Ezeket látta már?

Férjöltés: a hüvely szűkebbre varrása a szülés után nem ritka Magyarországon

baba, fürdetés, újszülött fürdetése

A szülés, terhesgondozás közben traumát, megaláztatást átélt szülők szerveztek demonstrációt. Szakemberek, nűvészek is részt vettek az eseményen.

A Másállapotot a szülészetben! mozgalom szervezésében olyan szülők tartottak figyelemfelhívó demonstrációt, akik a terhesgondozás vagy a szülés közben megalázva, kiszolgáltatva érezték magukat. A megmozdulás célja egy emberközpontúbb egészségügy, az eseményről az RTL Klub is beszámolt.

Keszler Viktória a mozgalom vezetője elmondta, hogy nem egyedi eset az, hogy a szülés után az apára kacsintva végeznek férjöltést - ami a nő hüvelyének szűkebbre varrását jelenti - ezzel a pár szexuális életére utalva.

Olyan anya is megszólalt, aki délután 5-kor szült, és másnap délben láthatta újra a gyerekét először, de ez az eset nem egyedi, mást is elszakítottak a babájától akár 14 órára is. Részt vett olyan anya is a megmozduláson, akinek azt mondták, hogy "ilyen mellekkel nem fog tudni szoptatni."

Az RTL riportjában egy pszichológust is megkérdeztek, aki elmondta, miért fontos az, hogy a szülés után a baba és az anya együtt legyenek: a babának a születés után szüksége van olyan személyre, aki felől biztonságot érezhet - ha ez nincs meg, akkor az növeli a stresszszintet, fokozza a szorongást - az anyában és a babában is egyaránt. Ez pedig a későbbiekben kötődési problémákhoz vezethet.

Sokan nehezen beszélnek a fájdalmas emlékekről, és kihangsúlyozták: nem konkrétan az egészségügyben dolgozók ellen szólaltak fel a résztvevők, hanem a rendszer gyengeségeire és személytelenségére szeretnék ráirányítani a figyelmet.

Azzal a résztvevők is tisztában vannak, hogy minden szüléstörténet más, és az is változó, hogy ki hogyan szeretné világra hozni a gyermekét. Tudják, hogy az egészségügyben dolgozók túlterheltek, egy szülésznőre akár napi 4 szülés is juthat, de a terheltség nem lehet ok a megalázó bánásmódra. A cél az, hogy a szülők dönthessenek a saját ellátásukról.

Forrás: RTL KLUB
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához