megjelent tanulmány készítői összesen 622 616 svéd felnőtt adatait dolgozták fel, akik 1973 és 1979 között jöttek a világra. A szakemberek emellett a szülők jövedelmét és az asztma családon belüli előfordulását is figyelembe vették. Az így kapott eredmények szerint azok a koraszülöttek, akik a terhesség 23. és 27. hete között születtek, nagyjából 2,4-szer nagyobb eséllyel voltak hajlamosak a felnőttkori asztmára, mint a csecsemőként teljesen időben világra jött fiatal felnőttek.

Éretlen koraszülöttek - és a felnőttkori asztma

A 27. hét után született csecsemők esetében nem volt magasabb a betegség kialakulásának kockázata. (A terhesség ideje nagyjából negyven hét, és minden, a 37. hét előtt világra jött baba koraszülöttnek számít).

A legújabb eredmények "némileg meglepték" a szakembereket is - árulta el Casey Crump a tanulmány vezető kutatója, aki a kaliforniai Stanford Egyetem orvostudományi karának docense.

Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a koraszülötteknél jelentkező légzési problémák általában eltűnnek a gyermekkor ideje alatt - nyilatkozta a szakember egy e-mailben a Reuters hírügynökségnek. Hozzátette: ezek a vizsgálatok azonban főként olyan fiatalokra terjedtek ki, akik csupán mérsékelten koraszülöttnek számítottak. Az extrém éretlen koraszülöttek esetében ugyanis rendkívül magas a halálozási arány. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag csak mostanra érték meg közülük annyian a felnőttkort, hogy nagyobb volumenű, átfogó tanulmányokkal lehessen vizsgálni a hosszú távú egészségügyi fejlődésüket.

Ez az első tanulmány, amely elég nagyszámú résztvevő bevonásával tudta megvizsgálni az extrém koraszülöttség és a felnőttkori asztma kialakulása közötti összefüggéseket - hangsúlyozták a szakemberek. Összességében a résztvevők négy százaléka volt koraszülött és 0,03 százalékuk, vagyis 165-en tartoztak az extrém korán születettek kategóriájába. A 165 felnőtt 9 százalékának írtak fel valamilyen asztma kezelésére alkalmas gyógyszert 2005 és 2007 között 25-35 éves koruk környékén. Az időben világra jött, vagy mérsékelten koraszülöttek esetében ez az arány csak négy százalék volt.

Forrás: MTI