Ezeket látta már?

Kismamák figyelem! Megtévesztő fájások nyomában

2011.09.21. Módosítva: 2015.11.04.

Braxton Hicks, a megtévesztő fájás. Ál-vajúdás? Téves riasztás, mégsem jön a baba! Miért lehet könnyen összetéveszteni a Braxton Hicks összehúzódásokkal a szülés megindulását jelző fájásokat?

Az egyre gyakrabban jelentkező, és olykor komoly fájdalommal járó alhasi görcsök könnyen megtéveszthetik a kismamákat, főleg, ha első gyermekükkel várandósak. John Braxton Hicks angol orvos által leírt összehúzódásokat a hatodik hónapban járó kismamák már érezhetik. A terhesség végéhez közeledve pedig sűrűbben, felerősödve jelentkezhetnek, ezért sokan a vajúdás első jeleinek gondolják. Mi váltja ki, és hogyan enyhíthetőek?

Kismamák figyelem! Megtévesztő fájások nyomában

Hol fáj pontosan?

Minden terhesség különböző, így a kismamák fájásai sem jelentkeznek ugyanúgy. A Braxton Hicks összehúzódásokat a menstruációs görcsökhöz hasonló alhasi fájás kísérheti, de a fájdalom a medence környékére, és a combok területére szintén kisugározhat.

Kiváltó okok

Az összehúzódások oka különböző lehet. Ha nem fogyaszt elegendő folyadékot a kismama, és szervezete kezd kiszáradni, az előidézheti a méh megkeményedését. Ilyenkor néhány pohár víz, illetve egy rövid séta segíthet ellazítani a megfeszült méhet. A hirtelen jelentkező fájdalmat a szervezet állapotának változása szintén gerjesztheti, így a szeretkezés alatt, vagy az orgazmust követően is kialakulhat a feszítő érzet.

Mi a teendő?

A görcsökkel küzdő nőknek már megvannak a saját praktikáik a fájdalom enyhítésére. Ezeket most is nyugodtan be lehet vetni. Az összehúzódások megszűnéséig ajánlott az anyukának a bal oldalán pihenni, vagy egy langyos fürdőben masszírozni a pocakjukat. Szintén segíthet a méh ellazításában a magnézium pótlása.

Gyanús előjelek

Persze a szervezet jelzéseire figyelni kell, ezért bizonyos esetekben érdemes rögtön felkeresni a kezelőorvost, ha például a fájásokat vérzés és folyás megjelenése követi, illetve egyre gyakrabban, komolyabb fájdalommal jelentkeznek. A terhesség 37. hete előtt valamennyi eddig nem tapasztalt, furcsa és kellemetlen tünetnél érdemes kivizsgálást kérni a komplikációk elkerülése érdekében.

Forrás: Napidoktor