Ezeket látta már?

Sokkal nehezebb lehet a családalapítás, ha a jód tiltólistán szerepel?

terhesség, gyerektervezés, baba, gyerek

Napjainkban a környezeti ártalmak nyomán a test sokszor már támogatásra szorul ahhoz, hogy egy ilyen jelentős kihívást felvállaljon. De már ekkor is körültekintőnek kell lenni, hiszen a felkészülést is sok tényező befolyásolhatja.

Egyre többször kerül előtérbe az a tény, hogy napjainkra a párok többnyire kénytelenek tudatosan készülni a gyermekvállalásra. Ez azonban nem csak az anyagi természetű gondok miatt van így.

A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Felkészülni, körültekintően

Azt ma már tudjuk, hogy mivel a világon jelenleg minden 6. ember meddő, és sajnos a tendencia szerint ez az adat romlani fog, a várandósságra érdemes előre készülni. Mivel sok esetben a családalapítás útjában a tápanyaghiányos állapotok állnak, így a felkészülés az egészséges életmód és a rendszeres mozgás mellett a megfelelő vártandósvitamin szedését is jó, ha magában foglalja. A tápanyagok pótlása révén a test normál működése biztosítható, és ez a legtöbb, amit mi magunk tehetünk a családalapításért.

Mindenképpen érdemes számolni azzal a ténnyel, hogy hazánk mérsékelten jódhiányos terület. Ez az oka annak, hogy jódozott asztali sóval találkozhatunk a boltokban, és ez az oka annak is, hogy Magyarországon a pajzsmiriggyel kapcsolatos problémák népbetegségnek számítanak. Ezt pedig figyelembe kell venni a családtervezés során is – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Miért lehet gond?

A pajzsmirigy problémái számos ponton képesek beleszólni mind a családalapításba, mind a baba kihordásába, de tulajdonképpen az élet szinte minden területébe. Ha a pajzsmirigy nem megfelelően működik, akkor könnyen léphet fel meddőség, de a vetélés, a koraszülés, a halvaszülés vagy a mentális problémák kialakulásának esélye is jelentősen megnő.

A pajzsmirigy esetleges problémáinak kivizsgálás így jó, ha már a család tervezésének időszakában megtörténik - lehetőleg mind a férfi, mind a nő oldaláról! Ha pedig gond van, azt a szakorvos jó eséllyel gyorsan képes helyrehozni. Azonban itt adódik némi probléma. Egyes pajzsmirigy betegségek esetében ugyanis a jód bevitele, pontosabban a plusz jód bevitele tiltott, mivel az fokozná a kialakult problémát. Azonban a várandósságra való felkészülést támogató készítmények szinte mindegyike tartalmaz jódot - lévén hazánk jódhiányos terület...

Jód nélkül nem megy?

De igen, léteznek jódmentes készítmények is, és sokan döntenek olyan megoldás mellett, hogy külön - külön szedik be a szükséges anyagokat, más - más készítmény formájában. Ez azonban problémás lehet. Egyrészt nem biztos, hogy minden szükséges anyagot bevisznek, másrészt az anyagok aránya sem elhanyagolható adat. Egyes anyagok ugyanis nem megfelelő arányban a másik hasznosulását rontják, ez pedig komoly gond lehet.

Érdemes olyan készítményt keresni, mely komplex, illetve szerves kötésben tartalmazza a lehető legtöbb anyagot, így a hasznosulás akár 80%-kal is javulhat. Ezen felül természetesen ne feledkezzünk meg a jódmentességről sem, hiszen a jód egyes pajzsmirigy betegségek esetében már a felkészülési időszakban is keresztül húzhatja a családalapítási terveinket!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Lombikprogram: ennyire fontos a D-vitamin pótlása

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#gyerektervezés

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához