Ezeket látta már?

Fogamzásgátlót szedett, mégis terhes lett!

fiatal_terhes

A hormonális fogamzásgátló tabletták szedése a nem kívánt terhességgel szembeni egyik legbiztosabb védekezési módnak számít.

Ennek ellenére vannak nők, akik bár szedik a hormonális fogamzásgátló tablettákat, mégis azzal szembesülnek, hogy két csíkot mutat a terhességi teszt, azaz várandósak.

Terhesség: ki hibázott és mikor?

Nem került bele kellő mennyiségű hatóanyag a tablettákba? Lejárt volt a készítmény? Talán meglepő, de ezek a helyzetek fordulnak elő a legritkábban. Sokkal életszerűbb az, hogy a nők nem a betegtájékoztatóban leírtak szerint szedik a tablettákat, vagy nem számolnak azzal, hogy egyéb gyógyszerek vagy gyógynövényes szerek alkalmazása, netán bizonyos betegségek befolyásolják a fogamzásgátló pirulák által biztosított védelmet.

Miért nem "hatnak" a fogamzásgátlók?

  • nagyon gyakran a betegtájékoztatóban is leírt fogamzásgátló tabletta alkalmazási szabályok be nem tartása a nem kívánt terhesség oka. A nők elfelejtik bevenni a tablettákat, rendszertelen időközönként szedik azokat. Ezeknek a "hibáknak" a kiküszöbölésére ma már okostelefonos applikációk is léteznek, mégis gyakran megesik, hogy kimarad egy-egy tabletta.
  • a hányással, hasmenéssel járó megbetegedések következtében a bevett fogamzásgátló tabletta – akár a széklettel, akár a hányadékkal - idő előtt távozik a szervezetből, és magától értetődő módon nem képes a teherbeeséssel szembeni védelmet garantálni. Ilyen esetekben a tabletta további, rendszeres szedése melletti egyéb, kiegészítő védekezésről (pl. óvszer) kell gondoskodni.
  • a bélben tapasztalható felszívódási zavarok következtében is előfordulhat, hogy a fogamzásgátló hatóanyaga nem kerül be kellő mennyiségben a szervezetbe.
  • számos antibiotikum (pl. doxiciklin) alkalmazása a fogamzásgátlók hatását csökkentheti. Érdemes minden esetben a gyógyszertárban tájékozódni arról, hogy egy adott antibiotikum szedésekor ilyen előfordulhat-e. Ha igen, kiegészítő védelemről (pl. óvszer) kell gondoskodni a tabletta előírásszerű szedése mellett.
fiatal_terhes
  • egyes vírusellenes szerek, szájon át szedett gombaölő hatóanyagok, epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek jelentősen csökkenthetik a fogamzásgátlók hatását. Új gyógyszerek felírásakor, kiváltásakor minden esetben meg kell kérdezni a kezelőorvost vagy a gyógyszerészt arról, hogy a fogamzásgátlóval együtt szedett egyéb gyógyszerek befolyásolhatják-e a teherbeeséstől való védelmet.
  • egyes gyógynövények (pl. orbáncfű) teái és készítményei is kölcsönhatásba léphetnek a hormonális fogamzásgátló gyógyszerekkel. Nem árt tehát az óvatosság a gyógynövényboltban vagy drogériákban való tea- vagy pirulavásárláskor!
  • a dohányzás a fogamzásgátlók hormon hatóanyagainak a gyorsabb lebomlásához vezethet. Hormonális fogamzásgátlók szedése mellett a dohányzás abbahagyása javasolt.
  • divat-diéták, egyoldalú tápanyagbevitel vagy akár a tartós éhezés is vezethet a fogamzásgátlók hatásvesztéséhez. Emiatt is érdemes ügyelni az egészséges, változatos étrendre!

Fogamzásgátlás mellett mi a teendő, ha mégis két csíkot mutat a terhességi teszt?

Ha valaki a fogamzásgátló szedése mellett teherbe esik, azonnal abba kell hagynia a további gyógyszerszedést, és szükséges a szülész-nőgyógyász szakorvos mielőbbi felkeresése.

Fogamzásgátlás spirállal: előnyök és hátrányok - kattintson tovább!

Megnyugtató azonban tudni, hogy a jelenleg forgalomban lévő hormonális fogamzásgátló tabletták nem okoznak fejlődési rendellenességet a gyógyszerszedés mellett "véletlenül" megfogant magzatoknál; azaz, nem kell a terhességet kötelező jelleggel megszakítani – a megfogant gyermek lehetséges betegségére hivatkozva.

forrás:

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz