Ezeket látta már?

A nyelvi készség - hamar kialakulhat!

2011.06.24. Módosítva: 2015.11.04.

A szociális és pszichés elmaradottság gátolja a gyerekek kognitív és viselkedési fejlődését. Ezen hátrányok azonban javulhatnak akkor, ha a gyerekek jobb körülmények közé kerülnek. Egy új tanulmány szerint ha korán elkezdik fejleszteni a gyerekeket, javulnak a nyelvi készségeik, 15 hónappal később az intézeti gyerekek nyelvi készségei megegyeznek a biológiai szülők által nevelt társaikéval.

A közlemény a Child Development című szaklapban jelent meg. A vizsgálatok a Minnesota Egyetem, az Ohio Egyetem, az Ohio Állami Egyetem, a Virginia Egyetem, a Harvard Egyetem Orvosi Kara, a Bostoni Gyermekkórház, a Maryland Egyetem és a Tulane Egyetem égisze alatt folytak.

A nyelvi készség - hamar kialakulhat!

100, romániai árvaházban nevelkedő gyermeket vizsgáltak (Bucharest Early Intervention Project). Ott a gyerekek nagyon korlátozott nyelvi és szociális környezetben élnek. Egyik felüket nevelőotthonba küldték 22 hónapra, míg a többiek azonos körülmények között nevelkedtek tovább. Eredményeiket 60 hasonló, de saját családi körben nevelkedő gyerek adataival vetették össze.

A nevelőotthonba került gyerekek, akik még nem töltötték be a 2 éves kort, jobb nyelvi készségekkel bírtak 3,5 éves korukban, mint intézetben maradt társaik. Azok, akik csak 15 hónapos koruban kerültek nevelőotthonba, a kontroll csoporthoz hasonlóan teljesítettek. Ezzel szemben azok, akik csak két éves koruk után kerültek ki az intézetből, hasonló elmaradást mutattak, mint intézetben nevelkedett társaik.

"Úgy tűnik nemcsak a jobb körülményeknek van jelentősége, az is fontos, hogy mikor tapasztalják ezt meg a gyerekek" - magyarázza Jennifer Windsor, a Minnesota Egyetem professzora.

Az eredmények felhívják a figyelmet a korai fejlesztés jelentőségére a nyelvi készségek szempontjából is. Ennek a nemzetközi örökbefogadások szempontjából is van jelentősége. Számos külföldről örökbefogadott gyerek nyelvi készségei ugyanis gyorsan fejlődnek, de az idősebb gyerekeknél a nyelvi elmaradások tartósan megmaradhatnak.

Forrás: Medipress