Ezeket látta már?

Hirtelen csecsemőhalál - újabb tények

A Monash Orvosi Kutatóintézet (Ausztrália) munkatársai megállapították, hogy a hirtelen csecsemőhalál (SIDS) kockázati tényezője a fejletlen immunrendszer, emiatt a csecsemőben zavart szenved a vérnyomás alvás alatti szabályozása.

A SIDS (sudden infant death syndrome) igen rejtélyes jelenség: az egyébként egészséges csecsemőt minden előjel nélkül halva találják. Magyarországon évente mintegy 1900 fő, 1 hónap és 1 év közötti csecsemő esik áldozatul. A magyarázatok között számos tényező szerepel, például a háton való alvás drasztikusan csökkenti a kockázatot.

Hirtelen csecsemőhalál - újabb tények

Ausztrál kutatók 25 baba: a 28. és 32. hét között világra jött koraszülött alvását tesztelték, az eredményeket 31 normál terminusú újszülötthöz hasonlították. Megállapították, hogy a szervezet vérnyomását szabályozó baroreflex nem elég érett a koraszülöttekben. Emiatt a baroreflex nem képes a hirtelen vérnyomásesés kompenzálására, ami fatális következményekkel jár.

Normális esetben a vérnyomás csökkenése a szívverés gyorsulását, és az erek szűkülését vonja maga után, ezzel szemben a szervezet az emelkedésre a szívfrekvencia csökkenésével, és az erek tágulásával reagál. Dr. Rosemary Horne és munkatársai szerint koraszülöttekben pontosan ez a szabályozás szenved zavart.

Sajnos a Pediatrics legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint az idegrendszer érési folyamatát nem lehet felgyorsítani, azonban a szülők számára mégis nyílik beavatkozási lehetőség a kockázat mérséklésére: az ajánlások szerint a csecsemőt kizárólag háton kell fektetni, szoptatni kell és nem szabad dohányfüstnek kitenni. Nem szabad, hogy a csecsemő arcát alvás közben bármi (például takaró) befedje, és a párnák használatától is tartózkodni kell. További lehetőség a speciális riasztókészülék alkalmazása, mely azonnal jelzi a szülők felé a légzésleállást.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához