Ezeket látta már?

Hírháttér: otthonszülés Magyarországon

A Geréb Ágnes működése kapcsán közreadott új hír háttereként. Nem tiltja, de nem is tanácsolja az otthonszülést a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Egészségügyért Felelős Államtitkársága. A NEMFI, felismerve a terület szabályozatlanságát, dolgozik az otthoni szülés jogi hátterén és környezeti minimumfeltételeinek meghatározásán.

Az anya joga eldönteni, hogy gyermekét hol akarja világra hozni, de arra fel kell hívnunk a figyelmet, hogy az otthonszülés biztonságos lebonyolításának szakmai, egészségügyi és tárgyi feltételei nem adottak ma Magyarországon. Az előző kormányzat kiemelt felelőssége, hogy ígérete ellenére az otthonszüléshez szükséges feltételek nem javultak az előző években.

Hírháttér: otthonszülés Magyarországon

Mivel a mentőszolgálatot a működőképesség szélére sodorta a szocialista kormány, illetve a szülészeti ellátás körülményei romlottak, az otthonszülés kapcsán felmerülő esetleges szövődmények elhárítását ellátási nehézségek is akadályozhatják – áll a NEFMI szerda délutáni közleményében.

A tárca Egészségügyért Felelős Államtitkársága azt kéri, hogy az otthonszülés mellett döntő nő tájékozódjon azokról a veszélyekről, amelyek a jelenlegi helyzetben az újszülött és az édesanya biztonságát veszélyeztetik.

A kormány érzékeli a helyzet súlyosságát és a terület szabályozatlanságát, ezért a NEFMI Egészségügyi Államtitkársága jelenleg is dolgozik az otthonszülés szakmai minimumfeltételeinek kialakításán és ezek jogszabályba foglalásán – zárul a minisztériumi kommüniké.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához