Ezeket látta már?

Gyermekágyi depresszió... miért?

Új magyarázat a gyermekágyi depresszióra- előrelépések a kezelésben is. A szülést követő héten a kismamák 70 százaléka tapasztal lehangoltságot. A többségnél gyorsan múlnak a tünetek, ám 13 százalékuk kezelést igénylő depressziótól szenved.

A szülés utáni, szakszóval posztpartum depresszió jelentős epizód a nők életében, amely négy héttel a szülést követően jelentkezik, mondhatni népegészségügyi probléma. Nehéz megérteni, hogy miért kerül maga alá röviddel a szülést követően a nők közel háromnegyede. Nagymértékű lehangoltság, gyors hangulatváltozások, izgatottság, álmatlanság, étvágytalanság és irritábilitás a leggyakoribb panaszok ebben az időszakban.

Gyermekágyi depresszió... miért?

Eddig is ismert volt, hogy hátterében biológiai okok is vannak, feltételezték az ösztrogén nevű női nem hormon szintjének szerepét, közvetlenül a szülés utáni három-négy napban az ösztrogén szintek század-ezred részükre esnek vissza. A lipcsei Julia Sacher és a torontói Jeffrey H. Meyer közös kutatása most rámutatott, hogy a depresszió pontos oka a női agyban közvetlenül a szülés után megnövekvő ún. MAO-A (monoamino-oxidáz-A) enzim működés.

Az ösztrogénszintek csökkenésével arányos a MAO-A enzim-szint növekedése a kismamák agyában. Ezt az enzimet nagyobb mennyiségben találhatjuk meg az úgynevezett gliasejtekben (idegrendszeri támasztósejtek), illetve a monoamint termelő idegsejtekben. Az enzim szerepe, hogy lebontsa a különböző ingerület-átvivő anyagokat, neurotranszmittereket (serotonint,dopamint és norepinephrint). Ezek az anyagok az idegsejtek közötti információáramlásban játszanak szerepet, befolyásolják a kedélyállapotot. Ha szintjük alacsony, lehangoltnak érezzük magunkat, a későbbiekben pedig megnő a depresszió kockázata.

Sacher és Meyer PET-CT segítségével mérték radioaktív technikával jelölt MAO-A enzim szintjét nőkben. Kiderült, hogy az enzim 43 százalékkal aktívabb volt a frissen szült kismamák agyában, mint a kontroll csoportban, amelybe régen vagy nem szült nők tartoztak. Az enzimszint-növekedés az agy általuk megfigyelt összes területén megfigyelhető volt, a legmagasabb értéket a szülést követő ötödik napon mérték - a kedélyállapot ténylegesen is ekkor a legrosszabb.

Ennek alapján a kutatók új neurobiológiai modellt javasoltak a posztpartum depresszió értelmezésére, kezelésére. Meg lehet próbálni a megnövekedett MAO-A szint gyógyszeres csökkentését illetve az ingerületátvivő anyagok növelésével a kedélyállapotot javítása érdekében. Nagy nehézséget okot, hogy olyan gyógyszereket kell fejleszteni, amelyek mellett lehet szoptatni.

Sacher szerint "az eredmények biztatóak arra vonatkozóan, hogy a súlyos gyerekágyi lehangoltság megelőzhető. Ez egyben a szülést követő depresszió megelőzésében és kezelésében is segítség lesz majd". Kutatási eredményeiket az Archives of General Psychiatry május 26.-i számában tették közzé.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához