Ezeket látta már?

Gyermekgyógyászok: a fegyvertartás veszélyei

A fegyvertartás veszélyeire figyelmeztetik az amerikai szülőket a helyi gyermekorvosok. A The New England Journal of Medicine című folyóirat internetes oldalán nemrég megjelent cikk szerint az Egyesült Államokban naponta hét gyermek, illetve fiatal felnőtt - 1 és 24 év közöttiek - halálát okozza fegyverhasználattal összefüggő sérülés - olvasható a well.blogs.nytimes.com internetes oldalon.

A Bostoni Gyermekkórház munkatársaiként dolgozó Judith S. Palfrey és férje, Sean Palfrey szerint ma már a fegyverek jelentik a második vezető halálokot az amerikai fiatalok körében: a rákos megbetegedéseknél kétszer, a szívelégtelenségeknél ötször és a fertőzéseknél tizenötször több halálos áldozatot követelve.

Gyermekgyógyászok: a fegyvertartás veszélyei

Egy nemzetközi tanulmány szerint az 5 és 14 éves kor közötti amerikai gyerekek esetében a lőfegyverrel elkövetett öngyilkosságok száma hatszor, míg a nem szándékos, lőfegyverhasználatból eredő sérülés okozta halálozás aránya tízszer nagyobb, mint a többi magas jövedelmű országban.

Mint arra a szakemberek rámutattak, a "kisgyerekek a veszély megértése nélkül fedezik fel a világukat, és ha egy óvatlan pillanatban lőfegyver kerül a kezükbe, annak halálos kimenetele is lehet". Azok a kisiskolás korú gyerekek, akik a televízióban, a mozifilmekben vagy a videojátékokban fegyvereket látnak, nem feltétlenül lesznek tudatában annak, hogy azok, akiket a való életben ér lövés, meg is halhatnak.

A depresszióval küzdő tinédzserek esetében a gyógyszer túladagolással összefüggő öngyilkossági kísérletek kevesebb mint öt százaléka, míg a fegyverrel elkövetett kísérletek 90 százaléka végződik halállal.

Egy 2006-os tanulmány azokat a fegyvertartó amerikai háztartásokat vonta elemzés alá, amelyekben 18 éven aluli gyermekek éltek. Az eredmények szerint a megkérdezettek 21,7 százaléka tartott otthon töltött fegyvert, 31,5 százalékuk nem zárta el a veszélyes "játékszert", és 8,3 százalékuk legalább egy töltött és könnyen hozzáférhető fegyverrel bírt.

A gyermekek biztonsága érdekében az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) azt ajánlja a szülőknek, hogy kizárólag gondosan elzárva, lehetőleg páncélszekrényben őrizve és személyre szabott biztonsági rendszerrel ellátva tároljanak otthon lőfegyvert. Egyidejűleg hangsúlyozták, hogy a "gyermekek és kamaszok számára a lőfegyvermentes otthont a legbiztonságosabb".

(http://well.blogs.nytimes.com/2013/01/07/keeping-guns-away-from-children/)

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához