Ezeket látta már?

Halmozódhat a koraszülés családon belül?

2010.06.10. Módosítva: 2015.11.04.

A koraszülések családi halmozódására talált bizonyítékot egy nagyméretű amerikai felmérés.

Nagyobb eséllyel vár koraszülés azokra a nőkre, akik maguk is túl korán jöttek világra - állapították meg bostoni kutatók közel 14 ezer, az 1970-es évek és 2008 között lezajlott szülés adatainak elemzése után. Az eredmény arra utal, hogy a korai (37. terhességi hét előtti) szülés kockázatai között genetikai, öröklődő okok is

vannak.

Az Obstetrics and Gynecology című szaklapban közzétett tanulmány szerint 35-49 százalékkal nagyobb valószínűsége volt a koraszülésnek azoknál a nőknél, akik maguk is koraszülöttek voltak, vagy valamelyik testvérük érkezett korábban. A koraszülöttként világra jött nők 9 százalékánál fordult elő felnőttként koraszülés, míg a teljes terhességi időre született nőknél ez az arány csak 6 százalék volt.

Mint William H. Barth, a Harvard Egyetem orvosi fakultásának munkatársa írta a lapban, a kockázat nem éri el azt a mértéket, hogy emiatt különleges szabályokat vezessenek be a koraszülöttként világra jött nők terhességére vonatkozóan, nem szükséges magas kockázati csoportba sorolni őket pusztán ezért. Amint a kutató hangsúlyozta, inkább abból a szempontból érdekes az eredmény, hogy a koraszülés hátterében lévő általános okokra adhat magyarázatot. A szakértők szerint a koraszülést genetikai hajlam, valamint környezeti és viselkedésbeli tényezők együttesen okozzák.

A most közzétett tanulmányhoz az Aberdeeni Egyetem munkatársai több évtizedre visszamenően tekintették át a körzet lakosainak helyi adatbázisban tárolt egészségügyi információit. Az elemzéshez 13 845 olyan nőt választottak ki, akik édesanyja is szerepelt az adatbázisban, körükben összesen 471 koraszülés fordult elő.

Forrás: MTI